Babiš s Macronem navštívili Karlův most a výstavu. Jednali o strategickém partnerství

Premiér Andrej Babiš (ANO) s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v sobotu dopoledne navštívili francouzské velvyslanectví v Praze, prošli se po Karlově mostě a zašli do Národní galerie, která v nové expozici ukazuje díla francouzské sbírky nakoupená před 95 lety československým státem. Macronova Návštěva se koná u příležitosti oslav sta let vzniku Československa.

Babiš přijal Macrona v pátek večer, kdy po oficiálním setkání v Kramářově vile zamířili do restaurace na Hradčanském náměstí. V restauraci strávili dvě a půl hodiny a kromě pracovních se dostali i k osobním tématům.

Podle Úřadu vlády mluvili Babiš s Marcronem v pátek především o spolupráci mezi ČR a Francií, která se na základě strategického partnerství prohlubuje například v oblastech dopravy, průmyslu, kultury či vzdělávání. Tématem byla také aktuální evropská agenda.

Andrej Babiš a Emmanuel Macron
Zdroj: ČT24

V sobotu ráno se znovu sešli i za doprovodu Babišovy manželky Moniky na francouzské ambasádě na Malé Straně, poté zamířili do Lichtenštejnského paláce a následně na Karlův most. Macronův program v Praze uzavřela návštěva expozice s díly Clauda Moneta, Augusta Renoira, Paula Cézanna, Paula Gauguina, Vincenta van Gogha, Pabla Picassa či Georgese Braqa. Sbírka, kterou pro Národní galerii nakoupil stát v roce 1923 za tehdejších šest milionů korun, má dnes hodnotu přibližně 45 miliard korun.

Macron je na první oficiální návštěvě Česka, do Prahy v pátek zamířil ze Slovenska a setkal se s Babišem i svým protějškem Milošem Zemanem. Obě země navštívil Macron u příležitosti oslav stého výročí založení Československa. Se Zemanem jednali mimo jiné o aktuálním vývoji v Evropské unii a situaci na Blízkém východě.

Zatím posledním francouzským prezidentem, který přijel do Prahy, byl v roce 2016 Macronův předchůdce François Hollande. Macron je v úřadu od loňského května.