Zdravotní stav Navalného se zlepšil. Lékaři ho probudili z kómatu a dokáže reagovat na slova

Zdravotní stav ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného se zlepšil, podle berlínské kliniky Charité byl lékaři probuzen z umělého kómatu a reaguje na slovní podněty. Zdravotní klinika to uvedla v pondělí na svém twitterovém účtu s tím, že je příliš brzy na to odhadnout, jak budou vypadat dlouhodobé následky otravy.

„Pacient se probudil z uměle vyvolaného kómatu a zůstává napojen na mechanické ventilační přístroje, které mu pomáhají dýchat. Reaguje na verbální stimuly,“ píše se v příspěvku kliniky Charité.

Lékaři, kteří Navalného ošetřují, jsou v úzkém kontaktu s jeho manželkou. Po dohodě s ní Charité sdělila, že další detaily ohledně zdravotního stavu ruského opozičníka poskytne až s jeho souhlasem.

Navalnyj byl v srpnu hospitalizován s příznaky otravy v sibiřském Omsku poté, co se mu udělalo nevolno na palubě letounu letícího z Tomska do Moskvy. Ruští lékaři možnost otravy vyloučili a možnost pacientova odletu odmítali. Nakonec byl Navalnyj převezen na léčení do Berlína.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas po pozdějším zasedání šéfů diplomacií zemí Evropské unie uvedl, že Rusko ponese diplomatické důsledky, pokud se prokáže, že Navalného případ byl státem zorganizovaným pokusem o vraždu známého kritika Kremlu.

Londýn si předvolal ruského velvyslance

Minulou středu němečtí vyšetřovatelé zjistili, že k otravě opozičního vůdce byla nade vší pochybnost použita nervově paralytická látka ze skupiny novičok. Britské ministerstvo zahraničí si proto v pondělí předvolalo ruského velvyslance v Londýně Andreje Kelina, aby mu vyjádřilo „hluboké znepokojení“ nad otrávením kritika Kremlu Alexeje Navalného.

Na Twitteru to oznámil britský ministr zahraničí Dominic Raab. „Je naprosto nepřijatelné, aby byla používána zakázaná chemická zbraň. Rusko musí provést úplné a transparentní vyšetřování,“ napsal Raab. Šéf britské diplomacie dodal, že si s úlevou vyslechl informaci o tom, že Navalnyj byl probuzen z umělého kómatu.

„Doufám, že jeho stav se bude nadále zlepšovat,“ dodal Raab. Ohledně Navalného si ruského diplomata předvolala minulý týden i německá vláda v Berlíně. Ta chce v případu postupovat společně s Evropskou unií i Severoatlantickou aliancí a od Moskvy požaduje neodkladné vysvětlení.

Ruští vyšetřovatelé německé vládě zopakovali, že žádné stopy po otravě v těle Navalného nenašli. „Podle výsledků několika expertíz provedených v rámci předběžného vyšetřování žádné jedovaté, toxické ani silně působící látky v organismu ani ve věcech Navalného nebyly zjištěny,“ napsala agentura TASS.