Tomio Okamura v rozhovoru pro ČT24: Rasismus je to nejodpornější, co znám, osobně se mě dotýká

Tomio Okamura: Rasismus je to nejodpornější, co znám, osobně se mě dotýká (zdroj: ČT24)

Drtivá většina protiimigračních demonstrantů v německém Chemnitzu jsou slušní, pracující lidé, kteří mají strach, protože stát se za ně nestaví. V Interview ČT24 to uvedl předseda hnutí SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura. Napětí v Sasku se vystupňovalo po vraždě Němce s kubánskými kořeny. Okamura sice připouští, že konkrétní případ s migrací nemusí souviset, přesto trvá na tom, že Německo už není bezpečnou zemí, protože navrch mají neomarxistické tendence, uvedl v rozhovoru pro ČT. Otázky kladl Daniel Takáč.

Co se teď děje v Chemnitzu?

Tak teď se tam skutečně dějí trošku jiné věci, než kterých jsme byli svědky v minulých dvou třech letech. Tady skutečně občané pochopili, že se jim město mění pod rukama, že najednou začínají žít ve městě, v zemi, kde začínají být jiná pravidla, než na která byli zvyklí, město se jim mění.

Co tím myslíte, jaká jiná pravidla?

Tak do té doby Německo bylo spořádanou zemí, kde platily zákony, byla to země bezpečná, byla to země, kde v minulosti slušný a řádný člověk byl na prvním místě. A teď se tam skutečně probudili masově lidi v seniorském věku, pracující lidi, rodiny s dětmi a začali mít strach a uvědomili si, že jim tady skutečně se mění společnost směrem, který oni nechtějí, který je velmi znejišťuje. Německo už není bezpečné. Navrch mají právě různé, řekl bych, neomarxistické tendence. To znamená, už není ten slušný, řádný občan na prvním místě, prostor dostávají nepřizpůsobiví lidé.

To tvrdíte na základě čeho? Že slušní lidé nemají přednost. Přece když se něco stane, tak příslušné orgány začnou konat. To se děje v Německu.

Vidíme, že je to přesně naopak právě v tom Chemnitzu, a mně to říkají i lidé, kteří tam přímo třeba byli, viděli to, zúčastnili se, mí přátelé z Německa, že drtivá většina demonstrantů, drtivá většina jsou prostě normální, slušní, pracující lidé a prostě mají strach a obavy a stát se za ně nestaví. Naopak ten mainstream je označuje za nějaké radikály, za extremisty, přitom oni chtějí žít jenom v bezpečné zemi, kde platí pravidla, kde platí zákony.

Které lidi teď myslíte? Ty, kteří byli na protiimigračních demonstracích, nebo ty, kteří přišli na koncert podpořit přesně opačné stanovisko? Kteří jsou ti pracující a tak dále, jak jste je jmenoval, kteří chtějí ten řád?

Já jsem na těch demonstracích nebyl, ale podle těch zpráv, co mám, tak i na těch demonstracích proti migrantům, proti mainstreamové politice, kterou představuje Angela Merkelová, v podstatě Brusel, Evropská unie, tak na těchto demonstracích drtivá většina lidí byli normální, pracující, slušní lidé, kteří prostě mají strach a obavy a ten stát za nimi prostě nestojí.

Ale oni přece říkali, že my nejsme nacisti. To není Saská Kamenice. To byla ta slova, která tam zaznívala.

Tak tam těch slov zaznívala celá řada.

Ano, bylo jich víc, samozřejmě.

Celá řada a já bych právě si nevyzobával jenom určité výrazy. Já bych to nechal skutečně u toho tvrzení, které bezesporu je pravdivé, že drtivá většina těch lidí jsou slušní, normální lidé všech věkových kategorií, rodiny s dětmi, matky, otcové, tátové, co chodí do práce, a mají prostě strach a město se jim mění pod rukama a oni to takto nechtějí. A je velkou chybou mainstreamu, že místo, aby zareagoval na tato přání a situaci řešil, tak opět pokračuje s tím nálepkováním, což znova v podstatě celou situaci vyhrocuje. A já si myslím, že to není ten správný směr.

