Po Evropské se povalí tanky, nad ní přeletí gripeny a alky. Na přehlídku k československému jubileu přijede i Mattis

Sté výročí vzniku Československa připomene 28. října i vojenská přehlídka v Praze. Vojáci projdou a jejich technika pojede po Evropské ulici, ústředím oslav bude Vítězné náměstí, hosté pak usednou na tribuny mezi Gymnasijní a Kanadskou ulicí. Podle armády mezi nimi bude i americký ministr obrany James Mattis. O kulturní program se potom postará mimo jiné hudba francouzské cizinecké legie.

Vojenská přehlídka bude vrcholem oslav sta let Československa v Praze. Měla by být podobná přehlídce, která se konala 28. října před deseti lety, stejně jako tehdy se odehraje na Evropské ulici a představí se na ní jak armády, tak složky integrovaného záchranného systému. 

Po Evropské tak projde 2151 vojáků, ale také hasičů, policistů, celníků a strážníků, a projede 236 kusů techniky. Budou mezi nimi tanky, těžká hasičská technika či vozy záchranné služby. „Na organizaci se podílí zhruba 4500 lidí,“ dodal zástupce náčelníka generálního štábu české armády Jiří Baloun. Přehlídka začne ve dvě hodiny odpoledne.

Z tribuny postavené mezi Gymnasijní a Kanadskou ulicí ji bude sledovat na 1500 pozvaných hostů. Podle Balouna mezi nimi bude i americký ministr obrany James Mattis, seznam dalších hostů ze zahraničí ještě armáda upřesňuje. Přijde také většina ministrů, členové sněmovního branného výboru, veteráni z druhé světové války i novodobých konfliktů nebo veteráni integrovaného záchranného systému.

Kdo si bude chtít prohlédnout vojenskou či záchrannou techniku zblízka, bude mít možnost již před přehlídkou. „Bude třídenní ukázka techniky integrovaného záchranného systému, předvedení činnosti složek integrovaného záchranného systému na Letné,“ upozornil Jiří Baloun.

Po přehlídce pak bude v blízkosti Vítězného náměstí pokračovat další program. Podle místostarosty Prahy 6 Jana Laciny vystoupí hudba francouzské cizinecké legie i populární hudebníci. Na nedalekém dejvickém nádraží pak bude možné prohlédnout si legiovlak a na Bachmačském náměstí před nádražím bude odhalena socha Tomáše Garrigua Masaryka.

Na bezpečnost by mělo během oslav v ulicích dohlížet neobvyklé množství policistů i strážníků. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého pošle republiková policie dodatečných pět stovek lidí, hlídky budou mít dlouhé zbraně a připraveny budou i zásahové týmy. Také pražská městská policie pošle do ulic stovky strážníků navíc.

Policie očekává, že akce spojené s oslavami v metropoli navštíví desítky tisíc lidí. Oslavy ovlivní také dopravu, například po Evropské při přehlídce neprojedou auta ani tramvaje, dopravní podnik ale slíbil posílení linky metra A.

Letiště v Bechyni simulovalo vojákům Evropskou třídu v Praze (zdroj: ČT24)