Merkelová přijede v pátek do Česka. Připomene si 100 let republiky

Německá kancléřka Angela Merkelová přijede v pátek do Prahy, kde bude jednat s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Uvedl to mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert, o jehož vyjádření informuje mimo jiné server listu Die Welt. Důvodem cesty je připomínka sta let od vyhlášení samostatnosti Československa.

Oslavy staletého výročí vzniku Československa přitáhly kromě Merkelové i další světové politiky. Českou republiku navštíví i francouzský prezident Emmanuel Macron, který se v Praze setká s českým prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Babišem.

O den později přijede i americký ministr obrany James Mattis. Ten se zúčastní i vojenské přehlídky, která se uskuteční 28. října ke 100. výročí vzniku Československa.

Do Prahy zavítá i slovenský prezident Andrej Kiska. Spolu se Zemanem si v neděli ráno připomenou stoleté výročí na pražském Vítkově.

Merkelová byla v Česku již několikrát. Naposledy v srpnu 2016 na jednodenní pracovní cestě, kdy s prezidentem Zemanem diskutovala o migraci a přerozdělovacích kvótách a našla si i čas na návštěvu Strahovského kláštera. Tam spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou zavítala do knihovny a na skleničku vína.

S Babišem se Merkelová setkala počátkem září v Berlíně. Po schůzce tehdy uvedla, že vzájemné vztahy považuje za výborné, jejich sporným bodem ale zůstává přerozdělování běženců.