Které nálepkování teď myslíte?

Když jsou slušní a řádní lidé nálepkováni jako xenofobové, nacisti, rasisti a podobně, tak to řešení toho problému nepřináší, protože prapůvod tohoto problému je bezesporu fakt, že kvůli migraci se v Německu mění demografické složení, vyhrocují se sociální problémy, stoupá tam kriminalita, bezesporu tam stoupá zásadně kriminalita.

To opřete o jaká čísla?

Třeba o ty údaje České televize, co říkáte, protože v posledních několika letech ty, řekl bych, útoky a ty zabití byly do značné míry způsobeny migranty, a to i třeba druhé třetí generace, kteří se nepřizpůsobili. A faktem také je, a myslím, že o něm ani nebudeme polemizovat, že kdyby tací lidé v Německu nebyli, tak ti lidi žijí dále.

Proč je ten násilný trestný čin, který odstartoval tu poslední vlnu v Chemnitzu, proč je podle vás důsledkem migrace?

Tak bezesporu to tak je, protože já jsem třeba byl v Německu o Vánocích v Berlíně a asi znáte to centrální náměstí v bývalém západním Berlíně, kde je ten rozbořený kostel. A opravdu mě šokovalo, když i kolem dětského kolotoče, na kterém se vozily děti, jsou betonové zátarasy. Ano, v centru Berlína kolem dětského kolotoče jsou betonové zátarasy.

Já jsem se ptal, proč je tohle důsledek migrace.

Já vám to vysvětlím, hnedka vám odpovím. Stejným způsobem do Německa cestuji celkem často někam za hranice, mám tam rád přírodu, mám tam rád památky a je tedy pravdou, a shodneme se všichni, že před tou migrační vlnou žádné betonové zátarasy v Německu v centrech měst nebyly.

To dokládá, že tohle je důsledek migrace? Ten konkrétní čin, o kterém se bavíme?

Je to bezesporu tím, že do značné míry ty trestné činy, ke kterým tam dochází, ty útoky, vidíme to i v Praze na náměstí, kde máme betonové zátarasy, před tou migrační vlnou tady žádné nebyly, tak je bezesporu důsledkem té migrační hrozby.

A tahle vražda taky?

U té konkrétní vraždy nevím.

Ono se to totiž prostě neví.

Pozor, proto taky říkám, já nemám ty policejní záznamy u této konkrétní vraždy, ale to, že v Evropě za poslední dva tři roky stovky Evropanů zemřely rukou vyznavačů islámu, muslimů, a různých lidí, kteří migrovali buď v této vlně, nebo v minulých vlnách do Evropy, tak to je fakt, který všichni víme a víte ho i vy.

A není to prostě násilný trestný čin, který je třeba vyřešit jako jiný násilný trestný čin, protože v právním státě to jinak nejde, a to teď tedy používám slova mluvčího německé vlády.

Problém je ten, že kdyby německé bezpečnostní složky byly schopny individuálně řešit ty konkrétní násilné trestné činy, tak je to určitě řešení. Problém je, že díky té politice Evropské unie, což je v podstatě globalismus, multikulturalismus, odnárodnění, tak skutečně do Evropy byly „přizvány“ miliony migrantů, o kterých ani nevíme přesná čísla. Pohybují se tady v podstatě neidentifikovaní. Ostatně i bavorský ministr vnitra řekl nedávno, že jenom z České republiky přišlo za uplynulé měsíce přes dva tisíce migrantů, a Česká republika ani neví, že se pohybovali na území České republiky. Pan Hamáček nevěděl, oznámili nám to až Němci.

