Silný vítr vyvracel v Česku stromy i elektrické vedení. V noci se přidá náledí

Události: Počasí v Česku dál komplikoval sníh a vítr (zdroj: ČT24)

Silné sněžení a vítr komplikovaly dopravu v Česku. Hasiči zasahovali u desítek popadaných stromů, napilno měli i energetici. Dálnice jsou ale se zvýšenou opatrností průjezdné. Meteorologové ovšem varují, že hlavně v polohách pod 700 metrů se může v pátek tvořit náledí a zmrazky.

On-line přenos

Počasí komplikuje dopravu

  • 22:05
    Česká televize

    ON-LINE přenos pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost. 

  • 21:32

    DÁLNICE: Odklízení následků úterní nehody na 99. kilometru D1 směrem na Prahu bylo večer přerušeno. Práce budou pokračovat od pátečních 07:30. Jeden pruh dálnice tak zůstává uzavřený.  

  • 20:48

    LAVINY: V Krkonoších a Jeseníkách je vyhlášený třetí z pěti stupňů lavinového nebezpečí. "Návštěvníci by se neměli pouštět do volného terénu. Třetí stupeň je nejzrádnější," upozornil náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirka.

  • Bezplatná infolinka ŘSD o stavu dálnic a silnic v Česku: 800 280 281
  • Aktuální informace jsou dostupné také na webu dopravniinfo.cz.
  • Omezení provozu na železnici na webu Českých drah

Jedním z nejpostiženějších regionů je Liberecký kraj. Policie od rána řešila přes třicet nehod. Odpoledne hasiče zaměstnala hlavně vichřice. Popadané stromy zatarasily několik silnic po celém regionu. Pro nákladní auta nad 3,5 tuny pak zůstává uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a do Polska.

S následky silného větru se lidé potýkají i na severu a západě Čech. Vichřice způsobila na mnoha místech pády stromů i výpadky dodávky elektřiny. Popadané stromy odpoledne zastavily i provoz na lokálních tratích v Krušných a Jizerských horách a rovněž na Šumavě. Většinu už se podařilo zprovoznit.

Problémy jsou ale u dálkových spojů. Německé dráhy kvůli orkánu zastavily veškerou dálkovou dopravu na svém území. Vlaky, které jedou z území České republiky, tak nyní dojedou pouze do Děčína. Dál mohou lidé pokračovat náhradní autobusovou dopravou. 

Zatímco řidičům a hasičům návrat zimního počasí do Česka život zkomplikoval, majitelům lyžařských areálů naopak prospěl. Na svazích přibyl nový přírodní sníh a díky teplotám pod nulou je možné zasněžovat i uměle. Pozor by si ale měli dát návštěvníci Krkonoš a Jeseníků, kde byl vyhlášen třetí z pěti stupňů lavinového nebezpečí.

Dálnici blokovaly odstavené kamiony

V dopravě panovala nejhorší situace na dálnici D1. Ráno zůstávaly kolony u Velkého Meziříčí směrem na Prahu a u Velkého Beranova ve směru na Brno. Dálnici blokovaly odstavené kamiony. Kolony se během dopoledne postupně daly do pohybu. Provoz u Větrného Jeníkova směrem na Prahu je ale stále omezen na jeden jízdní pruh. Důvodem je odklízení převráceného kamionu. 

V noci byla situace na D1 výrazně horší. „Za šest hodin jsme popojeli asi půl kilometru. Provoz blokují někteří řidiči kamionů, kteří si na D1 udělali povinnou pauzu, v podstatě tu zaparkovali a spí. Policejní hlídky se je snaží budit,“ popsala ráno na dálnici redaktorka ČT Ivana Šmelová.

„Kamiony tady stojí různě ve všech třech pruzích včetně odstavného, a to tak, že by sanitka nebo hasiči prostě nemohli projet,“ pokračovala Šmelová. Kalamitní stav na silnicích tak opět ukázal na neukázněnost řidičů, kteří stále neumí tvořit záchrannou uličku.

Hromadná nehoda deseti aut ráno zastavila Pražský okruh u křížení s dálnicí D5 směrem na Ruzyň. Srážka se obešla bez zranění. Průjezdný zůstal pouze odstavný pruh, před místem nehody se tak tvořily kolony.

Počasí v Evropě

Sníh nebo silný vítr působí komplikace napříč Evropou. Počasí už si vyžádalo nejméně devět obětí. Německé dráhy zastavily kvůli orkánu dálkovou dopravu na celém území spolkové republiky. Ve Skotsku a Severním Irsku zůstaly kvůli nepříznivému počasí zavřené stovky škol.

Vážné problémy bouře způsobila také v letecké dopravě. Už dopoledne byly zrušeny lety mezi Amsterdamem a Berlínem. Později bylo zrušeno také mnoho vnitrostátních spojů. Na západoněmeckých letištích, jako je Kolín nad Rýnem/Bonn a Düsseldorf, letouny nevzlétly. V Berlíně tak chybí stroje na zpáteční let do zasažených měst.