Rath si stěžuje u Ústavního soudu na prezidentovy výroky

Ústavní soud se bude zabývat stížností bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha na prezidenta republiky Miloše Zemana. Podle serveru Lidovky.cz Rath chce, aby se hlava státu přestala vyjadřovat k jeho korupční kauze související s rekonstrukcí Buštěhradského zámku.

Ústavní soud je tribunálem, který soudí prezidenta republiky v případě, že je obžalován z jediného možného trestného činu vztahujícího se na hlavu státu, nyní ale bude posuzovat i stížnost na prezidenta. Lidovky.cz na to upozornily s odkazem na spisovou značku, která odpovídá probíhajícímu soudu s Davidem Rathem.

Podle Rathova advokáta Romana Jelínka se bývalý hejtman ke stížnosti vyjádří až ve chvíli, kdy se k ní vyjádří prezident.

Podle mluvčí Ústavního soudu Miroslavy Sedláčkové je řízení na samém počátku, informaci o něm zatím nedostal ani prezident. Obsah stížnosti soud nezveřejní. Stížností by se mělo zabývat plénum, tedy sbor všech ústavních soudců. Vyplývá to z rozvrhu práce, podle kterého plénum řeší všechny stížnosti, kde jako účastník nebo vedlejší účastník figuruje prezident. Soud může stížnost odmítnout, anebo se jí může věcně zabývat, poté připadá v úvahu zamítnutí nebo vyhovění.

Prezident republiky se letos ke kauze, kde Rath nejprve dostal 8,5 roku vězení za korupci, ale poté případ vrátil Vrchní soud v Praze k novému projednání, opakovaně vyjadřoval. Nejprve řekl, že v případě zadržení podezřelého se sedmi miliony korun v krabici od vína mu přijdou diskuse o vině či nevině nepatřičné, a podruhé veřejně nevyloučil podání kárné žaloby na soudce vrchního soudu Martina Zelenku.

Vrchní soud zrušil původní verdikt poté, co prohlásil odposlechy, na kterých případ stál, za nezákonné. Byly podle odvolacího soudu nedostatečně odůvodněny.