Ministr vnitra to ví, on říká, že po České republice se v žádném případě nepohybují tisíce nezákonných migrantů bůhví odkud, kteří by přes naše území mířili do Německa, jak se vy pokoušíte lidem namluvit. Případů nelegální tranzitní migrace přes Českou republiku do Německa nebyly za letošní první půlrok tisíce, ale přesně 124, uvedl Jan Hamáček.

Omlouvám se, ale já věřím bavorskému ministru vnitra. Ta zpráva proběhla všude, i v německých i v českých médiích, v důvěryhodných médiích. Omlouvám se, ale panu Hamáčkovi z ČSSD nevěřím ani slovo. Ti se předvádí dost. Pan Poche, který naopak dodnes otevřeně vítá migranty a zve migranty do České republiky. Viz jeho rozhovor pro Právo ještě snad čtrnáct dní zpátky. Politici v ČSSD se úplně zbláznili. Já prostě věřím číslům bavorského ministra vnitra.

Zpátky k té vraždě v Německu. Sám říkáte: nevíme, jestli je tady spojitost s migrací. Sami Němci vlastně nevědí, kdo byli ti potenciální pachatelé, kteří jsou teď ve vazbě. Mimochodem hledají třetího. Dnes (v úterý) německá policie řekla, že vůbec není jisté, jestli je to Iráčan a Syřan, že se to musí prověřit. Sami to zjišťují. Takže ta linka na migraci tady zatím neexistuje.

Pane Takáči, já vás znám dlouho, vy jste chytrý člověk, ale vy jste asi zaspal tři roky. Ten výsledek těch demonstrací přece není tento jeden čin, tak nevím, jestli jste tady tři roky spal, anebo jste nesledoval veřejné dění, ale to vy sledujete, takže teď mě tady jenom trošku zkoušíte. Ale ta migrační vlna přináší tu frustraci v Německu přeci dlouhodobě. Protože ty trestné činy, které tam probíhají… Když jsem byl u Berlína, vy si nepamatujete na ten nájezd toho nákladního vozidla na vánoční trh v Berlíně? Vy mi tady chcete říct, že to je ojedinělý čin? Těch činů je tady mnoho, je tady velká série.

Ne, já jsem mluvil o tom jednom konkrétním činu, který jste nějak a priori spojil s migrací, i když to nevíme.

Ne, pozor, vy jste se mě ptal, proč probíhají ty demonstrace. Tak tady teďka, prosím vás, nemanipulujte s vašimi otázkami. Váš úvodní dotaz byl na události v Chemnitzu.

Co se děje v Chemnitzu.

Tak, takže mi teďka nepodsouvejte něco, co jsem neřekl.

A pak jsem se začal ptát, proč toto spojujete s migrací, tento konkrétní čin. Takto padaly otázky.

Prosím vás, ty události v Chemnitzu, ty demonstrace jsou spojeny s tou nezvládnutou migrační vlnou, s tím, že tam mají obrovské množství nepřizpůsobivých migrantů, kteří se prostě nepřizpůsobují a páchají tam trestnou činnost. Tento konkrétní čin v Chemnitzu, to se ještě šetří, kdo a jak. Ale ty předešlé, třeba máme útoky v Berlíně, teď v tom linkovém autobusu v Lübecku v severním Německu, vždyť to je asi měsíc zpátky. Jedno za druhém už prošetřeno bylo a je jasně prošetřeno, že to byli migranti, buď z této vlny, nebo z minulých vln a tak dále.

Takže úřady pracují, zjišťují, vyšetřují. Před chvílí jste říkal, že ne.

Já nejsem v Německu, ale určitě ne tak ideálně, protože víte, že dodnes se německým úřadům nepodařilo ani identifikovat všechny migranty. Všichni to víte, takže úřady to nejsou schopny zvládnout. A přece vy jste se mě ptal, co můžou být důvody té frustrace Němců, a je to nezvládnutá migrační vlna. Proto já říkám, a sám víte, že jsem byl jediný politik, kdo už na to pět let upozorňuje, že tady hrozí migrační vlna, že tady hrozí příchod i nepřizpůsobivých islámských migrantů, a já říkám, že jediným řešením je nulová tolerance této migrace. Je potřeba okamžitě všechny migranty vracet z moře zpátky, ale i ty stávající.

