Macron v europarlamentu hájil evropský model. Chce víc peněz pro státy, které přijímají uprchlíky

Horizont ČT24: Emmanuel Macron přesvědčoval o reformách EU (zdroj: ČT24)

Jako obhajoba evropského modelu i výzva k oživení a modernizaci Evropské unie vyzněl projev francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Evropském parlamentu. Z konkrétních kroků představil mimo jiné myšlenku, že unijní země, které přijímají uprchlíky, by měly dostávat víc peněz.

Macron v této souvislosti navrhl unijní program, který by přímo finančně podporoval místní samosprávy přijímající migranty. Uvedl také, že Francie je ochotná více přispívat do společného rozpočtu.

Odmítám myšlenku, že demokracie je odsouzena k bezmocnosti, která se v Evropě objevuje tváří v tvář autoritarismu, jenž je všude okolo. Odpovědí není autoritářská demokracie, ale demokracie s autoritou.
Emmanuel Macron

Pochyby a rozpory uvnitř EU podle Macrona souvisejí s brexitem, národními egoismy a rostoucí fascinací neliberálními postoji. Chybou by však podle něj bylo opustit demokracii a jedinečný evropský model, který na starém kontinentu zajistil dlouhá desetiletí míru a prosperity.

„Podívejme se kolem, jak to vypadá jinde! V jakém jiném místě na světě najdete takový model, který respektuje menšiny, rovnost mužů a žen, soukromí občanů. Kde jinde existuje takto vitální model?“ ptal se Macron. 

Jedinečný evropský model podle něj „spojuje vášeň pro svobodu a rovnost a zároveň pochopení rozmanitosti“. Tento evropský model „je silnější než kterýkoli jiný, ale zároveň je velmi křehký, protože ho musíme každý den hájit“, zdůraznil.

„Někteří říkají, že lidé už Evropu nechtějí, a navrhují pozlacené a dobrodružné cesty. Nesmíme ale přistupovat na hru populistů,“ uvedl Macron. Dodal, že nelze ze všeho obviňovat vedení EU a že je nutné nabídnout lidem konstruktivní řešení. Podle něj je třeba s lidmi hovořit a hledat společně odpovědi. Macron řekl, že proto také zahajuje konzultace s občany.

EU podle něj musí ukázat světu, včetně Ruska, svou suverenitu. „Musíme vybudovat novou evropskou suverenitu, prostřednictvím které odpovíme jasně a pevně našim spoluobčanům, že je můžeme chránit a dát odpověď na nepořádky ve světě,“ uvedl s tím, že suverenitu musí EU ukázat nejen v obraně, ale i v ekonomice.

Macron hájil i útok v Sýrii, potřeba je ale podle něj diplomacie

Za velmi obecný označila Macronův projev česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL/EPP), kterou také překvapilo, že se v projevu nezmínil o víkendovém bombardování Sýrie.

„Je členem Evropské unie a já se ho ptám, jestli se domnívá, že společná unijní zahraniční a bezpečnostní politika se dá budovat bez konzultacích o tak zásadních věcech, jako je bombardování Sýrie,“ řekla k projevu Šojdrová. Dodala, že akci USA, Francie a Británie nezpochybňuje, ale podle ní měl Macron říct, zda tu věc konzultoval s hlavami států EU.

Macron se k Sýrii vyjádřil až v následné diskusi s europoslanci na jejich výzvu. Sobotní úder USA, Británie a Francie hájil s tím, že se bez obětí podařilo zrušit v Sýrii tři továrny na chemické zbraně. Dodal, že útoky nic neřeší a že je třeba pokračovat v diplomacii na půdě OSN.

Europoslanec Luděk Niedermayer (za TOP 09/EPP) na Macronově projevu ocenil, že prezident Francie hovořil jako unijní politik. „Nepřipadalo mi to nijak revoluční, ale ukázalo to, že Macron za tou Evropou a její rolí ve světě stojí a je pro to schopný leccos udělat,“ řekl ČTK Niedermayer.

„Můžeme se jenom domýšlet, jaký bude jeho postoj, když všichni nebudou sdílet jeho pohled na Evropu a nebudou ochotni dělat kompromisy,“ uvedl Niedermayer k tomu, že Macron nehovořil o variantě „vícerychlostní Evropy“, jako to učinil v několika svých předchozích projevech.

Macron v EP: Bylo by chybou opustit demokracii (zdroj: ČT24)

Návrh na reformu EU představí Macron s Merkelovou do června

Macron totiž prosazuje zejména hlubší integraci v rámci EU, o „vícerychlostní Evropě“ hovořil od svého loňského nástupu do úřadu prezidenta Francie několikrát. V projevu na francouzské Sorbonně loni v září mimo jiné prohlásil, že země, které nemají zájem o spolupráci v některých oblastech, nemají právo zdržovat ostatní.

Macron už dříve uvedl, že hybnou silou v Evropě má být francouzsko-německý tandem. S kancléřkou Angelou Merkelovou hodlá Macron do června představit návrhy na podstatné změny ve fungování hospodářské a měnové unie. Podle Macrona by měly obsahovat i návrh, aby eurozóna měla samostatný rozpočet, svého ministra financí či vlastní parlament.

V rámci bloku diskusí o budoucnosti EU vystoupili před europoslanci letos irský premiér Lee Varadkar, předseda vlády Chorvatska Andrej Plenkovič a premiér Portugalska António Costa. Na příštím plénu v květnu představí svou vizi budoucí EU belgický premiér Charles Michel.

Události ČT: Macron představil svou vizi budoucnosti EU (zdroj: ČT24)