Velký přehled akcí a uzavírek: Vznik Československa připomenou koncerty, výstavy nebo ohňostroj

Události ČT: Praha se chystá na oslavy stého výročí založení republiky (zdroj: ČT24)

Jen v Praze připomene sto let od vzniku Československa množství akcí. Zájemci budou moct navštívit koncerty, výstavy, vojenskou přehlídku nebo videomapping. Oslavy v neděli vyvrcholí slavnostním ohňostrojem nad hladinou Vltavy. Víkendové akce budou provázet také dopravní uzavírky, které mimo jiné omezí i provoz Letiště Václava Havla. Metropole kvůli omezením zřídila bezplatnou infolinku.

Sto let od vzniku republiky se bude o víkendu slavit po celém Česku. V metropoli se řada akcí uskuteční už v sobotu, kdy se budou konat například dva koncerty pod širým nebem. Na Staroměstském náměstí začne ve 13:00 a je určený především mladšímu publiku. Vystoupí na něm třeba Ewa Farna, Celeste Buckingham, Kapitán Demo, kapela PSH nebo Majk Spirit.

Druhý koncert  začne o hodinu později na Václavském náměstí, kde zahrají například Ivan Mládek, skupina Slza, Laco Déczi, Ondřej G. Brzobohatý nebo Michal Hrůza.

V sobotu projde Prahou také Pochod pro republiku. Průvod, který povedou zástupci České obce sokolské, bude doprovázet historická scéna s prvním prezidentem Československa Tomášem G. Masarykem. 

Národní muzeum a Národní divadlo oslaví sto let Československa videomappingem

Národní muzeum, které letos slaví 200 let od svého vzniku, se 27. října otevře pro zvané hosty, kteří v něm zahájí společnou Česko-slovenskou výstavu, hlavní kulturní projekt oslav výročí vzniku republiky. Od 20:00 mohou všichni sledovat videomapping na fasádu historické budovy muzea. Ta se pak další den ve zkušebním provozu otevře veřejnosti.  

Populárním videomappingem oslaví výročí také Národní divadlo. Na 28. října chystá interaktivní projekce, jejichž podobu budou moci určovat i diváci. Pomocí on-line hry se budou moci zapojit do pomyslné stavby Národního divadla a mohou také pomáhat uhasit požár, který stavbu krátce po jejím dokončení zasáhl. Veřejnost se pak na videomapping bude moci dívat ze Střeleckého ostrova a mostu Legií. Promítat se bude ve čtyřech blocích od 18:00 do 24:00. 

Na Jungmannově náměstí v centru Prahy vznikne o víkendu umělecká zóna, která bude uspořádaná jako malý trh, kde budou zase moct zájemci ochutnat menu připravené ke sto letům republiky.  

V neděli oslavy od rána

V neděli, v den výročí vzniku Československa, se bude v Praze slavit už od rána. Od devíti hodin si budou na Albertově založení republiky připomínat univerzitní a studentské spolky. 

Jednou z hlavních akcí oslav bude vojenská přehlídka, která se odehraje na Evropské ulici a představí se na ní jak armády, tak složky integrovaného záchranného systému. Po Evropské tak projde 2151 vojáků, ale také hasičů, policistů, celníků a strážníků, a projede 236 kusů techniky. Budou mezi nimi tanky, těžká hasičská technika či vozy záchranné služby. Přehlídka začne ve dvě hodiny odpoledne.

 Ústředím vojenských oslav bude Vítězné náměstí, hosté pak usednou na tribuny mezi Gymnasijní a Kanadskou ulicí. Podle armády mezi nimi bude i americký ministr obrany James Mattis. O kulturní program se potom postará mimo jiné hudba francouzské cizinecké legie. 

Při příležitosti výročí sto let od vzniku Československa se pro veřejnost otevře také řada pražských muzeí, která lidé budou moct navštívit buď zdarma, nebo za symbolickou částku.  Den otevřených dveří pořádají i některá ministerstva, Národní knihovna nebo třeba Obecní dům.

Nedělní oslavy pak vyvrcholí ohňostrojem, který začne symbolicky v 19:18 a potrvá deset minut a deset vteřin. Ohňostroj s názvem Společné století bude odpálen z hladiny Vltavy, a to mezi Čechovým a Štefánikovým mostem. Diváci jej budou moct sledovat například z náplavky, Letné nebo Dvořákova nábřeží. 