K tomu řešení se chci dostat. Tak ještě nepředbíhejme, zastavím se ještě u téhle záležitosti. Tady patrně, a zdůrazňuji slovo patrně, jde o vraždu Němce s kubánskými kořeny. Zatím bůhví kým, protože jak už jsem říkal, ani Německo neví, kdo byli ti potenciální vrazi. Není to prostě důkaz toho, že to je nějaké odporné násilí, ale prostě násilí, které vůbec s migrací nemusí souviset?

Tak je to v prvé řadě také důkaz toho, jak mainstream média lžou, když ty demonstranty označují za nějaké xenofoby a rasisty. Oni se přece zastávají Němce s kubánskými kořeny. Takže tady už vidíte ten protiklad, jak ten mainstream lže o těch demonstrantech, jen tak mimochodem. A druhá věc je ta…

A které teď myslíte? Ty na demonstracích, nebo teď na tom koncertu, kterých bylo násobně víc?

Prosím vás, já jsem ten koncert neviděl, já jsem od rána do noci v práci, ani nesleduji nějaký koncert v Německu. Takže já chci jenom říci, že musíme hovořit o systémovém řešení, jak zabránit, aby k tomuto nedocházelo v Evropě. Ale ta už je podle mého názoru plus minus ztracena, takže alespoň v České republice nebo v zemích V4, pokud možno přibrat ještě Rakousko. A tím je tvrdý postoj vůči migraci, a tady je rozdíl mezi SPD a třeba Andrejem Babišem. Andrej Babiš podporuje politiku Evropské unie, zároveň je proti migraci. To je přece oklamávání lidí, to je přece nesmysl. Protože politika Evropské unie, její součástí je právě migrace, globalismus a multikulturalismus. Nelze být proti migraci, a zároveň podporovat Evropskou unii. Proto my jasně říkáme, že stávající Evropská unie je nereformovatelná. Budou zaprvé důležité volby do Evropského parlamentu příští rok v květnu a také souběžně s tím prosazujeme referendum o vystoupení z EU. A to je rozdíl mezi hnutím ANO a SPD, které tady v podstatě balamutí voliče, protože nelze být, znova opakuji, pro politiku Evropské unie, protože Andrej Babiš potřebuje být součástí těch elit, protože čerpá dotace, a zároveň odsuzovat migraci.

To je také součást toho řešení, dostaneme se k tomu. Poslední obecnější otázka: odsuzujete násilí a štvanici na lidi, kteří vypadají jinak než ti, kteří jsou příslušníci většinové společnosti v té které zemi?

Já vůbec nechápu tento váš, řekl bych, odporný dotaz. Já, který jsem celý život i dneska terčem rasismu, od voličů Pirátů především, od voličů TOP 09, podívejte se na můj Facebook…

Můžete mi na tu otázku normálně odpovědět, jestli odsuzujete násilí vůči lidem, kteří nejsou součástí většinové společnosti?

Prosím vás, mě se to přímo dotýká. Mně se tady posmívají pro vzhled probruselští, takzvaní „demokratičtí“ politici, respektive jejich příznivci. Oni mají na Facebooku svoje fotky „volím Piráty“ a tak dále. Rasismus je to nejodpornější, co znám. Nesnáším rasisty opravdu, protože já jsem terčem rasismu celý život. A právě od těchhle těch rádoby demokratických struktur. Proto se mě ani na tyhle dotazy neptejte.

Takže můžete jednoduše říct: tohle já odsuzuju. Tam mířila ta otázka.

Od té mainstreamové společnosti jsem terčem neustálých rasistických poznámek, protože nemají argumenty proti našemu programu. Proto rasismus a xenofobie a nějaké takovéto věci, to mi tady ani netahejte.

