Babišův syn věděl, že informace, které nám poskytl, budou v reportáži, říká novinář Kubík

Babišův syn věděl, že informace, které nám poskytl, budou v reportáži, říká novinář Kubík (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš mladší si byl vědom toho, že reportéři televize Seznam informace od něj získané zveřejní. V Událostech, komentářích to řekl Jiří Kubík, jeden z autorů reportáže. Dodal také, že postup při natáčení i po něm byl konzultován s právníky.

Kubík odmítl slova místopředsedy ANO Richarda Brabce, že by se společně s kolegyní Sabinou Slonkovou, další autorkou reportáže, dopustil hyenismu.

„Způsob natáčení jsme konzultovali s právníky, i tu situaci po natočení, to znamená nakolik to, co vzniklo, v jaké situaci jsme mluvili s panem Babišem mladším a jeho matkou, je v souladu s etickými pravidly a zákony,“ uvedl.

Kubík poukázal na skutečnost, že se on i Slonková představili jako novináři a vedli rozhovor „s lidmi, kteří byli ve svém prostředí a kdykoli mohli zavřít dveře“.

„Pro nás bylo důležité, že oni věděli, kdo jsme, protože jsme se představili opakovaně, věděli, že máme otázky – děkujeme jim za jejich odpovědi – následně jsme s nimi tu komunikaci vedli dál formou e-mailů. Pan Babiš mladší v těch mailech odpovídal, děkoval za zájem a následně byl i informován o tom, že tyto informace budou využity v reportáži,“ dodal Kubík.

„Nezkoumali jsme, jestli je Babiš zrovna v Palermu“

Kubík upřesnil, že ve Švýcarsku natáčel se Slonkovou přibližně před čtyřmi týdny. Že reportáž vyšla v době, kdy je Andrej Babiš v Palermu, je podle něj náhoda.

„Reportáž se nějakou dobu zpracovávala a následně byla zařazena do vysílání televize Seznam. Jestli pan Babiš bude v tu dobu na Čapím hnízdě, v Bratislavě nebo v Palermu, to jsme opravdu nezkoumali,“ uvedl novinář.

Pokud jde o věrohodnost výpovědi Andreje Babiše mladšího, tu musí podle Kubíka posoudit policie či žalobci. „My jsme neměli dojem, že by ten člověk byl nezpůsobilý odpovídat,“ uvedl nicméně Kubík. Vedle Babiše mladšího navíc stála jeho matka, která „věděla, v jakém je stavu, a přesto na jeho odpovědi přikyvovala,“ dodal novinář.

Hostem Událostí, komentářů byli i Ondřej Golis z webu iRozhlas a Ondřej Leinert z MF Dnes. Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.