VIZUALIZACE: Hurikán prvního stupně shazuje palmové listy, „pětka“ odnáší domy

Vizualizace dopadů různě silných hurikánů na domy (zdroj: UCAR)

Pro obyvatele země ve středu Evropy, jako je Česká republika, je těžké představit si, jaké jsou dopady hurikánů. Jednak Češi nemají zkušenosti s větrem, jehož rychlost se pohybuje mezi 250 a 300 kilometry za hodinu, ale současně se liší i dopady na typické zděné evropské domy a klasické americké dřevostavby. S lepší představou může pomoci vizualizace.

Hurikán Milton, který se blíží k pobřeží Floridy, patří v současné době do čtvrté kategorie, většinu své existence měl ale sílu pět. Takové hurikány zasáhly kontinentální území USA v dějinách jen čtyři. Je možné, že jeho síla se ještě změní. A právě na tom bude záviset, jak velké škody způsobí.

Slabší Milton ale nutně neznamená menší ničivé následky, zejména v případě větší bouře. Za posledních 24 hodin se vítr o síle tropické bouře rozšířil ze 130 na 225 kilometrů od jejího středu. To znamená, že její ničivé dopady pocítí lidé na mnohem větším území. Očekává se, že vítr o síle tropické bouře pokryje celou šířku Floridského poloostrova.

Síla hurikánu je ale přesto základem pro odhad, jak velké škody způsobí. Měří se na takzvané Saffirově-Simpsonově stupnici. Ta má pět stupňů, které označují, jak moc budou poškozené budovy (typicky dřevostavby) v oblasti, a to hlavně silou větru. Dopady ukazuje dobře animace v úvodu článku.

Důležité ale je, že tato stupnice nebere v úvahu jiné poškození – srážkami a vzedmutím vodní hladiny. To znamená, že hurikán stupně dva při zasažení velkého města způsobí výrazně větší škody než hurikán kategorie pět, který zasáhne „jenom“ venkovskou oblast. 

  • Saffirova-Simpsonova hurikánová stupnice klasifikuje tropické cyklóny na západní polokouli, které přesáhly intenzitu tropické brázdy nízkého tlaku a tropické bouře, čímž se staly hurikány. 
  • Stupnice hurikány rozděluje do pěti kategorií, rozlišovaných podle intenzity jejich trvalých větrů. K tomu, aby byl tropický cyklon označen jako hurikán, musí mít vítr rychlost nejméně 33 metrů za sekundu (119 kilometrů v hodině). Nejvyšší klasifikace na stupnici (kategorie 5) je vyhrazena pro bouře s větrem přesahujícím 70 metrů za sekundu (252 kilometrů v hodině).
  • Oficiálně je Saffirova-Simpsonova hurikánová stupnice používána „jen“ k popisu hurikánů, které se formují v Atlantském oceánu a v severní části Pacifiku, východně od mezinárodní datové linie. Ostatní oblasti používají jinou klasifikaci a bouře se tam nazývají cyklony nebo tajfuny.
  • Klasifikace je primárně určena pro měření možných škod a zátop, které může hurikán způsobit při případných sesuvech půdy, ačkoliv byla kritizována jako příliš jednoduchá.