Víkendové oslavy omezí pražskou MHD

Některé z víkendových akcí omezí městskou hromadnou dopravu v metropoli. Největší změny si vyžádá vojenská přehlídka na Evropské, kvůli které nebudou jezdit tramvaje v ulicích Evropská, Svatovítská a Jugoslávských partyzánů, a to v sobotu 27. října od osmi hodin večer do půlnoci, v neděli pak zhruba od deváté do osmnácté hodiny.

Pravidelné linky pojedou po objízdných trasách. „V trase Divoká Šárka – Nádraží Veleslavín – Bořislavka – Vozovna Střešovice – Prašný most – Hradčanská je zavedena náhradní autobusová doprava X20,“ uvedl dopravní podnik. Omezen bude v okolí Evropské třídy také provoz autobusů, s jinou trasou musí v sobotu večer a v neděli přes den počítat cestující hned několika linek.

Kvůli vojenské přehlídce se také v neděli odpoledne na hodinu a půl  pro všechny odlety a přistání uzavře Letiště Václava Havla. Omezení potrvá od půl druhé do tří odpoledne. 

V době přehlídky Pražský dopravní podnik posílí provoz metra A – vlaky budou jezdit každé tři a půl minuty.  Další linky plánuje dopravní podnik posilovat operativně. Stanice Dejvická bude v provozu, uzavřené ale budou tři výstupy vedoucí na Evropskou. 

Kvůli videomappingu na Národním divadle, který budou moci zájemci sledovat ze Střeleckého ostrova či mostu Legií, nebudou jezdit v neděli přibližně od 17:30 do půlnoci v obou směrech tramvaje mezi Újezdem, Národním divadlem a Jiráskovým náměstím. Odklon se dotkne linek 3,5, 9, 17, 22 a 23.

Vrchol víkendových oslav – ohňostroj – v neděli zastaví tramvaje 14 a 17 od zhruba 18:15 hodin do 20:15 mezi zastávkami Staroměstská, Právnická fakulta a Čechův most. Autobusová linka 207 bude v úseku Staroměstská – Dlouhá třída odkloněna přes Malostranskou a Čechův most. 

Řidiči by měli o víkendu počítat s objížďkami

Víkendová dopravní omezení se dotknou i automobilové dopravy.  Videomapping promítaný na historickou budovu Národního muzea omezí i dopravu na sousedící magistrále. Opatření se dotknou ulic Wilsonova, Mezibranská a Legerova i Václavského náměstí. I když se projekce uskuteční pouze v sobotu večer, řidiči by měli počítat s objížďkami po celý víkend. 

Další videomapping - tentokrát na budovu Národního divadla - uzavře v neděli od 17:30 do půlnoci most Legií, řidiči mohou použít sousední Jiráskův most. Nedělní ohňostroj pak zastaví automobilovou dopravu na Dvořákově nábřeží mezi mosty, na nábřeží Edvarda Beneše i na obou mostech - Čechově a Štefánikově.

Na omezení a zábory jednoho jízdního pruhu se musejí lidi připravit také v neděli kvůli běžecké štafetě nazvané Vzdáváme hold 1918, která povede z centra Prahy přes několik městských částí směrem na Kolín. Další změny v pražské dopravě si vyžádá například také akce Pocta motorismu v Opletalově ulici.

Kvůli uzavírkám zřídilo město infolinku

Kvůli dopravním omezením zřídil pražský magistrát bezplatnou infolinku 800 100 991, na které se lidé dozvědí bližší informace o uzavírkách ulic nebo objízdních trasách tramvají a autobusů. Informoval o tom jeho mluvčí Vít Hofman. 

„Infolinka bude v provozu do neděle 28. října do 20:00,“ uvedl Hofman.  Cestujícím přitom město doporučuje, aby v těchto dnech co nejvíce využívali metro. 

Slavit bude i zbytek republiky

Vznik Československa budou slavit i ostatní česká města. V Brně budou například v rámci akce Brno 1918 probíhat komentované prohlídky města, výstava na hradu Špilberk zase připomene konec první světové války a vznik nových států v Evropě. V Denisových sadech pak bude pro návštěvníky připravený koncert dechového orchestru nebo přehlídky historické módy.

