Itálie žádá státy EU, aby přijaly zachráněné migranty. Babiš i Hamáček to odmítají

Itálie žádá Česko a státy EU, aby přijaly migranty (zdroj: ČT24)

Česká republika nebude přijímat žádné migranty, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz ČTK týkající se aktuální italské žádosti o pomoc s uprchlíky. Babiš trvá na tom, že přijímání migrantů se má řídit principem dobrovolnosti. O pomoc při rozdělení 450 lidí, kteří uvázli na moři, požádal státy EU italský premiér Giuseppe Conte. Padesát lidí přislíbily přijmout Malta, Francie a Německo.

„Naše země žádné migranty přijímat nebude. Na Evropské radě jsme pro relokaci prosadili princip dobrovolnosti a toho se budeme držet,“ uvedl Babiš pro ČTK. „Přijímat lidi není žádné řešení, naopak to ještě zvětšuje problém, který v Evropě máme,“ dodal předseda vlády.

Andrej Babiš na svém twitterovém účtu taky uvedl, že ČR má pomáhat migrantům v zemích, odkud přicházejí, „mimo hranice Evropy, aby se na cestu vůbec nevydávali. Přijímat lidi není žádné řešení, naopak to ještě zvětšuje problém, který v Evropě máme.“ 

Podle Babiše je jediným řešením migrační krize australský model, což znamená zabránit vylodění migrantů v Evropě a vracet lodě, odkud vypluly. „Musíme vyslat jasný signál, že nelegální migrace skončila a že Evropská unie je připravena nelegální migranty okamžitě vracet,“ píše Babiš na Twitteru. 

Babišova slova potvrdil i ministr vnitra a pověřený ministr zahraničních věcí Jan Hamáček. Podle něj vláda nevyhoví žádosti Itálie o přijetí uprchlíků z rybářské lodě. Česko chce pomoci jinak, nabízí experty a policisty, uvedl.

Po padesáti lidech přijme Malta, Francie a Německo

Přibližně 450 lidí bylo na palubě rybářské lodi, odkud je převzala plavidla unijní agentury Frontex a italské finanční stráže. Premiér Conte se pak obrátil na EU, aby situaci pomohla řešit.

Babiš uvedl, že kopii dopisu, který Conte adresoval předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi a Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi, dostali představitelé všech členských států. Na Conteho žádost již reagovaly Malta, Francie a Německo, které přislíbily, že přijmou po 50 lidech. S tímto postupem Babiš nesouhlasí, podle něj je „cestou do pekel“.

Česká republika se k řešení migrace jinou cestou než rozdělováním lidí mezi jednotlivé země EU kloní dlouhodobě. Společně s dalšími středoevropskými zeměmi prosazuje důslednou ochranu hranic Evropy a také pomoc ve zdrojových zemích migrace.