Rath: Jsem rád, že zrušili trest smrti, jinak bych ho dostal

Hostivice - David Rath, nepravomocně odsouzený k osmi a půl letům vězení, se proti rozhodnutí odvolá. „Rozsudek je identicky opsaná obžaloba,“ řekl novinářům a s povděkem kvitoval, že byl v Česku zrušen trest smrti, který by jej prý jinak čekal. Soud podle něj ignoroval „stovky důkazů“ o jeho „jednoznačné nevině“. Tři roky vlekoucí se kauzu považuje bývalý středočeský hejtman od počátku za vykonstruovanou.

Hlavní fakta v kauze Rath:

  • Rath má za mřížemi strávit 8,5 roku, soud mu také uložil trest propadnutí majetku ve výši zhruba 20 milionů korun.
  • Exhejtman označil soud za exemplární divadlo – proti verdiktu se odvolá k Vrchnímu soudu.
  • Lucia Novanská má za mřížemi strávit pět let, soud ji také uložil půlmilionovou pokutu, také Novanská se odvolá.
  • Rath si podle soudu nechal slíbit úplatky v celkové výši 22 milionů korun, přičemž stihl do svého zadržení převzít 16 milionů.
  • Předávání úplatků je podle soudu zaznamenáno odposlechy místností a telefonů. Pomohla prý také výpověď podnikatelky Salačové.
  • Už v dubnu soud poslal do vězení manžele Kottovy i další zástupce stavebních firem.
  • Trestní stíhání se týkalo korupce při zdravotnických a stavebních tendrech ve Středočeském kraji. Šlo o zakázky na opravu zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici nebo modernizace středočeských nemocnic.

„Celé je to exemplární divadlo, se spravedlností to nemá nic společného,“ prohlásil David Rath v době, kdy soudce Robert Pacovský četl rozsudek. „Ordinuji, dal jsem přednost pacientům před tím divadlem, jehož výsledek mi byl předem řečen,“ zdůvodnil David Rath, proč se rozhodl nezúčastnit se čtení rozsudku.

„Soud rozhodl v rozporu s provedenými důkazy. Právě to je pro mě důkazem, že jde o předem připravenou, exemplární záležitost. Podám odvolání,“ řekl novinářům bývalý sociálnědemokratický ministr zdravotnictví, který jednoznačně trvá na své nevině. „Věřím, že se jednou najde někdo, kdo ukáže, že je to celé nesmyslné,“ tvrdí. 

Podle Ratha je možné pochybnost procesu doložit i chováním přísedících. „Spali, nedávali pozor, neposlouchali závěrečnou řeč. Od začátku dávali najevo, že mají jasno, že mají úkol a vše ostatní je jenom zbytečně zdržuje,“ okomentoval práci senátu. Soud označil za podjatý, nespravedlivý a předem naplánovaný.

Soud uznal Davida Ratha vinným a vyměřil mu 8 a půl roku za mřížemi
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Bývalý středočeský hejtman byl nepravomocně odsouzen z ovlivňování veřejných zakázek a korupce. Krajský soud dospěl k názoru, že David Rath společně s dalšími komplici, především manželi Kottovými a Lucií Novanskou, vytvořili promyšlený systém, který předem vybraným firmám pomohl přihrávat veřejné zakázky, z čehož odsouzení získávali mnohamilionové podíly. Jednalo se především o zakázky ve zdravotnictví a stavebnictví, včetně rekonstrukce hostivického gymnázia či zámku Buštěhrad.

Tresty v kauze Davida Ratha:

  • David Rath: 8,5 roku nepodmíněně, propadnutí majetku
  • Petr Kott: 7,5 roku nepodmíněně, propadnutí majetku
  • Kateřina Kottová (Pancová): 7,5 roku nepodmíněně, propadnutí majetku
  • Lucie Novanská: 5 let nepodmíněně, peněžitý trest (500 tisíc) a zákaz činnosti
  • Manažer Konstruktivy Branko Tomáš Mladý: 5 let nepodmíněně, peněžitý trest (500 tisíc)
  • Manažer Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský: 5 let nepodmíněně, propadnutí majetku (2,5 milionu korun) a zákaz činnosti
  • Předseda představenstva firmy Puro Klima Martin Jireš: 5,5 roku nepodmíněně, propadnutí majetku (přes 2,2 milionu) a zákaz činnosti
  • Jednatel firmy Hospimed Jindřich Řehák: 5,5 roku nepodmíněně, peněžitý trest (1 milion)
  • Manažer firmy B. Braun Medical Jan Hájek: 3 roky podmíněně s odkladem 4 let, peněžitý trest
  • Manažer firmy Pohl Václav Kovanda: 3 roky podmíněně s odkladem 4 let, peněžitý trest (500 tisíc)
  • Ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová: 3 roky podmíněně s pětiletým odkladem, peněžitý trest (1 milion), zákaz činnosti

Rath přijde o miliony, byty a domy mu však zůstanou

Kromě mnohaletého odnětí svobody potrestal soud exhejtmana i propadnutím majetku v hodnotě 22 milionů korun. Přijde o osm milionů a pět set tisíc zabavených při domovní prohlídce, sedm milionů napěchovaných v krabici od vína, s níž byl v květnu 2012 zatčen v Rudné u Prahy, dále o pět milionů, které má uschovány u advokáta Adama Černého a o částku 44,5 tisíce eur (cirka 1,2 milionu) zajištěnou taktéž při domovní prohlídce. 

Žalobce Petr Jirát navrhoval propadnutí veškerého majetku. V takovém případě by David Rath přišel i o tři domy v Hostivici, z nichž jeden spoluvlastní se svým bratrem, další dva s přítelkyní Renatou Horkou. Tyto budovy nechal státní zástupce na začátku trestního řízení zablokovat, jejich hodnota totiž dosahuje šestnácti milionů korun, což je i částka, kterou měl bývalý vysoce postavený politik získat na úplatcích.

Bývalý hejtman má ale další jmění, se kterým může volně obchodovat. Prodal již například menší byt v Hostivici. „Těžko můžete platit inkaso, těžko se můžete starat o opravy a chod něčeho, když jste ve vězení,“ vysvětloval v minulosti Rath. Patří mu také třetina bytu v pražských Vokovicích, spoluvlastní i byt v Mariánských Lázních v domě přímo na kolonádě.

Co se děje se zabaveným majetkem? 

V případě, že by odvolací soud v budoucnu rozhodl o propadnutí majetku ve větším rozsahu včetně budov v Rathově vlastnictví, spravoval by je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). „V první řadě nabídneme majetek státním institucím, zda ho nemohou využít. Pokud ho nepotřebují, postupujeme dál v transparentním výběrovém řízení,“ popsal postup mluvčí ÚZSVM Pavel Hortig. Rathovy domy a byty by se tak teoreticky mohly prodávat na internetových stránkách úřadu.  

Další propadlý majetek, jako jsou například auta, končí nejprve v policejních skladech. Buď ho využije policie, nebo ho stát prodá. Donedávna policie zadržovala i koně manželů Kottových. Teď už je mají Kottovi zpět, vzhledem ke svému odsouzení si však vyjížděk na jejich hřbetech příliš neužijí.