Takže to odsuzujete? To je jenom jednoduchá otázka.

Proč se mě na to vůbec ptáte? Ptejte se na to pana Bartoše z Pirátů, proč tohleto toleruje u příznivců.

Až tady bude sedět pan Bartoš, tak se ho na to možná zeptám. Teď tady sedíte vy, tak se na to ptám vás.

Proč tohleto dělají, proč mají takové extrémní voliče?

Ptám se na to vás.

A proč se mě na to vlastně ptáte? Vždyť já jsem byl vždycky proti.

Protože tady sedíte, jste hostem Interview ČT24 a je to otázka poměrně jednoduchá.

Ale prosím vás nepodsouvejte mi takové otázky.

Nic nepodsouvám, jenom jsem se zeptal, jestli tohle odsuzujete.

To je přece jasný, ne?

Proč Evropa není schopna najít společné řešení problému migrace? Vy jste říkal, že je nereformovatelná, ale to neznamená, že nemůže najít společné řešení.

Nenajde ho. Já vám řeknu takové jednoduché polopatické příklady. Zaprvé o té ideologii Evropské unie už jsme mluvili, je to globalismus, multikulturalismus, odnárodnění, je to prostě typický neomarxistický projekt, to znamená, já jsem si schválně vyjel tu definici: snaha o systém nařízení k dosažení společenských změn, konečným cílem je diskreditace tradičních institucí, národů, rodiny, křesťanství, ve prospěch multikulturního globálního společenství.

To je citát z čeho?

Já jsem si vytáhl různé zdroje, co je vlastně podhoubím této ideologie.

To není oficiální dokument Evropské unie? Já se ptám, z čeho to citujete.

To jsou moje podklady, kdy jsem si studoval, co jsou to různé neomarxistické tendence, jak to bylo v historii.

Proto se na to ptám, co to je, abychom věděli.

Těch zdrojů je víc, já jsem si udělal takový výcuc a chtěl říct jenom tohle. Migrace je skutečně plán Evropské unie, je to součást té ideologie. To znamená, nelze být proti migraci a podporovat Evropskou unii. Řeknu vám i praktický příklad, proč Evropská unie je nereformovatelná. Já jsem byl jednou v životě ve Štrasburku v Evropském parlamentu. Vždyť ti europoslanci si ani vzájemně nerozumí. Oni mají tlumočníky, oni se nedokáží na ničem domluvit.

A to je takový problém? Tak se baví přes tlumočníka.

Tak si představte, když máte třeba škodovku, kolo by bylo z peugeota, volant bude z toyoty, světla budou z mercedesu, něco bude z porsche. Pár kilometrů to pojede, pak začnou odpadávat součástky, protože jsou nekompatibilní a bude to. Víte, v naší historii my už jsme to zažili, byla to Římská říše, byl to Hitler, byl to Sovětský svaz, byl to Napoleon, vždycky nějací lidé mají utkvělou představu řídit ostatní, globalizovat to, ovládat ostatní, jenže ono v určité fázi, a my tu historickou zkušenost máme vlastní, pozor, to je ten bývalý sovětský blok, ty zájmy jednotlivých národů přestanou být kompatibilní a začnou se rozcházet, protože každý národ má jinou historii, jiný jazyk, jinou kulturu a podobně. A potom většinou to v historii vyústilo ve válku pochopitelně. Protože oni se to snažili držet, globalizovat, ti různí diktátoři, vojevůdci a podobně.

Takže chcete říct, že míříme k válce?

