V Rijádu začal „pouštní Davos“. Navzdory výzvám k bojkotu kvůli smrti Chášakdžího

Události: V Rijádu začal „pouštní Davos“ navzdory bojkotu (zdroj: ČT24)

V Rijádu byla navzdory mezinárodním výzvám k bojkotu zahájena třídenní investiční konference, označovaná jako pouštní Davos. Konference Future Investment Initiative (FII), která je duchovním dítětem korunního prince Muhammada bin Salmána, se měli účastnit představitelé ze 140 firem. Zhruba 40 jich ale odřeklo kvůli smrti saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího. Saúdská Arábie na konferenci uzavřela dohody za více než 50 miliard dolarů (1,12 bilionu korun).

Cílem FII je získat zahraniční investice a podpořit tvorbu zoufale potřebných pracovních míst. V loňském roce konference dostala zemi na výsluní zájmu světových podnikatelů, letos se ale mnoho jednotlivců a organizací rozhodlo kvůli Chášakdžímu akci bojkotovat.

V posledních dnech účast odřekli mimo jiné ministři z USA, Británie, Nizozemska a Francie či britský miliardář Richard Branson nebo americký technologický investor Steve Case. Na poslední chvíli odvolal své vystoupení i šéf japonské investiční skupiny SoftBank Masajoši Son, podle listu The Wall Street Journal ale není vyloučeno, že se konference zúčastní.

Jak ale z Rijádu podotkl novinář BBC Sebastian Usher, „zatímco velká jména se možná vytratila, stovky jiných se konference účastní a v některých případech zastupují ty společnosti, jejichž šéfové se rozhodli, že účast pro ně není vhodná“. Jednání mezi delegáty je podle něho vyjádřením pragmatismu, že v Saúdské Arábii je ohromná budoucnost, a tato překážka – jakkoli je šokující – bude nakonec překonána.

Saúdské reformy stojí za to podpořit, uvedl ruský investor

Největší delegaci vyslalo do Saúdské Arábie Rusko, v čele s šéfem státního investičního fondu RDIF Kirillem Dmitrijevem. Ten uvedl, že Chášakdžího smrt je třeba vyšetřit a potrestat viníka, nelze ale ignorovat snahy země o hospodářské a sociální reformy. „Reformy Saúdské Arábie jsou důležité a stojí za to je podpořit,“ řekl agentuře Reuters.

Země podepsala celkem 25 dohod o investicích do ropného a plynárenského sektoru a infrastruktury s firmami jako Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton a Baker Hughes. Největší saúdskoarabská ropná firma Saudi Aramco uzavřela 15 předběžných dohod, tzv. memorand o porozumění, v celkové hodnotě 34 miliard dolarů.

Korunní princ dorazil na konferenci později, protože se spolu s králem Salmánem v paláci setkal a kondoloval synovi a bratrovi zabitého novináře Chášakdžího. Mnoho z 2000 účastníků mu po jeho příchodu zatleskalo. Princ novinářům řekl, že je spokojen a označil konferenci za skvělou.

Erdogan: Chášakdžího vražda byla předem dobře naplánovaná

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se domnívá, že Chášakdžího vražda byla předem dobře naplánovaná. Turecko prý o tom má důkazy. Erdogan to uvedl v tureckém parlamentu s tím, že z konzulátu, kde k ní údajně došlo, byly odstraněny kamery. Prohlásil také, že diplomatická imunita nemůže být použita jako ochrana k vykonání vraždy. 

Turecko viní z vraždy 15 lidí, kteří dorazili do Istanbulu ve třech skupinách, 2. října byli na konzulátu a pak se vrátili do Saúdské Arábie. Erdogan řekl, že jsou mezi 18 osobami, které byly v souvislosti s případem zadrženy v Saúdské Arábii. Prezident se domnívá, že by Saúdská Arábie měla umožnit, aby tito podezřelí byli souzeni v Istanbulu. 

V případu podle něj figuroval také místní spolupracovník a je třeba, aby jeho identita byla zveřejněna. Erdogan zdůraznil, že Turecko se obviněním několika agentů z vraždy nespokojí a že je třeba zjistit všechny viníky včetně těch, kdo vydali příkazy.

Prezident také prohlásil, že nepochybuje o upřímnosti saúdského krále Salmána. Erdogan s ním telefonicky hovořil 14. října a byl vytvořen společný vyšetřovací tým.

