Sky News: Části těla zavražděného novináře byly objeveny na zahradě u saúdského konzula

Podle Erdogana byla vražda saúdského novináře naplánována předem (zdroj: ČT24)

Části těla zavražděného saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího se našly v zahradě rezidence saúdského konzula v Istanbulu. Uvedla to britská televize Sky News s odvoláním na dva nejmenované zdroje. Úřady zatím informaci nepotvrdily. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý oznámil, že vražda byla předem naplánovaná. Podle šéfa Bílého domu Donalda Trumpa jde o nejhorší pokus o kamufláž v historii. USA zruší víza saúdskoarabským činitelům spojeným s vraždou.

Turecké úřady prohledaly rezidenci minulý týden. Podle zdroje, na nějž se odvolává Sky News, byl novinář brutálně zavražděn a jeho obličej „znetvořen“. Turecký prezident v úterý požadoval, aby Rijád sdělil, kde se nachází tělo. Erdogan slíbil, že pravda bude odhalena.

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa byl Erdogan na Saúdy „velmi tvrdý“, sám chce vidět nejprve fakta. Snahu zakrýt vraždu Chášakdžího označil za „nejhorší v historii“. Ministr zahraničí Mike Pompeo vzápětí oznámil, že Spojené státy zruší víza saúdskoarabským činitelům spojeným s vraždou novináře. Na obchodních vztazích se ovšem podle něj nic nemění. Trump už dříve uvedl, že nechce, aby se případné sankce dotkly dodávek zbraní.

Tyto zprávy (o nálezu pozůstatků) jsou hluboce znepokojivé. Umístění Chášakdžího těla je pouze jednou z otázek, na které potřebujeme odpověď. Čekáme na výsledky tureckého vyšetřování.
Theresa Mayová

Turecké úřady už dříve uvedly, že mají audionahrávku, která má dokazovat, že novinář přišel při mučení o prsty a pak byl rozřezán. Erdogan se o ní ale v projevu nezmínil. Podle Turků muže zavraždilo patnáctičlenné komando za účasti místního spolupracovníka konzulátu. Novinářovy věci se údajně našly v kufrech uložených v autě saúdského konzulátu v Istanbulu, sdělila televize CNN Turk.

Turecká média předtím zveřejnila záběry, na kterých ambasádu opouští Chášakdžího dvojník. Všímají si přitom, že muž se do ulic vydal na rozdíl od novináře v teniskách. „Osoba, která vypadá jako Džamál Chášakdží a má na sobě novinářovo oblečení a brýle, odlétá po půlnoci v doprovodu jedné osoby do Rijádu,“ konstatoval Erdogan.

Chášakdží kritizoval saúdskoarabský režim, včetně korunního prince Muhammada bin Salmána. Od loňska žil v dobrovolném exilu v USA, kam odešel kvůli obavám ze zatčení. Novinář zmizel 2. října na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kam si šel vyřídit doklady kvůli svatbě.

Saúdská Arábie dlouho tvrdila, že konzulát opustil živý, a až o víkendu přiznala, že zemřel při potyčce, k níž mělo v objektu dojít. Turecko ale už krátce po novinářově zmizení pracovalo s verzí, že novinář byl zavražděn.

Chybí důkazy, že saúdský princ o vraždě věděl

Agentura Reuters napsala, že americké ani evropské zpravodajské služby nemají dosud jasný obrázek o roli, kterou mohl při novinářově zavraždění sehrát saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. 

Že má princ rozhodující podíl na Chášakdžího smrti, protože saúdský bezpečnostní aparát ovládá, je podle Reuters přesvědčeno šest činitelů amerických a západoevropských tajných služeb. Konkrétní důkazy ale nemají, uvedla agentura s odkazem na své bezpečnostní zdroje.

Král dal jasně najevo, že vyšetřování, spravedlnost a odplata potkají toho, kdo je za to zodpovědný. Království je ale uprostřed historické transformace nebývalých rozměrů a vlak jede dál.
Khalid Al-Falih
saúdský ministr energetiky

Saúdský král mluvil s pozůstalými

Otázka viny korunního prince je podle Reuters pro západní vlády zásadní. Přesvědčení tajných služeb o Salmánově vině se opírá o jeho dominantní roli v saúdské vládě. Je podle nich nepravděpodobné, že by o tak důležité akci nevěděl.

Saúdský král s korunním princem přijali v úterý v Rijádu členy rodiny zavražděného novináře, kterým vyjádřili soustrast, informovala agentura SPA. Saúdští ministři slíbili, že viníci budou hnáni k odpovědnosti. Zatím bylo zadrženo 18 osob. Soustrast vyjádřil telefonicky rodině Chášakdžího rovněž Erdogan. 

Západ teď řeší, jak se postaví k případným odvetným opatřením. Investiční fórum v Rijádu se rozhodla bojkotovat řada západních politiků, bankéřů i ředitelů světových firem. I přes jasný tlak Západu se ale Saúdské Arábii daří – hned na zahájení konference podepsala kontrakty za víc než 50 miliard dolarů.