V dnešní době doufám, že ne. Doufám, že mírově to dořešíme. A proto my chceme, protože Evropská unie není reformovatelná v rámci tohoto, proto budou velmi důležité volby do Evropského parlamentu v květnu. Všechny vlastenecké strany evropské parlamentní k tomu směřujeme. A my bychom chtěli změnit způsob evropské spolupráce na spolupráci suverénních evropských zemí bez diktátu Bruselu. A chtěli bychom zachovat volný pohyb občanů EU samozřejmě, co nejužší spolupráci. Ale suverénních zemí, abychom měli vlastní azylovou politiku, chceme, aby byl volný pohyb služeb, aby byl volný pohyb pracovních sil. Proč ne, ale jenom občanů Evropské unie pochopitelně. Nestrašme tím, že bychom se ocitli v izolaci. To není pravda, to tady nechce nikdo. Ale prostě bez diktátu Bruselu. Je to to bývalé EHS (Evropské hospodářské společenství, pozn. red.), takže už to tady bylo.

Zpátky k tomu řešení toho problému, který tady je. Itálie chce jednoznačně přerozdělovat, a nejenom Itálie. Rozumíte jí? To je země, kam ti lidé prostě připlouvají.

Prosím vás, přece vy víte, že je to jinak. Matteo Salvini je kolega z naší evropské parlamentní frakce. My se známe velmi dobře.

A chce přerozdělovat.

Ne, ne, ne, minulé socialistické vlády…

Ne, aktuální vláda. Itálie chce přerozdělovat, pane předsedo.

Počkejte, přece si vymýšlíte. Musíte říct, koho chce přerozdělovat a jak se tam ty lidi dostali. Tak mě musíte nechat domluvit.

Migranty, kteří připlouvají do Itálie.

Tak mě musíte nechat domluvit. Dosavadní socialistické vlády, on je u vlády od letošního roku, tam nalifrovaly spoustu nezákonných migrantů, které protizákonně přijímaly.

A já už chci jít o ten krok dál.

A teď, protože on je vlasteneckou stranou, tak se těm migrantům… zaprvé odmítá ty příchozí a zadruhé ty, které mu tam nalifrovaly předešlé vlády, s kterými on nemá nic společného, tak chce dostat ven z Itálie.

Ti lidé tam přece připlouvají pořád. A Itálie jasně říká: nepodpoříme rozpočet, když se nebude přerozdělovat.

Oni odmítají migranty. On dělá národní vlasteneckou politiku. My samozřejmě odmítáme jako SPD, a my jsme to jasně říkali v naší evropské volební frakci…

Takže jim rozumíte?

Rozumím tomu, že nechtějí žádné migranty. Stejně tak my jako SPD nechceme žádné migranty.

Ale oni tam připlouvají.

A proto říkám: nulová tolerance. A představte si, minulý týden Andrej Babiš a náměstek ministra obrany Landovský z ČSSD podpořili ve Vídni misi Sophia. To jsou ty lodě těch neziskových organizací financovaných Evropskou unií, které už přivezly do Evropy 49 tisíc migrantů. Tak to opravdu cesta není.

A co se s těmi lidmi v tom moři má dělat?

Prosím vás, je potřeba říct, že tady máme nulovou toleranci migrace, že tady nikdo nedosáhne na sociální systém.

Ti lidé už jsou v tom moři.

Okamžitě je potřeba je vracet.

A kam?

Zpátky do Afriky.

Tu loď tam musí někdo přijmout.

Ne, zpátky do Afriky samozřejmě. Zpátky do Afriky.

No, tu loď tam musí někdo přijmout.

Ano. Tak já vám řeknu jednu věc. Libyi se platí obrovská rozvojová pomoc a podpora, tak se jim utnou prostě peníze. Buďto budou přijímat, nebo nebudou mít peníze.

A nebude o to víc migrantů?