V Ostravě bude o víkendu pokračovat čtyřdenní hudební maraton Leoše Janáčka, v centru města a na Slezskoostravském hradě se chystá pro veřejnost prvorepublikový program, kde budou k vidění mimo jiné historické automobily a hasičská technika. V jedenáct hodin dopoledne se na Masarykově náměstí bude konat vzpomínkový akt.

Ani v Ostravě se ale víkendové oslavy neobejdou bez dopravních omezení. V tamním městském obvodu Jih bude v sobotu pro individuální dopravu uzavřena Čujkovova ulice a náměstí SNP, kde nebude možné při oslavách ani parkovat. Průjezd bude umožněn pouze linkovým autobusům a vozům integrovaného záchranného systému.

V Plzni bude pro návštěvníky většina turistických cílů zcela zdarma nebo za symbolických 28 korun. Na radnici pak bude vystaven originál rukopisu písně Kde domov můj Josefa Kajetána Tyla, který je jindy uložený v městském archivu.

Pardubice chystají na 28. října vzpomínkovou akci Zažijte to znovu, jejíž součástí bude pietní akt, ale také ukázka dobových vozidel, výstava fotografií, stánky s dobovým zbožím nebo videomapping. Svitavy zase odhalí nový pomník k výročí vzniku Československa.

Ve Zlíně plánují třeba tradiční sázení památných lip nebo historický program na náměstí Míru, kde se lidé budou moci setkat například s Tomášem Garriguem Masarykem, Tomášem Baťou, dobovými cyklisty nebo živými sochami.

V Hradci Králové vysadí v sobotu 27. října u památníku Jana Gayera a padlých československých legionářů pamětní lípu. Nedělní odpoledne pak bude ve znamení oslav na Masarykově náměstí. Celý večer zakončí ohňostroj.

V Jihlavě město chystá vzpomínkové setkání u sochy T. G. Masaryka. Do konce listopadu pokračuje výstava 100 let republiky s podtitulem Očekávání, naděje a skutečnost.

V Karlových Varech začne symbolicky v Galerii umění nová stálá expozice 100 let – 100 děl / 100 umělců – 100 osudů. Každý rok historie bude na výstavě prezentovat jedno dílo, které se k němu vztahuje.

V Olomouci tamní filharmonie pořádá koncerty, které bude v přímém přenosu promítat na velkoplošnou obrazovku na náměstí. Radnice pak chystá mimo jiné audiovizuální představení na budově. Půjde o kombinaci videomappingu s divadelními výstupy. Olomoucí také v neděli projede historiský autobus, parní vlak nebo historická tramvaj. 

V Liberci kromě vysazení stromu republiky uspořádá město den otevřených dveří historické radnice. Také ale vzpomínkový happening u pomníku T. G. Masaryka nebo slavnostní koncert, kde zazní symfonie Z Nového světa Antonína Dvořáka. V Turnově zase Muzeum Českého ráje v neděli slavnostně otevře dvě výstavy, které se věnují životu a umění v Československu.

V Českých Budějovicích připravují slavnostní uvedení Mé vlasti Bedřicha Smetany. V Písku při příležitosti vzniku první republiky vystoupí tematické Sestry Havelkovy a orchestr. Chybět nebude ani přehlídka dobového oblečení. 

Výročí si připomenou i v Ústí nad Labem, kde ale hlavní program oslav proběhne později, protože v roce 1918 se město s převážně německy mluvícím obyvatelstvem k nově vzniklé republice připojilo až 11. prosince. Už teď si ale můžou zájemci prohlédnout tematické výstavy.

