Výbuch před francouzskou synagogou zničil auta a zranil policistu

Před synagogou ve francouzském letovisku La Grande-Motte nedaleko Montpellier výbuch a požár zničily dvě auta a zranily policistu. Úřadující premiér Gabriel Attal oznámil, že incident vyšetřuje národní protiteroristická prokuratura. Agentura AFP odpoledne s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování uvedla, že muž, jehož natočila kamera, když po výbuchu opouštěl prostor před synagogou, měl u sebe palestinskou vlajku.

„Dnes ráno (v sobotu) byl útok zaměřen na synagogu v La Grande-Motte. Antisemitský čin. Znovu jsou terčem naši židovští spoluobčané... Byl jsem informován, že vyšetřování zahájila národní protiteroristická prokuratura,“ uvedl Attal.

Už dříve dopoledne ministr vnitra Darmanin označil požár a výbuch před synagogou za „jasně kriminální čin“. Později Darmanin uvedl, že požádal prefekty, aby okamžitě posílili přítomnost policie před židovskými objekty. AFP připomněla, že místa spojená s židovskou vírou jsou už delší dobu více chráněna kvůli napětí způsobenému válkou Izraele s Hamásem v Pásmu Gazy.

Odpoledne premiér Attal uvedl, že se útočník pokusil podpálit i několik vstupních dveří do synagogy, kde se podle úřadů nacházelo v té době pět lidí včetně jednoho rabína. „Unikli jsme tragédii,“ prohlásil Attal u místa činu. Kolem 18:30 řekl, že po útočníkovi pátrá na dvě stě policistů a četníků.

„Děláme vše pro to, abychom našli pachatele tohoto teroristického činu a ochránili náboženská místa,“ napsal na síti X francouzský prezident Emmanuel Macron. „Boj proti antisemitismu je neustálým bojem,“ dodal.

K explozi a požáru před synagogou v La Grande-Motte došlo kolem půl deváté ráno. Na místo dorazili četníci a kriminalisté. Jeden policista byl zraněn a převezen do nemocnice v Montpellier. Podle AFP požár zničil dvě auta, když v jednom z nich explodovala plynová lahev.

Starosta města Stéphan Rossignol uvedl, že městské bezpečnostní kamery zachytily jednu osobu, jak zapaluje vozidla před synagogou.

Podle francouzských úřadů v zemi výrazně narostl počet nenávistných činů proti Židům. V první polovině letošního roku jich podle ministerstva vnitra bylo 887, skoro třikrát více než v loňském prvním pololetí. Počet začal podle AFP výrazně narůstat po útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na jižní Izrael z loňského 7. října a po zahájení odvetné ofenzivy židovského státu v Pásmu Gazy.