Perný týden před hlasováním o nedůvěře. Babiš jde za Zemanem, opozice se sejde v úterý, pak ČSSD

Události: Perný týden před hlasováním o nedůvěře vládě (zdroj: ČT24)

Sněmovní hlasování otestuje za pět dnů menšinovou vládu hnutí ANO a sociální demokracie. Opozice vyvolala mimořádnou schůzi kvůli kauze Čapí hnízdo a informacím o cestě premiérova syna na anektovaný Krym. Dost sil pro vyslovení nedůvěry ale momentálně nemá. ČSSD a KSČM se ještě nerozhodly, jak se zachovají. V pondělí se chystá jednání premiéra s prezidentem, v úterý se mají sejít šéfové opozičních stran a ve středu vedení sociálních demokratů.

Patnáct poslanců ČSSD může rozhodnout o tom, jestli menšinová vláda s hnutím ANO bude v Česku vládnout dál. Jak se v pátek při hlasování o nedůvěře zachovají, má být jasné nejpozději ve čtvrtek. „Pokud bychom se rozhodli vládu nepodpořit, tak z ní odejdeme,“ řekl šéf strany Jan Hamáček.

Ten v Otázkách Václava Moravce uvedl, že teď by pro pád vlády ruku nezvedl, i když je kauza stíhaného premiéra zátěží. „Pokračování vlády na současném půdorysu bez té zátěže, to je řešení, které by bylo politicky čisté,“ řekl s tím, že by si přál Babišovu rezignaci.

Na stanovisku ČSSD se nic nezměnilo ani po nedělním rozhovoru Andreje Babiše pro TV Nova. „Postoj sociální demokracie je stále stejný. Vedeme jednání jak s hnutím ANO, tak v rámci sociální demokracie,“ řekl v pondělí Hamáček. Na TV Nova přitom podle něj pro sociální demokraty nic nového nezaznělo.   

„Čekáme na jednání předsednictva, které proběhne ve středu, kde seznámím členy vedení strany s dosavadním vývojem. Předsednictvo jako politický orgán zaujme stanovisko a potom proběhne jednání poslaneckého klubu,“ dodal Hamáček.

První místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Birke uvedl, že sociální demokraté stojí za svým předsedou Janem Hamáčkem. 

Podle svých slov si Birke v současné chvíli nedokáže představit, že by poslanci ČSSD hlasovali proti svým vlastním ministrům. „Nechceme riskovat to, že ministr vnitra bude z hnutí ANO, “ zdůraznil a dodal, že zároveň je pro něj  naprosto nepřijatelná představa, aby tato země měla ve vládě SPD. 

„Je potřeba jasně říci: pan premiér má problém, pan premiér způsobil ten problém, musí ho vyřešit, musí ho vysvětlit veřejnosti, musí ho vysvětlit politikům,“ řekl Birke  s tím, že sociální demokraté jsou nyní ve velmi složité situaci a nesmí udělat chybu.

„Chyba by mohla být fatální pro celou Českou republiku, a především také pro sociální demokracii,“ uvedl Birke s tím, že o postupu se strana bude radit ve středu.  

Faltýnek: Stojíme stoprocentně a plně za naším předsedou, pro nás je to jediný možný premiér

Premiér Babiš však řekl, že nikdy neodstoupí. Podporu mu v minulých dnech dvakrát vyjádřil i poslanecký klub hnutí ANO. „Pro nás není jiný kandidát než pan Babiš,“ potvrdil místopředseda ANO a šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. 

V pondělí pak Faltýnek České televizi řekl, že víkendové demonstrace ani vystoupení Andreje Babiše na TV Nova na tomto postoji nic nezměnilo. „Pro nás žádné nové informace nezazněly,“ uvedl Faltýnek.  

Současné dění je podle něj snahou o diskreditaci premiéra. „Je to pouze umělé pokračování vykonstruované kauzy Čapí hnízdo a cílem je nějakým způsobem znevěrohodnit naše hnutí a pana předsedu,“ řekl. 

Hnutí ANO podle něj zůstává jednotné.  „Stojíme stoprocentně a plně za naším předsedou, pro nás je to jediný možný premiér této země v tomto volebním období,“ dodal.

Premiéra podpořil i prezident Miloš Zeman, který řekl, že pokud by vláda padla, pověřil by Babiše znovu sestavením vlády. V neděli premiér za tuto nabídku poděkoval a řekl, že v případě vyslovení nedůvěry ji přijme.

ČSSD kritizuje opozici za to, že nemá po případném pádu kabinetu plán B. „V okamžiku, kdy by vláda padla, tak se to hřiště opravdu významně překreslí a rozběhnou se nová jednání,“ naznačil možnosti poslanec Martin Kupka (ODS). „Pokud má premiér problémy, mělo by to řešit hnutí ANO a měli by se k tomu hlavně postavit čelem koaliční partneři,“ vyzval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Hektický týden

V pondělí čeká premiéra pravidelné setkání s prezidentem Zemanem. Debatě o Čapím hnízdě a nedůvěře vládě se zřejmě nevyhnou. Za hlavou státu pak ve středu zamíří šéf komunistů Vojtěch Filip.

Jednání ve čtvrtém listopadovém týdnu
Zdroj: ČT24

Mezitím se v úterý dopoledne sejdou předsedové opozičních stran, které svolal Bartoš. Odpoledne se sejde ústřední výbor KSČM a v podvečer předsednictvo hnutí ANO. „Budeme diskutovat jednak současnou situaci a stejně budeme diskutovat to, jakým způsobem se naplňuje dohoda o toleranci,“ předeslal podobu programu komunistů Filip.

Ve čtvrtek, tedy jen pár hodin před začátkem schůze, kde se rozhodne o osudu vlády, zasednou poslanecké kluby.

Posun kauzy Čapí hnízdo

Aktuální kauza vypukla poté, co syn premiéra Andrej Babiš mladší řekl serveru Seznam Zprávy, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Údajně mu vyhrožovali, že jinak skončí v psychiatrické léčebně.

Podle Babiše trvá jeho syn na tom, že na Krymu byl nedobrovolně (zdroj: ČT24)

Premiér Babiš přiznává, že jeho syn na Krymu byl. Za to mu na Ukrajině hrozí trest, protože poloostrov je okupován Ruskem. Babiš mladší však podle otce nebyl unesen a jel tam dobrovolně. Televizi Nova ovšem v neděli premiér řekl, že jeho syn je stále přesvědčen, že do Ruska odjel nedobrovolně; premiér ale popřel, že by syna nechal poslat na Krym kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš mladší odjel do ciziny podle premiéra poté, co se jeho stav začal zhoršovat v souvislosti s pronásledováním novináři. Se synem hovořil Babiš v sobotu. 

Matka Babiše mladšího Beata Babišová pak v předtočeném čteném prohlášení, které odvysílala Nova, označila reportáž serveru Seznam Zprávy za útok proti soukromí.

Podle Babišových slov jsou jeho dospělý syn i dcera psychicky nemocní. Všichni tři čelí v kauze Čapí hnízdo obvinění z dotačního podvodu.