Ne okupace, ale vstup vojsk. Současní komunisté mají k srpnové invazi ošemetný vztah

Události, komentáře: Současní politici k srpnové invazi (zdroj: ČT24)

Vpád vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 považuje dnes sice většina politických stran za jasný akt agrese, pro komunistickou stranu jde ale stále o choulostivé téma. Místopředseda KSČM Stanislav Grospič polemizoval v debatě zástupců politických stran v Událostech, komentářích s termínem okupace, upozornil, že „tady nebyl žádný protektor, žádné direktivy“.

„Z mého pohledu to byl vstup vojsk do Československé republiky, ke kterému nemělo dojít. Stalo se to za okolností, že byla o dvacet let prodloužena snaha budovat jinou společnost. V tomto ohledu si myslím, že to bylo Pyrrhovo vítězství,“ vylíčil Stanislav Grospič pohled současných komunistů na srpen 1968.

Termín okupace přitom nechtěl použít. Srovnal invazi z roku 1968 s německou okupací českých zemí v letech 1939 až 1945, míní, že po roce 1968 nebyla v Československu například žádná obdoba říšského protektora.

Dienstbier: Proč nemůže KSČM říct, že šlo o okupaci?

S politiky z dalších stran se však komunisté neshodnou. „Můžeme říct, že to byla okupace,“ ujistil předseda Poslanecké sněmovny z vládního hnutí ANO Radek Vondráček. Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) se potom podivil, „proč nemohou dnes komunisté na rovinu přiznat, že to byla okupace“.

Podle Vondráčka je důležité si okupaci připomínat, kritizoval však okolnosti, za kterých letošní pieta proběhla. Když dorazil na pietu na Vinohradskou třídu spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO), začal dav pískat. „Myslím, že tam prohráli všichni. Bylo to v některých okamžicích mimořádně vulgární,“ poznamenal.

Vondráček: Jak souvisí Babiš se srpnovými oběťmi?

Poslankyně ODS Miroslava Němcová však má pro Babišovy kritiky pochopení. Upozornila, že Andrej Babiš byl v 80. letech členem KSČ, a navíc se jeho nynější vláda opírá o hlasy komunistických poslanců. „Tento člověk přizval do vlády komunisty. (…) Autentický protest lidí je, když si řeknou, že na tomto pietním místě nemůže být člověk, který má takovou historii,“ míní Němcová.

Radek Vondráček však odmítl, že by byli komunisté ve vládě, a za dostatečnou omluvu pro narušení piety nepovažuje ani argument, že Babiš býval členem KSČ. „Zemřelo tam sedmnáct lidí. Co to má společného s tím, že byl Andrej Babiš v komunistické straně?“ podotkl.

Sám Andrej Babiš v úterý dopoledne u rozhlasu přednesl navzdory pískotu a skandování pětiminutový projev, ve kterém označil invazi vojsk Varšavské smlouvy za brutální potlačení procesu demokratizace. I on se však obrátil také do současnosti. „Příliš často jsme dnes svědky toho, že svobodu mnoho lidí jen zneužívá, aby si pro sebe získali co nejvíc. Příliš často vidíme snahy o rozdělení společnosti na vyvolené a ty, co mají jen mlčet,“ řekl premiér u budovy Českého rozhlasu. 

Pietu před budovou rozhlasu narušily protesty proti Andreji Babišovi (zdroj: ČT24)