Ledovka změnila Česko v kluziště, přibývá nehod i zraněných chodců

Ledovka působí problémy řidičům i chodcům (zdroj: ČT24)

Ledovka a sněhové jazyky komplikují dopravu na řadě míst – nejhorší situace byla v Libereckém, Ústeckém a Plzeňském kraji. Hromadná nehoda na téměř pět hodin uzavřela dálnici D8 na Ústecku a pro nákladní auta i přechod do Polska v Habarticích. Víc práce mají kvůli ledovce také záchranáři. I v dalších dnech má pršet a kvůli teplotám pod nulou tak hrozí tvorba ledovky.

Výstraha před tvorbou ledovky pro západní a jižní Čechy odpoledne skončila, dál platí až do 19 hodin pro zbytek republiky s výjimkou Moravskoslezského kraje a Jesenicka.

SITUACE V KRAJÍCH

Výstraha před ledovkou
Zdroj: ČT24

ÚSTECKÝ KRAJ:  Ledovka před desátou hodinou zcela uzavřela dálnici D8, zprovoznit se ji podařilo až po obědě.  Ve směru do Německa se totiž stala hromadná nehoda osmi aut a kamionu na 87. kilometru, menší havárie tří vozů pak v opačném směru. Záchranáři ošetřili několik lehkých zranění. Stovky lidí ale uvízly v kolonách.

Další hromadné nehody řešili policisté i jinde v kraji. Devět aut se srazilo na silnici I/13 před Kláštercem nad Ohří, osm aut u obce Březno na Chomutovsku. Ledovka byla i na Lounsku, kde bourala dvě nákladní auta u Lubence na hlavním tahu do Karlových Varů.

iReportér Libor Čihák: V Krušných horách obalila auta ledová krusta (zdroj: ČT24)

KARLOVARSKÝ KRAJ: Nejhorší byla situace zřejmě na Chebsku, kde ledovka způsobila desítku lehčích dopravních nehod. Na silnici I/6 na hranici s Ústeckým krajem se kvůli nehodě dvou nákladních aut tvořily kolony. 

Jak vzniká ledovka
Zdroj: ČT24

PLZEŇSKÝ KRAJ: V regionu od čtvrté ranní opakovaně pršelo – a přestože byly přeháňky lokální, měly velkou intenzitu, což v kombinaci s teplotami těsně pod nulou měnilo chodníky i vozovky v kluziště. Nejhorší situace cestáři hlásili na Tachovsku a především na Stříbrsku, komplikace mělo i Chodsko a Klatovsko.

Jen za dopoledne havarovalo zhruba sedmdesát aut a dva autobusy. U Chodové Plané na Tachovsku se kvůli ledovce srazil autobus s osobním vozidlem. „Řidička osobního auta nezvládla řízení a vjela do protisměru, kde se střetla s autobusem. Zraněno bylo šest osob, z toho dvě v autobuse,“ řekla mluvčí plzeňské policie Markéta Fialová. Bez zranění se obešla srážka autobusu a kamionu v Boru u Tachova.

iReportér Martin Mahdal: Ledovka zablokovala sanitku u Ostrova u Stříbra, auta museli řidiči odtlačit (zdroj: ČT24)

V příkopech skončilo i několik vozů silničářů. „Měli jsme nějaká auta v příkopu, bylo to kolem Dobřan a na Tachovska,“ uvedl ředitel krajské správy a údržby silnic Pavel Panuška. Na mnoha místech se tvořily dlouhé kolony. Nepomohlo ani solení silnic.

V poledne už byla většina silnic sjízdná a silničářům se tento stav podaří udržet, pokud déšť nebude smývat posypovou sůl. Podle krajského dispečera Jiřího Slapničky zažil region nejhorší sjízdnost na silnicích nejméně za poslední čtyři roky.

Události v regionech: Ledovka zasáhla západ, sever i jih Čech (zdroj: ČT24)

PRAHA: Hlavní město pokryla ledovka s dopoledním deštěm. Během dne se na zledovatělých chodnících zranilo nejméně padesát chodců. Před polednem bylo kvůli nesjízdným silnicím mimo provoz několik autobusových linek, především v kopcovitých úsecích. Odpoledne už se situace vrátila do normálu.

LIBERECKÝ KRAJ: Kvůli sněhovým jazykům silničáři uzavřeli pro těžké nákladní vozy silnici I/13 z Mníšku na Frýdlant a hraniční přechod do Polska Habartice–Zawidow. Uzavírka potrvá podle odhadů až do sobotní noci. 

Úrazů na ledu přibylo

Víc práce mají kvůli ledovce i záchranáři. Jen v Praze ošetřili bezmála padesát lidí, v Úrazové nemocnici v Brně se počet pacientů po úrazech zvýšil zhruba o třicet procent. 

„Od sedmi do patnácti hodin ošetříme tak kolem 50 až 70 pacientů, během pohotovostní služby od patnácti do sedmi do rána pak kolem 40 pacientů,“ říká primář pohotovosti brněnské nemocnice Jan Filipínský.

Lékaři teď nejčastěji ošetřují podvrtnuté kotníky, vykloubená ramena nebo různé zlomeniny. Výjimkou ale nejsou i vážné úrazy hlavy anebo páteře. Kromě zimních sportů se nejvíc úrazů stane v tomto období při obyčejné chůzi po neuklizeném chodníku.

Smog zalehl střed a východ Čech i Ostravsko

Meteorologové ve čtvrtek znovu vyhlásili smogovou situaci v Praze, Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji. Vysoké koncentrace polétavého prachu hlásí měřicí stanice také na východě Čech.

Současně upozornili, že v blízké době může být vyhlášen přísnější signál – regulace, během něhož musejí některé podniky s prašnými provozy omezit výrobu. K tomu došlo už ve středu večer na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku (s výjimkou Třinecka). A situace se nelepší; v Karviné ve čtvrtek ráno naměřili 285 mikrogramů na metr krychlový. Imisní limit je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový. 

Nově byla na Moravě vyhlášena smogová situace také na Zlínsku. Nejvíc polétavého prachu v ovzduší je v krajském městě a ve Valašském Meziříčí, kde ráno koncentrace dosahovaly dvojnásobku limitu. Smogový alarm v kraji platí už počtvrté od začátku roku, naposledy skončil v pátek minulý týden.

Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu ve vzduchu by lidé měli omezit jízdu auty. Pozor by si při pohybu venku měli dát hlavně starší lidé, děti a nemocní, měli by se vyvarovat zvýšené námahy.

Ledovka znovu hrozí hlavně v sobotu

Zatímco v pátek bude zřejmě nová ledová vrstva malá a hlavně na severu Čech, v noci na sobotu by mělo pršet víc a led může přibývat v silnější vrstvě skoro všude.

Kde může déšť namrzat
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Vyjet na prázdniny na hory by tak mělo být bezpečnější v pátek. Navíc na Šumavě a v Českém lese bude právě pátek zřejmě nejprosluněnější: polojasno a maxima teploty v 1000 m n. m. kolem čtyř stupňů. V sobotu přibude mraků a v neděli začne postupně i sněžit.

Hory na severu to budou mít obráceně: pátek a sobota hodně mraků, v Krušných a Jizerských i se sněžením nebo deštěm se sněhem. Ale už v sobotu jich bude ubývat a neděle by měla být slunečná. Krkonoše by měly mít hlavně v nejvyšších polohách slunce každý den. Nižší střediska ale budou pod nízkou oblačností, a až v neděli by se tam měla rozpouštět.

Týdenní předpověď počasí
Zdroj: ČT24

V Jeseníkách i Beskydech ještě dopoledne svítilo slunce, mraků začalo přibývat až po obědě. V příštích dvou dnech tam budou mít nejčastěji oblačné nebe, sobotu i se sněžením a v nižších polohách s deštěm se sněhem. I tam by ale mělo být v neděli polojasno.

Naopak v nížinách bude až do neděle mraků hodně, ráno mrznoucí mlhy a minimální teploty pod nulou, zatímco odpoledne nad bodem mrazu. Už v úterý se ale začne znovu ochlazovat a od středy do pátku se vrátí celodenní mráz. Ranní teploty můžou klesat až k minus 10 stupňům.