Jak žít v době smogu? Zázvor, vitamíny, hory. A k lékaři, jen pokud je to nutné

Musíte k lékaři? Vezměte si do čekárny roušku, radí lékařka (zdroj: ČT24)

V období smogových situací trpí nemocemi horních cest dýchacích především chronicky nemocní pacienti, astmatici a pacienti s plicní obstrukční nemocí. Rapidně ale přibývá také nemocných, kteří jsou jinak zdraví. Lékaři proto radí, že by se lidé měli před smogem chránit alespoň tím, že omezí pohyb ve venkovním prostředí, zvýší konzumaci vitamínů a pokusí se vycestovat ze znečištěných oblastí na hory.

Podle primářky plicního oddělení kliniky MephaCentrum v Ostravě Jany Kociánové je v současné smogové situaci také důležité, aby pacienti, kteří onemocní virózou, zůstali několik dní doma a vyléčili se. Pokud přesto přicházejí do ambulancí a čekáren, určitě by měli zvážit použití jednoduché roušky na ústa, která zabrání šíření infekčních nemocí mezi ostatní lidi v okolí.

V první dny postel a zázvor

„Lidé jsou dnes hodně netrpěliví a místo toho, aby pár dní zůstali doma, jdou hned první den k lékaři a myslí si, že se vyléčí okamžitě. Přitom v posteli se zázvorovým čajem a vitamínem C by to mohli vyležet i bez návštěvy lékaře,“ uvedla pro ČT lékařka Jana Kociánová.

„V období smogových situací to platí ještě více, protože už pohyb venku může lehké onemocnění horních cest dýchacích ještě zhoršit.“

Lékaři doporučují, aby každý, kdo má takovou možnost, vyjel na hory do čistého vzduchu a tam se pohyboval. V oblastech znečištěných smogem je však dobré pohyb venku omezit, pouze krátce větrat a konzumovat dostatečné množství vitamínů. Rozhodně by lidé, kteří jsou zvyklí běhat, měli běhání v období smogu vynechat.

Primářka Kociánová také upozorňuje, že rouška na obličej je výbornou ochranou před virovou nákazou v čekárně plné pacientů. Rozhodně by však lidé neměli počítat s tím, že pokud si nasadí roušku, že je na ulici ochrání před smogem. To by dokázala pouze neprodyšně uzavřená maska s filtrem.

Výplachy nosu zbaví škodlivin

„Takže ani matky, které by daly svým dětem roušku a šly by s nimi na dlouhou vycházku, neudělají dobře. Rouška, šátek nebo šála však může děti i dospělé částečně ochránit před velkými mrazy,“ sdělila Jana Kociánová.

Pokud je člověk nachlazený a použije prevenci jako zázvor a další zdroje vitamínů, má naději, že se onemocnění nebude rozvíjet dál. „Výborné jsou také výplachy nosu vincentkou nebo mořskou vodou, které oplachují sliznici a zajišťují, aby se všechny škodliviny nedostaly do těla. V okamžiku, kdy už je pacient skutečně nemocný a rozjede se infekce, potom je na místě navštívit lékaře,“ uvedla.