Policie se pokouší spojit s Babišovým synem, zatím ale bez odezvy

Policie po synovi premiéra Adreje Babiše nikdy nepátrala, protože byla v pravidelném kontaktu s jeho advokátem. Od čtvrtka se s Babišovým synem nicméně pokouší spojit, ale zatím bez odezvy. Představitelé policie a Městského státního zastupitelství v Praze to oznámili na společné tiskové konferenci, kterou uspořádali kvůli aktuálnímu dění kolem Andreje Babiše mladšího. Premiér Babiš v reakci uvedl, že je se synem v kontaktu a zvažuje, že ho navštíví.

Babišův syn Andrej podle Seznam Zpráv ve čtvrtek poslal redakci e-mail, ve kterém si přeje být v kontaktu s vyšetřovateli, kteří případ řeší. „Od včerejška se pokoušíme o navázání kontaktu s pisatelem, čímž by mohlo dojít k upřesnění celé řady informací. Podle aktuálních informací je tento kontakt zatím bez odezvy,“ řekl na tiskové konferenci ředitel pražské policie Jan Ptáček. 

Policie podle něj údajný únos Babišova syna už dříve řešila, došla ale k závěru, že nebyl spáchaný trestný čin. Případ prověřovali kriminalisté prvního policejního obvodu bez dozoru žalobce. 

Policie se pokouší kontaktovat premiérova syna, zatím neúspěšně (zdroj: ČT24)

Na základě reportáže Seznam Zpráv, kde Babiš mladší tvrdil, že byl unesen na Krym, zahájila policie znovu úkony trestního řízení. „Pro podezření ze spáchání trestného činu zavlečení,“ uvedl Ptáček. Policie podle něj úzce spolupracuje i s Interpolem. 

K samotnému vyšetřování údajného dotačního podvodu kolem farmy Čapí hnízdo Ptáček uvedl, že policie po Adreji Babišovi mladším nikdy nepátrala. „Neměla k tomu důvod. Policisté byli v pravidelném kontaktu s jeho advokátem a informace o jeho pobytu v zahraničí  průběžně ověřovali,“ uvedl ředitel pražské policie. 

K posouzení psychického stavu Babišova syna byl podle Ptáčka přibraný před několika měsíci soudní znalec. „Jeho posudek je důležitý pro další průběh trestního řízení,“ dodal. Premiér tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií.

Žalobce: Vyšetřování je zcela standardní

Ptáček rovněž zdůraznil, že Babiš mladší je v případu dotace a údajného únosu v různém procesním postavení: „V kauze Čapí hnízdo je v pozici obviněného, kdežto v druhém zmiňovaném případě je oznamovatel a mohl by být i osobou poškozenou.“

Šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím označil průběh vyšetřování v kauze Čapí hnízdo za zcela standardní. Provádění jednotlivých úkonů trestního řízení, včetně výslechů, je podle něj věcí taktiky vyšetřování.

„V případě výslechu Andreje Babiše mladšího je postup komplikován jeho pobytem v cizině,“ řekl s tím, že výslech musí zajistit mezinárodní právní pomoc a musí mu předcházet zpracování znaleckého posudku na Babišův zdravotní stav. „V tomto ohledu policie aktivně komunikuje se švýcarskými kolegy,“ poznamenal Erazím s tím, že žalobci i vyšetřovatelé jsou vázáni zákonem a nemohou postupovat stejným způsobem jako novináři.

Zdůraznil také, že Babišův syn je v kauze obviněný, na svou obhajobu tak může uvádět cokoliv a nemusí vůbec vypovídat. „Z toho také jednoznačně vyplývá, že jeho výslech nelze prozatím předjímat jako jednoznačný klíčový důkaz ve věci,“ dodal.

Babiš tvrdí, že si se synem psal

Premiér Andrej Babiš je nyní v Bruselu. V reakci na brífink policie odmítl, že by cestu jeho syna na Krym bylo možné kvalifikovat jako trestný čin zavlečení nebo únos. Se synem je podle svých slov v kontaktu a v noci na pátek si psali. Zvažuje také, že ho navštíví. „Nechápu, že média berou vážně některá vyjádření mého syna, který je nemocný,“ dodal.

Babiš: Nechápu, že média berou vážně některá vyjádření mého syna (zdroj: ČT24)

Redaktoři Seznam Zpráv podle premiéra do objektu, kde žije jeho syn, vnikli „de facto“ nezákonně. „Včera celý večer tam někdo bouchal na dveře. Rodina je vystrašená, má to dopad na všechny moje děti,“ řekl. 

Babiš v Bruselu mimo jiné jednal s českou komisařkou pro spravedlnost Věrou Jourovou. Připomněl proto, že byla před lety ve vazbě na základě „sprosté vymyšlené lži“ novináře Janka Kroupy. Už ráno před odletem také oznámil, že kvůli vývoji v kauze Čapí hnízdo nehodlá za žádných okolností odstupovat.

Andrej Babiš junior serveru Seznam Zprávy řekl, že jeho otec chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu. Uvedl, že ho spolupracovníci jeho otce drželi na ukrajinském Krymu, anektovaném Ruskem. Zmínil také, že k Čapímu hnízdu podepisoval nějaké dokumenty, nevěděl prý ale, co podepisuje.

Babiš potvrdil, že jeho syn na Krymu skutečně byl, odmítl ale, že ho někdo unesl. Zdůraznil, že obě jeho dospělé děti, které jsou v kauze stejně jako premiér trestně stíhané, jsou psychicky nemocné. Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži.