„Palermo v české politice“ a „muž ochotný zničit vlastního syna“, píší zahraniční média o Babišově kauze

Aktuálního vývoje v kauze Čapí hnízdo si všímají některá zahraniční média. O údajném únosu Andreje Babiše mladšího informuje německá agentura DPA i rakouská APA či weby britské BBC a polské TVP. Web švýcarského deníku Tagesanzeiger rozebírá premiérovy dlouhodobé vazby na Švýcarsko a web slovenského deníku Sme píše v komentáři o „miliardáři, který nezná míru“.

„Je to paradoxní, ale pokud chce český premiér po pondělku ještě opakovat, že v kauze Čapí hnízdo nešlo o podvod, bude muset argumentovat, že jeho syn je psychicky nemocný. Tedy něčím, co si žádný rodič nepřeje,“ komentuje kauzu deník Sme.

Připomíná, že psychicky nemocný má být v této verzi událostí Babiš junior nyní, ne však před deseti lety. Tehdy totiž podepisoval koupi Čapího hnízda, na které pak žádal evropské dotace. Kdyby v té době nebyl svéprávný, byla by smlouva neplatná. Premiér Babiš tak musí tvrdit, že v rozhovoru s redaktory Seznamu jeho syn blouznil nebo si vymýšlel, dodává deník s tím, že „toto vysvětlení nebude znít reálně, a tak pravděpodobně ani není pravdivé“.

„Samozřejmě, malé procento pravděpodobnosti zůstává, ale mnohem pravděpodobnější je, že výpověď Babiše juniora je jen dalším důkazem o podvodu muže, který se sice nepotřebuje ‚ulakomit' na 50 milionů korun, ale jeho povaha mu zkrátka nedovolí nechat si ujít příležitost,“ píše deník, který Babiše označuje za „muže ochotného zničit vlastního syna“ či „miliardáře, který nezná míru“.

Události: Kauza Čapí hnízdo opět hýbe politickou scénou (zdroj: ČT24)

Polská televize TVP vyzdvihuje reakci novinářky Martyny Wasiutové, která se zaměřuje na dění v Česku. Wasiutová popisuje poslední zprávy jako „Palermo v české politice“ a podotýká, že Babiš si přitom získal popularitu právě protikorupčními a také protisystémovými hesly.

Web švýcarského deníku Tagesanzeiger se zabývá premiérovým dlouhodobým vztahem ke Švýcarsku. Připomíná, že Babiš žil v 60. letech v Ženevě, kde jeho otec tehdy pracoval jako atašé pro zahraniční obchod. Dodává, že už tehdy měl budoucí premiér údajně spolupracovat s StB.

Tagesanzeiger si také všímá, že na začátku prosince má Babiš na pozvání curyšské univerzity zahájit ve městě výstavu věnovanou příběhům lidí, „kteří ve Švýcarsku našli druhý domov“.

Média si všímají hrozícího vyslovení nedůvěry vládě

Web britské televize BBC konstatuje, že Babiš „čelí potenciální politické krizi“ a německá agentura DPA informuje, že „v parlamentu Babišovi hrozí vyslovení nedůvěry“.

Rakouská APA zaznamenala reakci opoziční strany TOP 09, z níž zazněly výzvy k Babišovu odstoupení a prohlášení předsedy Jiřího Pospíšila, že jde o jednu z nejzávažnějších afér v zemi od roku 1989.

Také ruská RIA Novosti a ukrajinská agentura Unian se materiálu věnují podrobněji. Kromě rozhovoru s Babišem mladším vyzdvihly skandál kolem Čapího hnízda a roli dětí českého premiéra v celé aféře.

Ukrajinská i ruská média píšou, že české vládě hrozí kvůli reportáži vyslovení nedůvěry vzhledem k tomu, že opozice už vyzvala k odstoupení premiéra. Ukrajinská média zároveň upozorňují, že kromě reportáže českých novinářů neexistují žádné důkazy o únosu Babiše mladšího.