„Nesmí se zapomínat na to, že saúdský konzulát má diplomatickou imunitu, ale že je také uvnitř našich hranic. Určitě budeme vyšetřovat… Všichni, kdo sehráli nějakou roli, musejí být potrestáni,“ řekl turecký prezident.

Zpravodaj ČT Borek: Erdogan potvrdil předchozí úniky informací (zdroj: ČT24)

Jakou roli hrál v Chášakdžího smrti korunní princ Salmán?

Agentura Reuters také napsala, že americké ani evropské zpravodajské služby nemají dosud jasný obrázek o roli, kterou mohl při novinářově zavraždění sehrát saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Agentura se odvolává na západní bezpečnostní zdroje. Podle amerických médií kvůli Chášakdžího případu do Turecka v pondělí odcestovala ředitelka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspelová.

Že má Salmán, který de facto zemi vládne, rozhodující podíl na Chášakdžího smrti, protože saúdský bezpečnostní aparát ovládá, je podle Reuters přesvědčeno šest činitelů amerických a západoevropských tajných služeb. Konkrétní důkazy ale nemají.

Západní bezpečnostní složky nemají ani zdaleka úplný obrázek o tom, co se na saúdském konzulátu v Istanbulu stalo. Nevědí, jak Chášakdží zemřel ani kam odvezli jeho tělo. Navzdory široce rozšířené informaci, že existuje zvukový záznam dokládající novinářovo mučení a usmrcení, nikdo ze západních činitelů k údajné nahrávce zatím přístup neměl.

Otázka viny korunního prince je podle Reuters pro západní vlády zásadní. Přesvědčení tajných služeb o Salmánově vině se opírá o jeho dominantní roli v saúdské vládě. Je podle nich pochybné, že by o tak důležité akci nevěděl.

Špionážní informace o případných instrukcích, které od Salmána saúdské komando dostalo, nejsou ale průkazné. To nastoluje otázku, zda členové komanda měli Chášakdžího zavraždit, nebo ho jen unést a dopravit do Rijádu. Americký prezident Donald Trump v pondělí v rozhovoru pro list USA Today označil vraždu saúdského novináře za „zpackaný komplot“.

Hürriyet píše o podezřelém mercedesu

Turečtí činitelé podle Reuters dali západním kolegům slovní informaci o důkazech, které nashromáždili v Chášakdžího případu. Informace jsou prý detailní a hodnověrné. Nezávislé zjištění západních tajných služeb spíše podporuje zprávy médií, že novináře na konzulátu zavraždilo komando vyslané ze Saúdské Arábie, uvádí Reuters.

Turečtí policisté před istanbulským parkovištěm, kde bylo nalezeno auto patřící saúdskoarabskému konzulátu
Zdroj: Husejn Aldemir/Reuters

Turecký tisk mezitím vydává další zprávy k případu. List Hürriyet přinesl zprávu o mercedesu s diplomatickou značkou, který byl zaparkován 7. října na soukromém parkovišti v Istanbulu. Přijel tam s ním údajně atašé saúdskoarabského konzulátu, který parkoviště už nějakou dobu používá, avšak většinou ho tam vozí řidič.

Podle strážce parkoviště se atašé na místo vrátil 18. října v BMW označeném rovněž diplomatickou značkou. Zaparkoval naproti mercedesu, z BMW vynesl tři těžká zavazadla, která s pomocí jednoho zaměstnance parkoviště naložil do mercedesu. „Není v tom Chášakdžího tělo, že ne?“ řekl prý z legrace zaměstnanec, který diplomatovi pomáhal. Diplomat se prý zasmál a řekl, že ne.

Tento svědek si ale také vzpomněl, že když tašky nakládali, vypadla z automobilu rouška. „Atašé ji vzal a odhodil do koše a pak odjel v BMW. Bylo to podezřelé. Vzal jsem roušku a ukázal ji jednomu lékaři. Řekl, že to používají lidé, kteří pracují s nebezpečnými chemikáliemi. Vystrašilo mne to a odhodil jsem ji,“ citoval list zaměstnance.

Mercedes s naloženými zavazadly je stále na parkovišti. V pondělí k němu přijeli turečtí policisté, ale nemohli ho podle listu prohledat, protože se na automobil vztahuje diplomatická imunita a Saúdská Arábie zatím nevydala povolení k prohlídce.