Evropa uklízí po bouři. Vichřice a přívaly sněhu připravily o život nejméně 12 lidí

Nejméně dvanáct lidí přišlo v Evropě o život během bouře, kterou provázel silný vítr. Osm mrtvých hlásí Německo, dvě Nizozemsko a po jednom Belgie a Itálie. Prudký vítr narušil pozemní i leteckou dopravu, provoz zastavilo amsterodamské letiště Schiphol. Ve Skotsku a Severním Irsku byly kvůli nepříznivému počasí zavřené stovky škol. V Německu nebo Polsku způsobilo špatné počasí řadu dopravních nehod. Německé dráhy už obnovily dopravu, ktorou zastavily na celém území. Západní část Rakouska nyní trápí lavinové nebezpečí. Uzavřeny byly například silnice do zimního střediska Sankt Anton am Arlberg.

Bylo by lehkovážné nechat vlaky jezdit někde, kde se ještě dá projet - a pak zůstanou stovky cestujících na nějakém nádraží nebo v nejhorším případě v poli. Takové situaci musíme zabránit.
Achim Strauss
mluvčí Deutsche Bahn

Po úplném přerušení provozu se na německých tratích v pátek ráno opět rozjely dálkové vlaky. „První soupravy už jsou na cestě,“ řekl v pátek brzy ráno agentuře DPA mluvčí mluvčí Deutsche Bahn Achim Strauss. Jako první vyjel krátce před půl čtvrtou ranní vlak z Mnichova na letiště ve Frankfurtu nad Mohanem.

Mluvčí DB upozornil, že i během pátku bude docházet na železnici v důsledku čtvrteční bouře k omezením, a to především ve spolkových zemích na severozápadě země, které bouře postihla nejvíce. O víkendu by se ale měl provoz vrátit zcela k normálu. Regionální spoje fungují bez větších omezení již nyní.

„Je to nutné bezpečnostní opatření, protože narušení bouří je tak závažné, že prostě dálkové vlaky nedostaneme dál,“ prohlásil Strauss. Zároveň ujistil, že o cestující bude postaráno. Takový člověk podle něj dostane hotelovou poukázku nebo mu bude umožněn nocleh ve vlaku. „Důležité je, aby se nic nestalo. Musíme chránit své cestující i personál,“ zdůraznil mluvčí.

Provoz vlaků v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko byl zastaven kvůli obavě z orkánu
Zdroj: Thilo Schmuelgen/Reuters

Deutsche Bahn už předtím nařídila snížení rychlosti vlaků na 80 kilometrů v hodině na severu Německa, kde také do odvolání zastavila dálková i regionální železniční doprava. Regionální a příměstská doprava byla zcela zastavena také ve spolkové zemi Durynsko. Tamní vlaky měly dojet na nejbližší nádraží a tam zůstat stát. Omezení v tomto východoněmeckém regionu trvalo do večera.

Problémy v dopravě se vyskytly na mnoha místech Německa. Částečně uzavřeny musely být některé úseky dálnic. Uzavřena byla i doprava v okolí kolínské katedrály svatého Petra kvůli nebezpečí pádu kamení, informoval mluvčí kolínské radnice.

Dopravu už plně obnovilo i sousední Rakousko, kde musela být zavřená silnice k horskému středisku Sankt Anton am Arlberg, které bylo kvůli lavinovému nebezpečí několik hodin nedostupné. V pátek brzy ráno zaměstnanci rakouských drah (ÖBB) uvolnili také železnici mezi nádražími v tyrolských obcích Sankt Anton am Arlberg a Landeck-Zams, která byla od čtvrtka uzavřená kvůli přívalům sněhu.

Velkou Británii zasáhla sněhová bouře

Popadané stromy, uzavřené silnice a přerušené dodávky elektřiny zažila také Velká Británie. Zasáhly ji sněhové bouře se silným větrem o nárazech až 130 kilometrů za hodinu. Více než 15 tisíc žáků ve Skotsku zůstalo ve středu  a ve čtvrtek doma kvůli zavřeným školám. Záchranáři museli zasahovat v několika částech Spojeného království: Lincolnshiru, Norfolku a Gloucestershiru. Problémy měly i vlaky kvůli výpadkům proudu.

Podle BBC tisíce domácností i druhý den po větrné bouři zůstaly bez elektřiny. Výpadky proudu komplikovaly vlakovou dopravu ve střední Anglii, neprůjezdná byla například trať mezi Norwichem a Londýnem Liverpool.

Ve Skotsku místy napadlo až 35 centimetrů sněhu. Lidé uvázli z úterka na středu na dálnici spojující Skotsko s jihovýchodní Anglií, pomoc jim poskytli záchranáři. Některá auta zůstala na dálnici přes noc zablokovaná až 11 hodin. Provoz se podařilo obnovit až ve středu dopoledne.

Horizont ČT24: Bouřlivé počasí v Evropě (zdroj: ČT24)

Varování před sněhem a ledem stále platí v některých částech Skotska, Severního Irska a severní Anglie. Zhruba 200 škol v celém Skotsku zůstalo ve středu a ve čtvrek zavřených, což pro přibližně 15 tisíc žáků znamenalo takzvané „uhelné prázdniny“.

Letiště Schiphol obnovilo provoz

Amsterodamské letiště Schiphol už obnovilo provoz, který přerušilo před čtvrtečním polednem zrušilo kvůli vichřici veškeré lety. Prudký vítr narušil provoz i na některých nizozemských dálnicích. 

„Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám byla až do odvoláním zrušena veškerá letecká doprava,“ oznámilo letiště Schiphol. Bylo tak zrušeno nejméně 260 letů.

Nizozemská meteorologická služba KNMI vyhlásila pro velké části nizozemského území nejvyšší, červený stupeň nebezpečí. Orkán dosáhl v poryvech rychlosti až 140 kilometrů za hodinu, strhává střechy a láme stromy.

Ve čtvrtek brzy ráno způsobil silný vítr podle agentury DPA značné problémy v silniční dopravě v Nizozemsku. Několik kamionů se v silných nárazech větru převrátilo a zablokovalo dálnice.