Šokuje i odborníky. Proč je hurikán Milton tak nebezpečný?

Takhle pozdě na podzim ještě nikdy Mexický záliv žádný hurikán nezasáhl. Může za to výjimečně teplá voda v oceánu, která dává tropické bouři výjimečnou sílu. A ničivost. Americká Florida se nedlouho po řádění ničivé bouře Helene chystá na příchod hurikánu Milton.

„Je to prostě neuvěřitelný, neuvěřitelný, neuvěřitelný hurikán. Za deset hodin klesl jeho tlak o 50 milibarů,“ popsal pro stanici NBC6 hurikán Milton floridský meteorolog John Morales. Pak se mu zlomil hlas a vědec se roztřásl. „Omlouvám se. Je to prostě strašné,“ řekl Morales poté, co si během vysílání udělal krátkou pauzu. Podobně hodnotí bouři, která na pevninu USA plnou silou udeří ve středu, i řada jiných expertů.

V posledních týdnech se začínají naplňovat prognózy z jara, které očekávaly aktivní hurikánovou sezonu. Zatím ani ne celkovým počtem hurikánů a tropických bouří, ale spíše výskytem těch silných. V době, kdy hurikán Helene zanikal nad Spojenými státy americkými, se nad Atlantikem vytvořil hurikán Isaac, který naštěstí nenapáchal větší škody, následovaný silným hurikánem Kirk. Ten nyní už jako post-tropická tlaková níže míří na Evropu a ve čtvrtek částečně promluví i do počasí u nás. Daleko od obydlených území nad středním Atlantikem vznikl hurikán Leslie, který už slábne.

Podstatně dramatičtější vývoj ale prodělal hurikán Milton. Nad rekordně teplými vodami Mexického zálivu se 5. října zformovala tropická bouře, ze které díky příhodným podmínkám vznikl o den později hurikán. Ten prodělal doslova explozivní vývoj v následujících hodinách a v pondělí odpoledne zesílil do pátého, tedy nejsilnějšího stupně.

Předpokládaná dráha postupu hurikánu Milton v tomto týdnu
Zdroj: NOAA

Maximálního vývoje dosáhl hurikán krátce po půlnoci našeho času, kdy tlak v centru Miltona klesl na 897 hPa, což je mimořádně nízká hodnota. Pro srovnání – vůbec nejnižšího hodnota tlaku změřená na naší planetě činí 870 hPa v supertajfunu Tip v říjnu 1979, na území Česka pak 967,2 hPa v Čáslavi 26. února 1989.

Od nočních hodin hurikán mírně zeslábl, prodělal totiž cyklus zhroucení původní stěny oka hurikánu (jde o mohutnou kupovitou oblačnost v okolí oka, která svým vzhledem připomíná obrovský amfiteátr) a vznik nové stěny oka. Tlak vzduchu tak přechodně vzrostl asi na 925 hPa a rychlost větru se snížila zhruba na 250 kilometrů za hodinu, s nárazy ale přes 300 kilometrů za hodinu.

Zeslábnutí větru nemusí být výhoda

Toto zeslabení je ale na druhé straně spojeno se značným rozšířením pole silného větru. A během následujících hodin lze čekat opět mírné zesílení. Před příchodem nad pevninu by ale vlivem méně příznivých podmínek v atmosféře, především kvůli většímu střihu větru (rozdílu směru a rychlosti větru v různých výškách) mělo dojít k mírnému oslabení Miltona. Přesto při jeho příchodu nad pevninu Floridy půjde o mimořádně nebezpečný hurikán.

Ve čtvrtek ráno našeho času, kdy by měl udeřit na západní pobřeží poloostrova v regionu Tampa Bay, půjde nejspíš o hurikán třetí kategorie s rychlostmi větru v blízkosti středu níže kolem nebo přes 200 kilometrů za hodinu, v nárazech až 250 kilometrů za hodinu. Pro srovnání – nejsilnější byl v Česku v nárazech orkán Kyrill na Sněžce v lednu 2007, a to 216 kilometrů za hodinu, v nížinách srovnatelných s Floridou se pak nejsilnější nárazy pohybovaly kolem 140 kilometrů za hodinu. Je dobré připomenout, že škody způsobené větrem rostou kvadraticky s jeho rychlostí, tedy dvojnásobná rychlost znamená čtyřnásobné škody.

