Zapálené obchody a další mrtví. V Chile zuří protesty, policisté přejeli fotbalového fanouška

Už tři oběti si vyžádaly nepokoje v Santiagu de Chile vyvolané úterním incidentem, při němž policejní auto před stadionem přejelo a zabilo fotbalového fanouška. V pátek protestující v reakci na jeho smrt zapálili supermarket, kde se udusil muž, píše agentura AFP. Jihoamerickou zemí zmítají nepokoje od podzimu, do ulic ženou Chilany hlavně ekonomické problémy v čele s nerovností ve společnosti.

V noci na pátek propukly v Santiagu již třetí den po sobě nepokoje, při kterých skupina protestujících zpustošila a zapálila supermarket ve čtvrti San Ramón na jižním předměstí metropole Santiaga. Na místo následně dorazili hasiči, kteří našli tělo muže. Další dva lidi se jim následně podařilo z plamenů vytáhnout živé.

Už zase hoří barikády

Vandalové napadli ještě jeden supermarket, u nějž policie zatkla 16 lidí. Na více místech v chilské metropoli protestující zapálili barikády.

Úterní smrt fotbalového fanouška v mnohých oživila vztek na policii, která po loňských masivních protestech čelila obvinění, že postupovala proti pokojným demonstrantům nepřiměřenou silou. Příslušníci bezpečnostních složek zadržené demonstranty podle mnoha nevládních a mezinárodních organizací mučili či znásilňovali.

Po přejetí fanouška policejním antonem vyplula nespokojenost mnohých znovu na povrch. Policie uvedla, že řidiče vozidla zatkla, a incident vyšetřuje.

Ve středu zemřel při protestech na barikádách ve čtvrti San Ramón 22letý muž. Den poté rozezlený dav zaútočil zhruba na dvě desítky policejních stanic. Jeden policista přišel o život a dalších 46 jich utrpělo zranění, uvedly místní úřady.

Při nepokojích, jež vypukly loni v říjnu kvůli a jejichž záminkou bylo zvýšení cen jízdenek na metro, zemřelo 23 lidí. Další tisíce při střetech s policií utrpěly zranění. Vandalové během protestů zapalovali budovy, rabovali obchody a ničili hromadnou dopravu. Do ulic byla povolána poprvé od pádu režimu diktátora Augusta Pinocheta v roce 1990 také armáda.

Protesty se po několika týdnech proměnily v převážně pokojné manifestace pořádané každý pátek v centru Santiaga. V posledních dnech se však situace ve městě opět vyhrocuje.

Chilané demonstrují kvůli růstu životních nákladů a dlouhodobé neochotě vlády řešit sociální nerovnost. Lidé si stěžují na stav školství nebo zdravotních služeb.

Chilané budou hlasovat o nové ústavě

Prezident Sebastián Piňera v reakci na nepokoje už dříve slíbil, že jeho vláda předloží parlamentu změny základního zákona. V Chile nyní platí ústava z roku 1980, tedy ještě z doby diktátora Augusta Pinocheta, který vládl v letech 1973 až 1990. Od té doby byla pouze několikrát upravena.

Piňera chce v ústavě jasně definovaná práva lidí i povinnosti státu. Zdůraznil, že je potřeba větší zodpovědnost státu, co se týče makroekonomické rovnováhy a správného využití veřejných prostředků. Referendum se má konat v dubnu.