Babiš přiznal, že jeho syn byl na Krymu. Důvod odmítl říct, o únos však podle něj nešlo

Babiš: Syn byl na Ukrajině i Krymu, ale nikdo ho neunesl (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) potvrdil, že jeho syn Andrej byl na Ukrajině i na Krymu, který anektovalo Rusko. Odmítl však, že by ho tam někdo unesl, jak tvrdí jeho syn. Důvody tohoto pobytu premiér odmítl uvést. Podle něj však česká policie celou dobu věděla, kde se jeho syn nachází.

„17. července 2015 mi volala Policie ČR, že našli mého syna v autě na dálnici D1, kde vykládal neskutečné věci. A na základě toho ho převezli na psychiatrickou léčebnu do Havlíčkova Brodu. Já jsem následně poprosil o převoz do Národního ústavu duševního zdraví, kde jsem se seznámil s ošetřující doktorkou Protopopovou,“ uvedl Babiš.

Babišův syn v reportáži zveřejněné v pondělí serverem Seznam Zprávy uvedl, že ho na Krym unesl manžel Dity Prototopové. „Mého syna nikdo neunesl. On byl na Ukrajině, byl i na Krymu. A máme k dispozici dostatek fotodokumentace, které tyto sprosté, odporné lži vyvrátí,“ řekl premiér.

Protopopová také napsala zprávu o zdravotní nezpůsobilosti Andreje Babiše mladšího, který díky tomu neměl být stíhán v kauze Čapí hnízdo. V nahrávce Seznamu Babišův syn označil Protopopovou za ženu, která ho léčila a která podle něj také uvedla: „Máš na výběr, buďto tě zavřeme v Národním ústavu duševního zdraví, buď tady budeš, nebo půjdeš na prázdniny. Já jsem si vybral prázdniny,“ tvrdí. Prázdninami podle něj myslela právě Krym.

To je puč Palermo, tvrdí Babiš

Podle premiéra byl jeho syn na Ukrajině i na Krymu legálně a v žádném případě nešlo o únos, jak tvrdí. Na dotazy, proč byl právě na Ukrajině a Krymu, premiér odmítl odpovědět. „Všechno se dozvíte. Pan Protopopov určitě poskytne nějaké interview,“ řekl Babiš. Dodal, že se k případu více vyjádří v neděli večer „v jedné televizi“, neuvedl však ve které.

Premiér také zopakoval, že kauza byla podle něj předem připravená a načasovaná na dobu, kdy byl v zahraničí. „To je puč Palermo,“ prohlásil Babiš s odkazem na to, že v době propuknutí kauzy byl na mezinárodní konferenci o budoucnosti Libye v italském Palermu.

Souvislost vidí také s nadcházejícím státním svátkem 17. listopadu, během něhož se plánuje několik demonstrací, včetně protestů proti němu.

Babiš: Policie dobře věděla, kde syn je

Babiš také kritizoval novináře Seznamu, kteří rozhovor s jeho synem zveřejnili, a jejich postup označil za hyenismus. Novináři podle něj nemuseli po synovi vůbec pátrat. „Policie dobře ví, kde se můj syn nachází. Dobře to ví,“ tvrdí Babiš.

Zároveň se podivil v souvislosti se skrytou kamerou i nad výbavou novinářů, která podle něj naznačuje, že by za ní mohli stát bývalí či současní zaměstnanci rozvědky.

„Je to sprostá lež a já to dokážu. I jiní lidi, kteří byli u toho, to dokážou, že je to vylhaná sprostá lež. Můj syn nikdy nebyl unesen. Je to bohužel nemocný člověk a novináři ho zneužili tak, že on nevěděl, že ho někdo natáčí. Ani moje bývalá manželka to nevěděla,“ prohlásil premiér. Jeho syn podle něj trpí schizofrenií.