Větrné pole Miltona se přitom před příchodem na Floridu ještě výrazně zvětší, asi dvojnásobně oproti současnosti, kdy rychlosti přes 118 kilometrů za hodinu dosahuje do vzdálenosti necelých 50 kilometrů od středu hurikánu. Jakmile Milton zasáhne pevninu, začne sice významně slábnout, s ohledem na vysokou rychlost postupu, kdy poloostrov přejde během přibližně dvanácti hodin, ale zůstane hurikánem a až následně nad Atlantikem zeslábne na tropickou bouři. Vyskytnout se můžou i tornáda, která bývají velmi často s hurikánem spojená.

Hrozbou je nejen vítr, ale i voda

Kromě ničivého větru zaplaví pobřežní oblasti západní Floridy vzduté moře. V regionu Tampa Bay by mohla výška vzduté hladiny dosáhnout 3 až 4,5 metru. Nejvíc to bude v oblasti jižně od středu hurikánu, přičemž vzduté moře doprovodí i vysoké vlny. Záleží ale samozřejmě i na souběhu s přílivem, respektive odlivem moře.

Očekávané množství srážek v souvislosti s hurikánem Milton (10 inch = 254 milimetrů)
Zdroj: NOAA

Dalším rizikem bude vydatný déšť, kdy za celou epizodu může spadnout 150 až 300 milimetrů, lokálně až kolem 450 milimetrů. Pro srovnání – 450 milimetrů spadne v nejsušších oblastech Česka za celý rok, na druhé straně během letošních zářijových povodní byly takové úhrny zaznamenány v oblasti Jeseníků. Nejvíc by mělo pršet v oblasti střední a severní Floridy, kde tak v největší míře hrozí rychlé povodně a zaplavení níže položených částí, zejména pak v městských rovinatých oblastech.

Podobné hurikány jako Milton byly nejničivější

Milton má potenciál stát se jedním z nejničivějších hurikánů v historii západní až střední Floridy. V této souvislosti můžeme připomenout, že tři z těch nejničivějších zaznamenaných v Atlantiku byly bývalé hurikány čtvrtého nebo pátého stupně, které během dvanácti hodin před úderem pevniny slábly – Milton přitom čeká nejspíš podobný scénář vývoje.

Očekávané nejvyšší hladiny vzdutí moře v souvislosti s hurikánem Milton (10 feet znamená přibližně 3 metry)
Zdroj: NOAA

Z hlediska meteorologického se Milton zapíše do historie jako nejsilnější hurikán v Mexickém zálivu, který se vyskytl tak pozdě během roku. Dosud rekord s podobnou rychlostí větru držela Rita, která ho ale dosáhla asi o čtrnáct dnů dříve (22. září 2005). Dále je velmi nezvyklá dráha jeho postupu – jde o jediný atlantický hurikán nejsilnější kategorie, který postupuje na jihovýchod až východ.

Milton je dále teprve druhým hurikánem páté kategorie, který se nad Mexickým zálivem vytvořil od roku 1966, prvním byl Michael před šesti lety. A jen tři hurikány dosáhly ve svém centru nižšího tlaku vzduchu než Milton: Wilma v roce 2005 (882 hPa), Gilbert v roce 1988 (888 hPa) a Rita rovněž v roce 2005 (895 hPa). Mimořádná byla také rychlost zesilování, která překonala očekávání a předpovědi – během dvanácti hodin klesl tlak vzduchu o 63 hPa, což bylo spojené se zvýšením rychlosti větru až o 110 kilometrů za hodinu. Lze očekávat, že další hodiny až dny života Miltona přepíšou ještě další kapitoly meteorologické historie hurikánů v této části světa.

Souvislost se změnou klimatu je zřejmá

A na základě rychlé atribuční analýzy provedené společností Climate Central lze ukázat na jednu významnou spojitost se změnou klimatu. Výskyt rekordně vysokých teplot mořské vody v části Mexického zálivu, nad kterými vznikl Milton, je vlivem lidské činnosti 400- až 800krát pravděpodobnější. A právě tato rekordně teplá voda je zásadním zdrojem energie pro vývoj hurikánu. To potvrzuje už dříve uváděné závěry, že změna klimatu znamená častější výskyt velmi silných tropických cyklón.