Francouzský prezident Macron přijede do Prahy na oslavy 100 let Československa

Francouzský prezident Emmanuel Macron navštíví 27. října Českou republiku, kam přicestuje ze Slovenska. V Praze se hlava Francie setká s českým prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem (ANO). O den později přijede i americký ministr obrany James Mattis.

Macron do Prahy přicestuje o víkendu, kdy vyvrcholí oslavy 100. výročí vzniku Československa. Den předtím bude v Bratislavě jednat se svým protějškem Andrejem Kiskou a premiérem Peterem Pellerinim.

V den příjezdu francouzského prezidenta se například bude po opravě slavnostně otevírat historická budova Národního muzea, kde bude zároveň zahájena Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava. Babiš na ni pozval řadu státníků, seznam potvrzených jmen ale zatím Úřad vlády nezveřejnil.

28. října se ke 100. výročí vzniku Československa uskuteční i vojenská přehlídka, na kterou přiletí americký ministr obrany James Mattis. Poslední podobná akce se uskutečnila před deseti lety.

Zástupci armády již dříve uvedli, že letošní přehlídka bude výrazně větší. Zúčastní se jí 2151 pochodujících vojáků, hasičů, policistů, celníků a strážníků a lidem se předvede 236 kusů techniky.