Sníh zasypal silnice na severu Čech i Moravy, kamiony stály v kopcích

Reportáž: Sněžení zkomplikovalo dopravu (zdroj: ČT24)

Silné sněžení přišlo ve středu dopoledne nad většinu krajů. Meteorologové varují, že během krátké doby může napadnout až pět centimetrů sněhu, v horských oblastech na severu Česka meteorologové předpověděli až 20 centimetrů bílé pokrývky. Situace se začala uklidňovat odpoledne.

Do středečního poledne platilo varování před sněhovou nadílkou pro okresy Svitavy, Žďár nad Sázavou a Blansko, od ranní deváté do večerní desáté hodiny pak platí i výstraha pro široký pás území v podhůří hor na česko-polské hranici.

Varování se vztahuje na Jablonecko, Liberecko a Semilsko v Libereckém kraji, Trutnovsko, Náchodsko a Rychnovsko v Královéhradeckém kraji, Orlickoústecko v Pardubickém kraji, Šumpersko a Jesenicko v Olomouckém kraji a Bruntálsko v Moravskoslezském kraji. Na horách a v podhůří na severu republiky může napadnout až 20 centimetrů sněhu, na hřebenech hor až 35 centimetrů.

Souběžně s tím platí od středečního rána do šesté večerní výstraha před silným větrem, který bude zesilovat s nárazy až 70 kilometrů za hodinu, na horách až 110 km/h. Varování se týká Karlovarského, Plzeňského a jihozápadní části Středočeského kraje včetně Prahy, vztahuje se i na Moravskoslezský kraj a jesenické okresy Olomouckého kraje. 

Středeční srážky
Zdroj: ČT24
Sněžení a srážky v noci na čtvrtek
Zdroj: ČT24

Situace v krajích: Padající stromy, uvízlé kamiony

LIBERECKÝ KRAJ: V kraji připadlo do oběda až patnáct centimetrů nového, mokrého sněhu, což dopoledne komplikovalo dopravu a silničáři řidičům doporučovali, aby nevyjížděli, pokud to není nutné. Kamiony měly potíže vyjet sebemenší kopec, několik desítek minut kvůli nim byla neprůjezdná dokonce i silnice 35 ve směru od Hodkovic nad Mohelkou na Liberec. 

Policie za dopoledne řešila zhruba deset nehod, jež se obešly bez vážných zranění. Problémy dnes dělaly i stromy, které nevydržely nápor mokrého sněhu a zablokovaly několik silnic. Situace se začala zlepšovat po poledni, kdy přestalo sněžit. Od 16:00 už je také průjezdná pro nákladní auta silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov k hranicím do Polska, ráno ji bylo potřeba uzavřít. 

„Chce to nadále jezdit opatrně. Na mnoha místech na hlavních tazích jsou ještě zmrazky,“ uvedl před 15:30 krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil. „V průběhu noci očekáváme ve vyšších polohách Libereckého kraje sněhové srážky, proto by řidiči měli být připraveni na případné krátkodobé zhoršení sjízdnosti,“ dodal správce krajských silnic Petr Šén. 

Kvůli silnému větru nejezdila dopoledne kabinová lanovka na Ještěd a po celý den sedačková lanovka ve skiareálu v Rokytnici nad Jizerou. 

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Silné sněžení a nárazových vítr způsobily značné komplikace v dopravě na Náchodsku, Trutnovsku a Rychnovsku. Kvůli spadlému stromu byla na více než půl hodiny uzavřena i hlavní silnice mezi Náchodem a Novým Městem nad Metují a policejní mluvčí během dopoledne hovořila o kalamitním stavu.

Během dne zasahovali hasiči v kraji u více než dvaceti dopravních nehod. Například v Dolní Radechové na Náchodsku dopoledne vyprošťovali z příkopu linkový autobus, osobní auto uchránili před pádem ze srázu do potoka.

Situace se začala zlepšovat po druhé odpolední. Hlavní silniční tahy v Královéhradeckém kraji byly odpoledne už sjízdné bez problémů, komplikace přetrvávaly na silnicích druhé a hlavně třetí třídy. Na nich ležel místy rozbředlý sníh, ve vyšších polohách uježděná vrstva sněhu krytá posypem. 

PARDUBICKÝ KRAJ: Sněžení způsobilo i několik dopravních nehod a komplikací, zvláště na Orlickoústecku. Odpoledne ležel ve východních částech kraje na silnicích sníh. Většinou je rozbředlý, ve výše položených oblastech i uježděný. Silničáři také upozorňují na možnost tvorby ledovky. Všechny cesty jsou ale s opatrností sjízdné. 

Opatrní by měli být řidiči zvláště v katastrech Lanškrounu, Moravské Třebové, Hlinska, Ústí nad Orlicí a Žamberku. Sníh pokrývá i vozovky v okolí Vysokého Mýta, Litomyšle, Poličky a v Železných horách. Často může jízdu znepříjemňovat silný až nárazový vítr. Podle meteorologů se počasí až do večera příliš nezmění. 

Reportáž: Pardubičtí silničáři likvidovali krajskou sněhovou nadílku (zdroj: ČT24)

OLOMOUCKÝ KRAJ: Ve vyšších polohách napadlo až 15 centimetrů sněhu, silničáři poslali do terénu veškerou techniku. Husté sněžení přidělalo práci hasičům, kteří mezi 11:00 a 14:30 zasahovali u deseti popadaných stromů a tří dopravních nehod. Na Jesenicku a Šumpersku silnice pokrývá vrstva rozbředlého či ujetého sněhu s posypem. Všechny silnice v regionu jsou ale se zvýšenou opatrností sjízdné.

PRAHA: Pražští hasiči několikrát vyjížděli kvůli dešti a větru. V části Hostavice v Českobrodské ulici spadla protihluková stěna na osobní auto, zraněn nikdo nebyl. Zasahovali také u uvolněné části semaforu a spadlé omítky. Poblíž Stromovky čerpali vodu z podjezdu železnice.

Dešťové a sněhové srážky ve čtvrtek
Zdroj: ČT24