Z Iráku bylo odpáleno pět raket na americkou základnu v Sýrii, píše Reuters

Z iráckého města Zumár bylo v neděli večer na americkou základnu v severovýchodní Sýrii odpáleno nejméně pět raket, napsala agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované irácké bezpečnostní zdroje. Podle nejmenovaného amerického představitele nezpůsobil úder mezi americkými vojáky žádné oběti. Podle Reuters jde o první útok proti americkým silám v oblasti od února, kdy Íránem podporované skupiny útoky proti americkým vojákům zastavily. Incident se odehrál den po návratu iráckého premiéra Muhammada Súdáního ze Spojených států, kde se setkal se šéfem Bílého domu Joem Bidenem.

Irácká šíitská milice Katáib Hizballáh oznámila, že se rozhodla obnovit útoky na americké síly, jelikož po Súdáního návštěvě USA nevidí posun v jednáních o odchodu amerických vojáků z Iráku. „Co se stalo před chvílí, je pouze začátek,“ sdělila s odkazem na nedělní útok.

Nejmenovaný americký armádní představitel agentuře Reuters potvrdil, že směrem na americkou základnu v Sýrii bylo vypáleno nejméně pět raket. Podle něj však raketový útok na základnu selhal a nezpůsobil žádné oběti mezi americkými vojáky. Vojenská koalice vedená Spojenými státy pak letecky zaútočila na místo, ze kterého byly rakety odpáleny, dodal představitel.

Dva bezpečnostní zdroje a vysoce postavený představitel irácké armády uvedli, že v pohraničním městě Zumár bylo zaparkováno malé nákladní auto s raketometem. Podle armádního představitele vůz začal hořet po výbuchu neodpálených raket a ve stejnou dobu, kdy se na obloze objevily bojové letouny.

„Nemůžeme potvrdit, že vůz bombardovala americká bojová letadla, dokud to nevyšetříme,“ řekl vojenský představitel pod podmínkou zachování anonymity. Do oblasti byli vysláni iráčtí vojáci a úřady zároveň zahájily pátrání po pachatelích, kteří z místa uprchli v jiném vozidle, řekl Reuters nejmenovaný bezpečnostní činitel ze Zumáru.

Rozsáhlá pátrací operace

Irácký úřad zodpovědný za šíření bezpečnostních informací uvedl v prohlášení, že irácké síly zahájily rozsáhlou pátrací operaci v blízkosti syrských hranic, a slíbil, že pachatele postaví před soud.

Armádní představitel Reuters sdělil, že irácká armáda komunikuje s představiteli mezinárodní vojenské koalice v Iráku a že první závěry vyšetřování nasvědčují tomu, že vůz byl zasažen ze vzduchu.

Incident přichází den poté, co iráckou základnou asi padesát kilometrů jižně od Bagdádu otřásla exploze, při níž zemřel jeden člověk. Základnu, kde došlo k výbuchu, využívají takzvané Lidové mobilizační síly (PMF), které sdružují několik desítek militantních skupin, většinou proíránských, a jsou formálně součástí irácké armády. Ta uvedla, že v době výbuchu v okolí základny nezaznamenala dron ani bojové letadlo.