Soud poslal Ratha na 8,5 roku do vězení - ten proces označil za divadlo

Praha - Krajský soud v Praze poslal bývalého hejtmana Davida Ratha do vězení na osm let a šest měsíců. Spolu s Lucií Novanskou ho uznal vinným z korupce a ovlivňování zakázek ve Středočeském kraji. Novanskou pak soud poslal na pět let za mříže. Exhejtman má také přijít o více než 20 milionů korun. Rath ani Novanská se vyhlášení rozsudku nezúčastnili, jejich právničky se ale na místě odvolaly. Případ tak poputuje k vrchnímu soudu. Podle Ratha šlo o exemplární divadlo, které se spravedlností nemá nic společného.

Státní zástupce Petr Jirát ho vinil z podílu na ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v době, kdy byl hejtmanem. Tendry financované zčásti Evropskou unií měly prý předem vybraného vítěze, což provázela podle obžaloby korupce. Rathovi hrozilo až 12 let vězení, Jirát navrhoval nejméně devět let a propadnutí majetku.

Obžaloba tvrdila, že ovlivňování tendrů organizovala někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová, dříve Pancová, a její partner Petr Kott, který byl náměstkem pro krajské nemocnice. Rath údajně o všem věděl a dostával milionové úplatky. Podle soudu si Rath jakožto hejtman nechal slíbit úplatky v celkové výši 22 milionů korun, přičemž stihl do svého zadržení převzít 16 milionů. Kottovým soud v dubnu v první části kauzy nepravomocně uložil 7,5 roku vězení.

Politici chválí, že následkem nezákonného chování je trest, jiní ale mluví o fračce. Celkově ale kritizují Rathovo vykrucování a chválí odvahu justice. Přečtěte si reakce politiků.

Odposlechy byly podle soudu srozumitelné - zaznamenaly i předání úplatků

Soudce Robert Pacovský také odmítl opakované námitky obhajoby, podle níž jsou přepisy odposlechů nepřesné a záznamům většinou není rozumět. Podle soudu jsou však ty odposlechy, které byly použity jako důkaz, srozumitelné. Pacovský prý vycházel ze záznamů, nikoliv z policejních přepisů.    

Soudce Robert Pacovský čte rozsudek nad Davidem Rathem a Lucií Novanskou
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Odposlechy jsou téměř stoprocentně zřetelné. U elektronické komunikace nelze zpochybňovat, kdo s kým komunikoval,“ uvedl soudce při odůvodnění rozsudku. Co se týče srozumitelnosti desítek hodin odposlechů, které soud dříve přehrál v jednací síni, Pacovský řekl, že vycházel ze záznamů, u kterých „má soud za bezpečně jisté, co je obsahem hovorů, nepracoval s přepisy odposlechů, protože důkazní hodnotou jsou odposlechy jako takové“. Přepisy jsou podle něj pouze pomocný materiál. 

David Rath říká, že soud ignoroval stovky důkazů, které svědčí o jeho jednoznačné nevině. "Jsem rád, že zrušili trest smrti, jinak bych ho dostal," reagoval bývalý hejtman na verdikt soudu.

Předávání úplatků v Rathově kauze je podle soudu zaznamenáno odposlechy místností a telefonů. Pomohla prý také výpověď podnikatelky Salačové. „Dalším velmi významným důkazem (vedle odposlechů) je výpověď Ivany Salačové. Není ale osamoceným důkazem, na kterém by bylo možné vyslovit právní závěr, ale v souvislosti s ostatními důkazy máme za to, že vina byla bezesporu prokázána,“ prohlásil soudce. Salačová se jako jediná z 11 obžalovaných ke korupci přiznala a soud ji přiznal status spolupracující obviněné.

Rath má přijít o více než 20 milionů

Vedle nepodmíněného trestu také soud Rathovi uložil peněžitý trest převyšující 20 milionů korun. Jde o osm milionů zabavených při domovní prohlídce, sedm milionů, které měl Rath v okamžiku zadržení v krabici od vína, pět milionů, které měl Rath v úschově u svého advokáta, a částku 44 500 eur.  

SMS Davida Ratha pro ČT
Zdroj: ČT24

Kromě Ratha dnes soud poslal za mříže také slovenskou podnikatelku Lucii Novanskou. Ta podle státního zástupce Petra Jiráta patřila spolu s Rathem k hlavním organizátorům korupce ve Středočeském kraji. Jako členka dozorčí rady představenstva akciové společnosti ML Compet (dříve Executive Project Group) totiž podle obžaloby organizovala zmanipulované tendry, za což jí hrozilo až deset let vězení. Jirát pro ni navrhl pět až šest let a peněžitý trest milion korun - soud ji nakonec uložil trest ve výši 500 tisíc korun. Také Novanská se podle své advokátky proti verdiktu odvolala.

Podle soudu tvořili Rath a Novanská organizovanou skupinu s manželi Kateřinou a Petrem Kottovými a dalšími obžalovanými z první větve kauzy, které soud uznal vinnými už v dubnu. Případ Ratha a Novanské byl však kvůli opakovaným průtahům vyčleněn k samostatnému projednání.

Žalobce Petr Jirát:

„Já jsem vcelku spokojen, byť je to rozsudek nepravomocný, tak ho považuji za vítězství obžaloby. Obžalovaní byli uznáni v plném rozsahu obžaloby ze všech trestných činů. I když vedlejší tresty nejsou v takové výši, jakou jsem žádal.“

Dalšími odsouzenými v kauze Rath jsou Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko, které soudce Pacovský potrestal 5 lety odnětí svobody. Manažeři zdravotnických firem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák mají ve vězení strávit 5,5 roku. Tříletý podmíněný trest pak soud uložil Janu Hájkovi ze zdravotnické firmy B. Braun Medical a Václavu Kovandovi ze stavební firmy Pohl. 

S tříletou podmínkou od soudu odešla také bývalá ředitelka stavební společnosti FISA (dnes JIPE) ze Slaného Ivana Salačová. Kromě toho má zaplatit peněžní pokutu jeden milion korun. Soud tak vyhověl návrhu státního zástupce Petra Jiráta a uznal ji jako tzv. spolupracující obviněnou. Salačová se totiž jako jediná přiznala, během vyšetřování spolupracovala a její svědectví například potvrdila slova z odposlechů. 

Trestní stíhání Davida Ratha a skupiny dalších deseti lidí se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech ve Středočeském kraji. Šlo o zakázky na opravu zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici nebo modernizace středočeských nemocnic. Bývalý hejtman podle žalobce dostával podíly z úplatků a s ostatními obžalovanými nastavil korupční systém, ve kterém získávaly tendry předem vybrané firmy. Policie Ratha zadržela v polovině května 2012, poté strávil zhruba rok a půl ve vazbě.