Chášakdžího vražda byla plánovaná, připustil saúdský prokurátor. Novinářův syn opustil zemi

Saúdové připustili, že vražda novináře byla plánovaná (zdroj: ČT24)

Vražda novináře Džamála Chášakdžího byla předem naplánovaná, uvedl saúdskoarabský prokurátor, jehož citovala státní televize al-Ichbáríja. Stejný názor vyjádřil dříve i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Europarlament vyzval země EU k jednotnému postupu vůči Rijádu včetně možných sankcí a embarga na vývoz zbraní. Syn zavražděného novináře mezitím odjel ze Saúdské Arábie, uvedla agentura Reuters. Žurnalistovi příbuzní dosud nesměli zemi opustit.

Místní úřady synovi zavražděného novináře Saláhovi před několika měsíci zabavily pas, uvedla televize CNN. Muž pravděpodobně zamířil do Spojených států. Podle dřívějších informací měla zákaz vycestovat ze Saúdské Arábie v posledních měsících celá Chášakdžího rodina.

Novinář žil v dobrovolném exilu v USA a kritizoval saúdskoarabské nejvyšší vedení, včetně korunního prince Muhammada bin Salmána. Podle některých názorů se tak vedení monarchie snažilo přimět Chášakdžího, aby se vrátil do vlasti.

Tento týden vyvolalo pobouření na sociálních sítích video a fotografie z úterní návštěvy Chášakdžího syna Saláha a bratra Sáhila u královského dvora v Rijádu, kde oběma pozůstalým osobně kondolovali král Salmán a korunní princ Muhammad.

Pocházel z dříve prominentní saúdskoarabské rodiny. Jeho turecký dědeček, který se oženil se Saúdskou Arabkou, byl osobním lékařem prvního krále Saúdské Arábie.

Chášakdží pracoval jako novinář od 80. let v řadě arabských deníků, v 90. letech byl zahraničním zpravodajem mimo jiné v Afghánistánu, Kuvajtu či Súdánu.

Posléze působil i jako poradce saúdskoarabského velvyslance ve Washingtonu, prince Turkího Fajsala, který předtím léta řídil saúdskoarabskou tajnou službu.

Zdroj: ČTK

Osmnáct zadržených a reforma saúdských tajných služeb

Podle zprávy televize al-Ichbáríja saúdští prokurátoři vyslýchají podezřelé na základě informací, jež poskytla společná turecko-saúdská pracovní skupina. Muhammad bin Salmán ve středu slíbil, že viníci budou potrestáni.

V Saúdské Arábii už zadrželi osmnáct lidí, mezi nimiž je podle Erdogana i patnáct členů komanda, které přijelo na konzulát novináře zabít a z Turecka rychle odjelo. Saúdi se rovněž chystají reformovat tajné služby, dva poradci korunního prince navíc přišli o místo, uvádí BBC.

Pro všechny Saúdy to byl opravdu bolestivý zločin a věřím, že bolestivý byl i pro všechny lidi na světě. Tuto hanebnost nelze nijak ospravedlnit. Saúdská Arábie hodlá v případu spolupracovat s tureckou stranou, aby dokončila vyšetřování a aby pachatele dovedla k soudu.
Muhammad bin Salmán

Experti: Vydání podezřelých do Turecka je nepravděpodobné

Chášakdží vešel 2. října na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu, kde zmizel. Saúdská Arábie nejprve tvrdila, že z budovy normálně odešel, pak oznámila, že zemřel po bitce s lidmi, s nimiž se na ambasádě sešel. Erdogan ale mluví o plánované vraždě a chce, aby lidé odpovědní za vraždu byli vydáni a souzeni v Turecku. Ministr spravedlnosti Abdülhamit Gül prohlásil, že prokáže-li se podezření, že se na vraždě podílel i konzul, měl by být rovněž vydán. 

Podle právníka osloveného katarskou stanicí al-Džazíra je ale šance malá. Turecko a Saúdská Arábie totiž nejsou vázány dohodou o vydávání občanů a musely by se dohodnout speciálně pro tento případ. „Pokud jsou (podezřelí) v Saúdské Arábii, neexistuje právní povinnost je vydat,“ konstatoval profesor mezinárodního práva William Schabas na univerzitě v Middlesexu. 

Zvukový záznam z konzulátu prý slyšela šéfka CIA

Turecko oznámilo, že se v kauze nebude obracet na mezinárodní soud. Pokud ale dojde k zahájení mezinárodního vyšetřování případu, Ankara se o své informace podělí.

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu prohlásil, že Turecko už poskytlo informace těm, kdo o ně požádali. Je prý připraveno spolupracovat s kýmkoli, kdo o to bude mít zájem, a to i se Saúdskou Arábií. Podle nejnovějších zpráv Ankara umožnila ředitelce CIA Gině Haspelové poslechnout si audionahrávku z konzulátu, která podle Turecka zachycuje vraždu.

Çavuşoglu ale připomněl, že se stále neví, kde je tělo zavražděného. Britská televize Sky News před pár dny uvedla, že se pozůstatky našly na zahradě rezidence saúdského velvyslance, což nebylo oficiálně potvrzeno.

Turečtí vyšetřovatelé se teď zaměřili na studnu v objektu istanbulského konzulátu. Podle televize CNN Turk odebrali vzorky vody. Původně se v médiích objevily informace, že Saúdi Turky nechtěli ke studně pustit.

Evropský parlament volá po sankcích

Europarlament v usnesení označuje vraždu novináře Chášakdžího za součást „rozsáhlých tvrdých zásahů“ Rijádu proti obráncům lidských práv, aktivistům, právníkům nebo žurnalistům. Podle něj tyto zásahy po nástupu korunního prince Muhammada bin Salmána k moci nabraly na intenzitě. Dějí se prý jak v Saúdské Arábii, tak za jejími hranicemi.

Jako v jiných obdobných případech volá europarlament po nezávislém mezinárodním vyšetření okolností Chášakdžího smrti a po spravedlivém procesu s pachateli.

Podle europoslanců by Brusel a členské státy EU měly být připraveny „uvalit cílené sankce, včetně zákazu vydávání víz některým osobám ze Saúdské Arábie a zmrazení jejich majetku“, pokud se prokáže, že za vraždou stojí agenti Rijádu. Případný sankční seznam by měl zahrnovat jak pachatele zločinu, tak jeho „osnovatele a podněcovatele“, uvádí usnesení.