Nebude víc migrantů, protože to, co je sem láká, je štědrý sociální systém. Já vám dám příklad z Japonska. V Japonsku je od začátku, podle japonských zákonů, ale i v Austrálii, a Japonsko je jedna z nejvyspělejších zemí světa, průměrný plat je v korunách 80 tisíc korun měsíčně, jenom abych pro diváky řekl, (Japonsko) je obklopeno celou řadou, bylo i v historii, rozvojových zemí, od Číny a dalších. Migrace byla téměř nulová. Nezákonná migrace je v podstatě nulová, protože japonské zákony jsou nastaveny tak, že nezákonný migrant nemá šanci dostat azyl. Nemá šanci dostat azyl. Takže je potřeba změnit ty zákony. Ne jako teďka Evropská unie připravuje revizi takzvaného Dublinu, a dokonce navrhuje vznik evropské azylové agentury. To znamená vzít nám pravomoci, ještě ty poslední, co máme, ohledně přijímání nějakých migrantů do České republiky. A už to chtějí rozdělovat na úrovni Evropské unie. To je přece katastrofa. Stejně jako Evropská unie a tyhle lidi připravují marakéšský akční plán, to bylo ve sněmovně právě tou diskusí, kterou SPD otevřelo, jak tam pan ministr Metnar mlčel, místo aby odmítl jako maďarský ministr zahraničí. A tady je přímo napsáno: usnadnit legální bezpečnou pravidelnou zodpovědnou migraci a mobilitu lidí prostřednictvím implementace plánovaných a dobře řízených migračních strategií. To je přece děsivé. A pan Metnar k tomu mlčel a byla k tomu schůze, byla k tomu v červnu.

Ale, ano neodpověděl jste mi na otázku, jestli souhlasíte s tím, že Itálie chce přerozdělovat.

Ne, prosím vás, s tím já nesouhlasím. Žádné přerozdělování do České republiky. Absolutně odmítáme přerozdělování jakýchkoli migrantů. Ale já se vám tady snažím vysvětlit…

Ano, já tomu rozumím. Já jsem chtěl konkrétní odpověď na konkrétní otázku, ta teď padla, děkuju za ni. Chci se dostat ještě do České republiky. Zpráva o extremismu za rok 2017 postoupila dalším projednáváním na ministerstvu vnitra a konstatuje, že vaše hnutí pracuje s agendou tradičních pravicově extremistických uskupení. Pracujete s touto agendou?

Jaká to je agenda? Já vůbec nevím, o čem mluvíte.

Podle ministerstva vnitra agenda Dělnické strany sociální spravedlnosti, Národní demokracie…

Jaké téma mají na mysli?

Říká, že pracujete s jejich agendou.

S jakou agendou?

Výklad se proto hlavně zaměřuje na extremisty pravicové inspirované a používající v prvé řadě nacionální, rasovou, etnickou zášť sympatizující s historickým fašismem nebo nacismem.

Tak mi řekněte, co konkrétního takového jsme prosazovali.

Já se ptám, jestli to přebíráte, jestli s tím pracujete, nebo nepracujete?

Myslím, že každý divák ví, že je to úplný nesmysl. My prosazujeme naopak přímou demokracii, to znamená tu nejryzejší formu demokracie. A na rozdíl od ostatních politických stran, my nemáme jediného poslance, který byl odsouzen, jako třeba pan Svoboda z ODS, nebo obviněn, jako jsou členové hnutí ANO a další. To udělalo ČSSD tu zprávu?

Ministerstvo vnitra na tom pracuje s tajnými službami.

Tak to má ČSSD.

Vybíráte si podobná témata jako Dělnická strana sociální spravedlnosti?

A jaká témata? Já vůbec nevím, o jakých mluvíte.

Ptám se, jestli si vybíráte podobná témata, jako prezentují oni.

Naším tématem je přímá demokracie, více peněz slušným a řádným občanům. Nechceme přispívat nepřizpůsobivým lidem a podporovat je, chceme více bezpečnosti, spravedlnosti pro slušné lidi. To je problém exekutorů, lidí v dluhových pastech. Jim chceme změnit zákony, pomáhat. Nechceme tady nezákonné migranty. ČSSD naopak vybízí k přijímání nezákonných migrantů. To je extremismus jak vyšitý. Takže já teďka nevím, o jakých tématech se mluví.

Například Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Já je vůbec neznám, já jsem to nikdy nesledoval.