  •  Na  Smetanově nábřeží v Břeclavi začnou ve čtyři hodiny odpoledne Oslavy 100. výročí vzniku republiky.  Po slavnostním odhalení obnoveného Pomníku svornosti následuje lampionový průvod a vzpomínkový akt. 
  • V Čejči se bude od soboty až do úterý konat výstava k výročí 100 let Československa, na které budou k vidění historické fotografie.  
  • Národní dům ve Frýdku-Místku věnuje letošní podzimní koncert místního symfonického orchestru stému výročí republiky. V průběhu večera zazní díla nejslavnějších českých skladatelů.
  • V Havířově se koná od 25. do 28. 10. přehlídka filmů, která uvede filmové tituly Zlatý podraz, Zborov, Bílá tma, Adelheid a TGM Osvoboditel.
  • Hlinice na Plzeňsku odpoledne slavnostně otevře Lipovou alej republiky. Obec vysázela 100 lip jako součást oslav 100. výročí založení samostatného Československa.
  • Chomutovská knihovna pořádá den v knihovně věnovaný nejen dětem a nejen stoletému výročí republiky. Název akce zní Zbrusu nová republika.
  •  Den republiky v Chrudimi nabídne návštěvníkům hudební vystoupení, soutěže, ukázky řemesel, jarmark, a také zahájení výstavy Monarchie padla, zvítězil lev. Výstava končí 6. ledna 2019.
  • V Jablonci nad Nisou se bude konat akce Konec 1. světové války, aneb Jak se žilo na bojišti a koncert dětského pěveckého sboru Iuventus, gaude!
  • V Litomyšli se bude konat například Vernisáž instalace Více srdce pro Václava Havla, rozsvícení 25 metrů vysoké Trikolory od Václava Ciglera a Michala Motyčky nebo sázení stromu Olgy Havlové. 
  • V Mladé Boleslavi se budou od odpoledne až do večera konat Oslavy 100 let Československa, které zahrnou příjezd Masaryka, vysazení lípy, koncerty, vystoupení nebo ohňostroj.
  • Letošní Novohradské podzimní slavnosti na Českobudějovicku budou mít podtitul Konec starých časů a připomenou monarchii, zábavy urozených i vznik republiky.  
  • V Říčanech u Prahy se slavnostně otevře Park Václava Havla.  
  • Slatiňany na Chrudimsku si sto let Československa připomenou vysazením lípy, odhalením desky, hymnou, salvami nebo ohňostrojem.  
  • Ve Žďáru nad Sázavou bude v provozu poštovní přepážka s příležitostným razítkem a možností podání horkovzdušného balónu, který se vznese kolem 16:00 ze žďárského náměstí.
  • V Berouně bude ve 14:15 pojmenován silniční most přes Berounku po Tomáši Garriguovi Masarykovi. 
  • V Břeclavi se bude v 18:00 konat Slavnostní koncert u příležitosti 100 let republiky. Břeclavský komorní orchestr zahraje filmovou hudbu ze století české i slovenské kinematografie, koncert doprovodí projekce. 
  • V Čejči se bude od 14:00 sázet lípa. Akci doprovodí program a odhalení pamětní desky T.G.M.
  • V Českém Krumlově začnou ráno oslavy 100 let republiky vztyčováním praporů, slavnostní kirchparádou a mší v kostele sv. Víta. V parku za městským divadlem bude prvoválečný historický vojenský tábor, a od 16:00 v klášterním kostele koncert 100 let od rozeznění varhan klášterního kostela českou státní hymnou.
  • V Českém Těšíně se bude konat od 16:00 koncert věnovaný 100. výročí založení Československa. V 18:00 pak začne ohňostroj. 
  • V Havlíčkově Brodě se ve 13:00 odhalí nově upravený památník obětem světových válek. Od 14:00 následují na náměstí oslavy 100 let Československa s rekonstrukcí tehdejších událostí – vyhlášením samostatnosti republiky z balkónu Nové radnice, strháváním symbolů mocnářství a odvozem busty císaře k řece Sázavě. Slavnost ukončí lampionový průvod.
  •  V Havířově se v 10:00 budou pokládat květiny k pamětní desce. 
  • V Hodoníně se v 17: 30 bude konat pietní akt na náměstí 17. listopadu u pomníku TGM. V  18:00 pak lampionový průvod po Národní třídě,  následovat bude v 18:30 ohňostroj.
