Meteorologové změnili předpověď hurikánové sezony. Bude ještě horší, než ukazovaly modely

Vědci z Coloradské státní univerzity změnili předpověď letošních tropických bouří, které se vytvoří nad Atlantikem. Původně počítali s tím, že jich bude sedmnáct. V novém propočtu, o němž informovala agentura Reuters, se předpokládá, že pojmenovaných bouří se vytvoří dvacet.

Odborníci rovněž zvýšili počet očekávaných hurikánů z osmi na devět. Stát Colorado by mohly zasáhnout čtyři z nich.

Letos zatím z Atlantiku přišlo pět pojmenovaných bouří a první hurikán, který dostal jméno Elsa. Po zeslábnutí na bouři zasáhl Floridu a nyní postupuje na sever.

„Vývoj Elsy a její zesílení do podoby hurikánu v tropické oblasti Atlantiku předznamenává aktivní sezonu. Očekáváme, že pobřežní oblasti Spojených států a karibskou oblast zasáhne více než průměrné množství hurikánů,“ uvádí se ve zprávě coloradských vědců.

Šest hrozivých let za sebou

Letošek by mohl být podle jejich předpovědi šestou nadprůměrnou hurikánovou sezonou v řadě; nejdramatičtější byl loňský rok, kdy se vytvořilo třicet pojmenovaných tropických bouří.

Coloradská univerzita původně uvedla nižší odhad v dubnu, ten upravený je podle Reuters v souladu s očekáváním Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA). Tato instituce v květnu ohlásila, že letos lze očekávat tři až pět silných hurikánů, jež bude doprovázet vichr o rychlosti přes 170 kilometrů v hodině. Podle NOAA se letos vytvoří až dvacet tropických bouří a šest až deset hurikánů.

V letech 1991 až 2020 se v průměru za rok vytvořily tři silné hurikány, sedm slabších a 14 tropických bouří. Sezona začíná prvního června a končí třicátého listopadu.