Nezajímá vás to, nestaráte se o ně, je vám to odporné…

Prosím vás, pane Takáči, já nevím, k čemu mě to tady zvete. Vy dáváte úplně nechutné otázky. Mně je na zvracení z vašich otázek.

Vyplývá to ze zprávy ministerstva vnitra o extremismu za rok 2017, kde se o vás píše. Koho jiného než předsedy té strany se na to mám zeptat?

Počkejte, vy už jste se mě před chvílí ptal, jestli je nechutný nějaký rasismus. Já, který jsem terčem rasismu, mám šikmé oči a musím s nimi chodit tady celých 46 let po České republice.

Pracujete s agendou tradičních velice extremistických uskupení, jak konstatuje ministerstvo vnitra?

Ale v čem konkrétně?

Konstatuje ministerstvo vnitra. Koho jiného než předsedy strany se na to mám zeptat?

A nemohli jste se jich zeptat? On tam pan Hamáček z ČSSD prostě něco napíše, jako já nevím, jestli to vypracovával ještě za pana Sobotky nebo co, a tak mi řekněte v čem.

Stačí, když řeknete, že v ničem, že tyto strany odmítáte a otázka je zodpovězena. Vycházím ze zprávy ministerstva vnitra.

Pane Takáči, tohle to je tak zmanipulovaný pořad.

Prosím? Ministerstvo vnitra předloží nějakou zprávu, která se vás mimo jiné týká, a já se vás na ni zeptám.

Ale vždyť vy nedokážete říct v čem. Vždyť vy tady podsouváte divákům nějaké konsekvence, které mají vzbudit v lidech nějaké nepříjemné pocity vůči SPD, a nejste schopni říct ani v čem. Tak se příště, prosím, zeptejte toho ministerstva, v čem konkrétně by to mělo být, a nepodsouvejte lidem…

Podáte žalobu proti této zprávě? Mluvili jste o tom, že byste ji podali.

Ale proč? Vždyť my jsme ji ještě ani nedostali. Vždyť ještě nebyla ani oficiálně vydaná ta zpráva. Vy jste se zbláznil, vždyť nebyla ani vydaná oficiálně.

Už na jaře jste říkali, že zvažujete žalobu, tak se ptám, jestli to uděláte.

Ale vždyť nebyla ještě ani vydaná ta zpráva. Byla už vydána oficiálně?

Nebyla, protože neprošla celým procesem.

Tak na co se mě to ptáte? Vždyť vidíte, jaké mi dáváte děsivé otázky. Vždyť jsme ji ještě neviděli. Já nejsem populista jako vy, nějaký manipulátor. Já to nejdřív musím vidět přece, musíme to analyzovat. Jakým způsobem neprofesionálně pracuje moderátor České televize. Vy si ze mě děláte legraci.

Ne, ptám se na to, co je ve veřejném prostoru, pracuje na tom ministerstvo vnitra, týká se vás to, dávám vám prostor, abyste to odmítl, nebo potvrdil, nebo přijal, to je jedno, to už závisí na vás.

Ale vždyť vy mi nejste schopný ani odpovědět na otázky. To máte, jako když v minulosti všichni říkali: Česká televize dávala prolhanou reportáž, že jsem tuneloval Úsvit. Prošetřila mě policie a zjistila, že jsem nevytuneloval ani halíř. Vy jste se mi ani neomluvili v České televizi.

Podal jste nějaké trestní oznámení? Nikdo si na vás nedovolil.

Vždyť to bylo prošetřované policií. Nechte už, prosím, těch manipulací a bavte se s námi o normálním politickém programu jako s jinými stranami.

Bavíme se o věcech, které jsou ve veřejném prostoru. Žádné manipulace neděláme. Pane předsedo, musím vám poděkovat za rozhovor.

Redakčně kráceno. Celý rozhovor ve videu v čele článku. K dispozici je také ve zvukové podobě jako Podcast.