Merkelová v Praze: Přes stíny minulosti nás dnes pojí přátelství

Německá kancléřka Angela Merkelová na své páteční návštěvě Prahy vyzdvihla česko-německé vztahy. S premiérem Andrejem Babišem (ANO) se na společné tiskové konferenci shodla, že je třeba spolupracovat s africkými státy při řešení migrace. Merkelová do země přijela při příležitosti stého výročí založení Československa. O uprchlických kvótách politici nemluvili.

Německá kancléřka Angela Merkelová a český premiér Andrej Babiš spolu souhlasí v tom, že je třeba spolupracovat s africkými státy při řešení problému migrace do Evropy. Podle nich je třeba africké země hospodářsky podporovat, aby tamní lidé měli perspektivu a neodcházeli. Babiš a Merkelová to řekli novinářům po dnešním jednání v Kramářově vile v Praze, které se uskutečnilo u příležitosti stého výročí založení Československa.

„V mnoha oblastech migrační politiky máme stejný názor, zejména pokud se týká otázky smluv mezi Evropskou unií a dalšími státy,“ řekla Merkelová. Podle ní dobře funguje dohoda mezi EU a Tureckem o vracení migrantů a může se stát vzorem i pro další země. Bude ale při tom potřeba vzít v potaz různá specifika těchto států.

Babiš uvedl, že se v názoru na komplexní řešení problému migrace s Merkelovou shoduje. „Máme na to stejný názor, že musíme s africkými státy spolupracovat, hlavně po ekonomické stránce, aby se jim lépe dařilo,“ řekl Babiš. „My to spolu konzultujeme a myslím si, že máme na to stejný názor, jak řešit systémově ilegální migraci,“ doplnil. V polovině listopadu se chce zúčastnit konference na Sicílii, která by se měla zabývat možností spolupráce mezi EU a Afrikou s ohledem na řešení migrační problematiky.

O kvótách na rozdělování uprchlíků, které v minulosti Německo podporovalo a Česko proti nim vždy vystupovalo,  v pátek ani jeden z politiků nemluvil.

Tématem schůzky kromě migrace a výročí české státnosti byly také česko-německé hospodářské vztahy, spolupráce v oblasti vědy a výzkumu nebo digitalizace a průmysl. Řeč se dotkla i vraždy saúdskoarabského novináře, kterou Merkelová označila za nestvůrnost a vyslovila se pro společný postup Evropské unie. 

Oba politici na společné tiskové konferenci uvedli, že česko-německé vztahy jsou velmi dobré. Merkelová v té souvislosti Čechům pogratulovala a uvedla, že můžeme být šťastní, že i přes události, které se v minulosti mezi národy odehrály, dnes Česko a Německo pojí přátelství.

Merkelová přijela do Česka po dvou letech

Pro Merkelovou je páteční cesta do Prahy první oficiální návštěvou Česka po zahájení jejího čtvrtého funkčního období v čele německé vlády.  

Naposledy německá kancléřka navštívila Česko v srpnu 2016 na jednodenní pracovní cestě, na níž s tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou a prezidentem Milošem Zemanem jednala o migraci. S Babišem se ovšem setkala poměrně nedávno, počátkem září, když byl český premiér v Berlíně. 

Do samotného výročí vzniku Československa, které připadá na neděli, se Merkelová v Praze nezdrží. V sobotu už se v Istanbulu zúčastní jednání s představiteli Turecka, Ruska a Francie o konfliktu v Sýrii.

Jonáš: Návštěva byla naplánovaná narychlo

To, že Merkelová přijede do Prahy, podle redaktora ČT Martina Jonáše vůbec nebylo jisté. „Návštěva se zrodila na diplomatické poměry poměrně dost narychlo, oficiálně se o ní na úrovni německé vlády začalo uvažovat v pátek, pracovat se na ní začalo až v pondělí,“ řekl. 

V té souvislosti Jonáš poukázal na spekulace o tom, že původně měla německá kancléřka přijet do Prahy pouze soukromě, konkrétně na oslavu narozenin jejího někdejšího pedagoga a osobního přítele Rudolfa Zahradníka. Na oslavu nakonec kancléřka zavítala až poté, co se oficiálně sešla s Babišem.

Návštěva Merkelové se koná těsně před zemskými volbami v německé spolkové zemi Hesensko. Pokud by CDU, v jejíž čele kancléřka stojí, ve volbách propadla, měla by Merkelová na prosincovém sjezdu strany těžké postavení, míní Jonáš. 

Oslavit sto let Československa přijede i Macron, Kiska nebo Mattis

Kromě Merkelové v pátek Prahu navštíví i francouzský prezident Emmanuel Macron. Společná tisková konference s Babišem je naplánovaná na osmou hodinu večer. S francouzským prezidentem bude tentýž den jednat na Pražském hradě i český prezident Miloš Zeman. 

V následujících dnech do Česka přijedou další zahraniční státníci. Prahu o slavnostním víkendu navštíví slovenský prezident Andrej Kiska, slovenský premiér Peter Pellegrini nebo americký ministr obrany James Mattis.