„Nikdy neodstoupím, nikdy. Ať si to všichni zapamatují“

Brífink premiéra Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) před odletem do Bruselu zopakoval, že v žádném případě neodstoupí. Během tiskové konference Babiš také uvedl, že žádné nové nové informace ohledně případu Čapího hnízda nezazněly. Podle svých slov je rád, že ho prezident Miloš Zeman a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) podpořili.

Andrej Babiš opět reagoval na dění kolem reportáže, kterou na začátku týdne odvysílala Seznam TV. Vyjádření Andreje Babiše mladšího o nedobrovolném pobytu na anektovaném Krymu s manželem jeho psychiatričky Petrem Protopopovem rozvířilo politickou scénu a otřásá existencí vlády. 

V pátek před odletem do Bruselu Babiš připustil, že může být z funkce odvolán, sám ale podle svých slov odstoupit nehodlá. „Nikdy neodstoupím, nikdy. Ať si to všichni zapamatují. Nikdy,“ zdůraznil. V té souvislosti také popřel, že by v Česku byla vládní krize.

Celou záležitost ohledně údajného únosu svého syna vnímá premiér jako puč a akci hodnou rozvědky. 

Babiš na tiskové konfereci také znovu zkritizoval práci novinářů, kteří o kauze informují, a natáčení svého syna označil za hyenismus. Synova slova o nedobrovolném pobytu na Krymu připsal jeho nemoci. Lékaři v Česku i Švýcarsku Andreji Babišovi mladšímu podle předsedy vlády diagnostikovali schizofrenii.

Premiér se rovněž opět pozastavil nad načasováním odvysílání rozhovoru na serveru Seznam Zprávy, který byl podle něj natočen 16. října a odvysílán tento týden, když byl Babiš na pracovní cestě v zahraničí.

V případě pádu vlády jmenuje prezident znovu Babiše

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na TV Barrandov řekl, že kdyby poslanci příští pátek vyslovili nedůvěru současnému kabinetu, pověří sestavením vlády opět Andreje Babiše. Zeman dále upozornil, že Babiš může vládnout měsíce v demisi. Že by poslanci vyslovili vládě ANO a ČSSD nedůvěru, ale prezident neočekává.

Opoziční politiky, kteří iniciovali hlasování o nedůvěře kabinetu, úmysl prezidenta jmenovat případně znovu Babiše podle jejich slov příliš nepřekvapuje. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v té souvislosti ale hovoří o pohrdání vůlí parlamentu. „Pokud parlament vysloví nedůvěru vládě v důsledku aféry, která je spojena s premiérem, pak by měl prezident takové rozhodnutí respektovat a snažit se vyřešit politickou krizi tím, že najde jiného kandidáta schopného sestavit vládu,“ uvedl.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že ho Zemanův postoj nepřekvapuje. „Hlasování (o nedůvěře) smysl má. Jinak bychom legitimizovali tu strašnou ostudu a rezignovali. Naopak musíme být vytrvalí a důslední,“ zdůraznil. Šéf ODS Petr Fiala označil Zemanův výrok za momentální vyjádření podpory Babišovi. 

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka má stále smysl o nedůvěře hlasovat. „Poslanci, kteří zvednou ruku pro nedůvěru vládě, dávají Babišovu kabinetu jasný signál, že trestně stíhaný premiér v kauze, kterou může ovlivňovat, je pro tuto zemi špatně,“ uvedl. Prezidentův postoj ho nepřekvapil. „Ale pokud mluví o měsících vládnutí kabinetu v demisi, tak jen pokračuje ve své politice natahování ústavy. Je to smutné a pro budoucnost české demokracie hodně špatné,“ doplnil. 

Policie se pokouší spojit s Babišovým synem

O aktuálním dění kolem Andreje Babiše mladšího promluvili na společné tiskové konferenci také představitelé Městského státního zastupitelství v Praze a policie. Policie na brífinku uvedla, že po synovi Adreje Babiše nikdy nepátrala, protože k tomu neměla důvod. Od čtvrtka se s ním nicméně pokouší spojit, zatím ale bez odezvy.

Premiérův syn řekl serveru Seznam Zprávy, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském poloostrově Krym, anektovaném Ruskem.

Premiér médiím řekl, že jeho syn na Krymu byl, ale nebyl nikým unesen. Uvedl také, že jeho dospělý syn i dospělá dcera jsou psychicky nemocní. Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži. Babišův syn také serveru Seznam Zprávy sdělil, že k farmě Čapí hnízdo podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje.

Údajný únos Babišova syna policie už dříve řešila, případ ale odložila. Po zveřejnění reportáže ho začala znovu prověřovat. Babišův syn Andrej v e-mailu podle Seznam Zpráv uvedl, že si přeje být v kontaktu s vyšetřovateli, kteří případ řeší. Policie pak na Twitteru oznámila, že informace z e-mailu ověřuje, je v kontaktu se státním zastupitelstvím a je připravena provést s autorem e-mailu „neodkladné úkony dle zákona“.