  • Celodenní oslavy v Chomutově mimo jiné nabídnou dobový tábor. Návštěvníci se můžou těšit na příjezd Masaryka, vojenskou kovárnu, polní kuchyni, vojenský biograf a jiné doprovodné akce. 
  • V Jablonci nad Nisou se bude od 10:00 konat pietní akt. Ve městě se také bude sázet Lípa republiky. 
  • V Klatovech se budou ráno pokládat květiny u dvou hrobů vojáků první světové války a ve starém urnovém háji u pomníku Obětem I. a II. světové války, později se bude konat slavnostní odhalení nového pomníku obětem 1. světové války. 
  • V Kolíně se bude v 15:00 konat pietní akt k výročí 100 let republiky u sochy T.G.M. Od 16:30 pokračují oslavy na Karlově náměstí.
  • V Kutné Hoře v neděli začnou oslavy Slavnostní bohoslužbou k výročí 100 let republiky.  Ve 14:00 pak následuje zahájení výstavy Všichni naši prezidenti (Spolkový dům). 20:00 Slavnostní koncert ke 100. výročí republiky. 
  • Mariánské Lázně mají na programu oslav dobovou divadelní přehlídku a koncert orchestru Ježkovy stopy v Městském divadle, slavnostní koncert ve Společenském domě Casino a od 18:00 lampionový průvod městem ke kolonádě. 
  • Ústecký kraj pořádá v Litoměřicích na výstavišti Zahrada Čech oslavy 100 let od vzniku Československa. Venkovní i vnitřní prostory zaplní expozice plné interaktivních prvků pro žáky, pro rodiny s dětmi i širokou veřejnost. 
  • V Lounech bude v 11:00 odhalena socha T. G. Masaryka, která se na své původní místo vrací po 75 letech.
  • V Mladé Boleslavi se budou v 11:00 udělovat cena města Mladá Boleslav. Od 17:00 pak bude čtení vzpomínek zachycených deníky legionářů z Mladoboleslavska.
  • V Mostě se bude od 11:00 konat Běh kolem Jezera Most. Na 15:00 je pak naplánovaný Slavnostní akt u pomníku 
  • Náchod v 19:00 pořádá ohňostroj věnovaný 100. výročí vzniku republiky.
  • V Nymburku se ve 14:00 uskuteční pietní akt k výročí 100 let republiky. Představitelé města položí věnce k pomníku obětem 1. a 2. světové války za přítomnosti čestné stráže.
  • Město Rakovník pořádá slavnostní výsadbu lípy k příležitosti oslav 100. výročí vzniku republiky v parku u kostela sv. Bartoloměje.
  • Ve spolupráci s Československou obcí legionářskou a Armádou ČR pořádá Opava vzpomínkové setkání u příležitosti 100. výročí vzniku samostatného československého státu, které se bude konat 28. října 2018 v 10:00 hodin na Horním náměstí.
  • V Pelhřimově se od 16:00 budou konat oslavy 100. výročí vzniku republiky, jejichž součástí bude i vyhlášení republiky z oken radnice po vzoru roku 1918.
  • Přerovské kino Hvězda zpřístupní ke stému výročí republiky svůj kryt civilní ochrany, který je součástí jeho objektu. Kromě procházky za plátnem i pod sálem čeká návštěvníky i speciální expozice s dobovými plynovými maskami a nový dokumentární film s názvem Do krytů, Přerove!
  • Ve městě Tábor se bude konat Galakoncert Komorního orchestru Bolech Tábor. Zazní skladby B. Smetany, A. Dvořáka a písně vázající se k předělům dějin republiky od S. E. Nováčka, K. Hašlera, Z. Petra a J. Brabce.
  •  V bazilice sv. Prokopa v Třebíči bude mše věnovaná i výročí vzniku Československa. Je součástí programu Třebíč slaví stovku.
  • V Ústí nad Orlicí se bude konat pietní akt a průvod ke 100. výročí ČSR.
  • Ve Vyškově se uskuteční Slavnostní koncert k 100. výročí vzniku Československé republiky, zahraje Vyškovský big band. 
  • Znojmo slavnostně otevře Jubilejní park po letošní revitalizaci ke 100. výročí vzniku republiky. Park byl založen v roce 1928 k desetiletému výročí a bude v něm také odhalena busta T. G. Masaryka. Ve městě se také bude konat Slavnostní koncert k 100. výročí vzniku Československé republiky. Vystoupí dva pěvecké sbory – znojemské Pěvecké sdružení Vítězslava Nováka a Smíšený pěvecký sbor Karla Němečka z Moravského Krumlova.