Věřím v pragmatickou Evropu pro občany i firmy, řekl Macron před jednáním s Babišem

Macron v Praze: Věřím v pragmatickou Evropu pro občany i firmy (zdroj: ČT24)

U příležitosti stého výročí založení Československa přijel do Prahy francouzský prezident Emmanuel Macron. Před jednáním s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Kramářově vile zdůraznil, že Evropa bude úspěšná jen v případě, že bude jednotná. „Chceme pokračovat v projektech, které posunou Evropu dopředu. Věřím v jednodušší, pragmatickou Evropu pro občany i firmy,“ řekl Macron. Oba politici soudí, že česko-francouzské vztahy jsou dobré.

Zeman probral s Macronem Blízký východ i státní zakázky

Macron se nejprve sešel s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. Jednali mimo jiné o aktuálním vývoji v EU a situaci na Blízkém východě, ale také o spolupráci obou zemí v ekonomické oblasti včetně energetiky, uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru.

Francouzská EDF patří podle dřívějších informací mezi šest firem, které se zajímají o výstavbu nových jaderných bloků v Česku. Zeman podle svého mluvčího rovněž podpořil české firmy usilující o státní zakázky ve Francii a požádal o podporu projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe, jehož je příznivcem.

Francouzský prezident pak zavítal do Kramářovy vily. „Myslím, že za těch sto let naše vztahy skutečně byly pevné a jsou dobré,“ prohlásil na úvod schůzky Babiš, který připomněl nedávný podpis strategického partnerství.

„Jsem rád, že u nás investují francouzské firmy, že se jim u nás daří a že spolupráce v rámci Evropy funguje. Máme zájem na tom, aby Evropa byla spolu, abychom bojovali za zájmy Evropy, abychom společně řešili problémy, i když možná máme někdy různé názory,“ konstatoval český premiér.

Vzájemné vztahy ocenil také Macron. „Naše země toho hodně sdílejí a stoleté výročí, které budete slavit, je velmi důležité, protože Francie byla první zemí, která uznala československou armádu,“ zdůraznil francouzský prezident v Praze. „Vaše země vždy doprovázela naši zemi a obráceně. Tato sdílená historie před nás staví závazek,“ zdůraznil francouzský prezident.

Babiš chce Macronovi ukázat sbírku francouzských děl

Budovat vztahy chce třeba v kulturní oblasti. „Chtěl bych ukázat největší sbírku, kterou tu máme, asi i v Evropě. Je to sbírka, kterou zakoupil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1923,“ řekl český premiér. Československý stát zakoupil francouzskou
sbírku s díly Clauda Moneta, Augusta Renoira, Paula Cézanna, Paula Gauguina, Vincenta van Gogha, Pabla Picassa či Georgese Braqa pro Národní galerii před 95 lety za tehdejších šest milionů korun. Dnes má hodnotu přibližně 45 miliard korun.

Spolupráce obou zemí probíhá i v oblasti hospodářské. „Existují průmyslové projekty i v oblasti digitální ekonomiky, dále oblast obrany, spolupráce v akademickém a technologickém světě. Je spousta věcí, které můžeme dělat společně,“ řekl šéf Elysejského paláce. „Tuto vazbu potřebujeme posilovat i v rámci evropské politiky,“ konstatoval Macron.

Žádné dělení na Východ a Západ, zdůraznil Macron

„Chceme pokračovat v projektech, které posunou Evropu dopředu. Věřím v jednodušší, pragmatickou Evropu pro občany i firmy. Evropu, která chrání, tam se shodujeme například ohledně detašovaných pracovníků, v oblasti dopravy. Také věřím v Evropu, kde si jsou lídři schopni vyměnit názory a plní své sliby,“ prohlásil Macron, který pochválil Babiše za boj s podvody v oblasti DPH. Prezident je rád, že se tuto oblast podařilo odblokovat.

Evropská unie se podle Macrona nesmí dělit na Východ a Západ, úspěšná bude jen tehdy, když bude jednotná. Prezident v této souvislosti vyzdvihl společný zájem Česka a Francie na vybudování společné evropské obrany. EU podle něj při zajištění bezpečnosti svých občanů nesmí spoléhat na žádnou jinou velmoc.

Prezidenti Miloš Zeman a Emmanuel Macron
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Macron zůstává v Praze do soboty, i když žádné další oficiální vystoupení neplánuje. Čeká ho prohlídka města s Babišem a podle rozhlasové stanice Frekvence 1 by měl navštívit také Museum Kampa.

Francouzský prezident zamířil do české metropole ze sousedního Slovenska, kde připomněl, že Francie byla první zemí, která Čechům a Slovákům přiznala právo na autonomii, a mluvil o potřebě sjednocené Evropy. 

Do Prahy dorazila kromě Macrona také německá kancléřka Angela Merkelová, jež vyzdvihla kvalitu vzájemných vztahů a zdůraznila, že Česko a Německo přes stíny minulosti pojí přátelství. Do samotného výročí vzniku Československa, které připadá na neděli, se tito lídři nezdrží, oba dva totiž čeká v sobotu jednání o syrském konfliktu v Istanbulu.