Při požáru domu v Nice zemřelo sedm lidí včetně několika dětí

Požár bytového domu v Nice (zdroj: EBU/Habitants Quartiers des Moulins)

Sedm lidí, včetně tří malých dětí a jednoho dospívajícího, zemřelo v noci na čtvrtek v Nice na jihu Francie při požáru v sedmém patře bytového domu. Jeden člověk bojuje o život, další dva jsou zranění, uvedla na svém webu stanice BFM TV. Tragické následky má i požár nákupního centra v jihozápadní Číně, při kterém zahynulo nejméně šestnáct lidí.

Hořet začalo ve čtvrtek kolem půl třetí ráno v ulici rue de la Santoline. Hasiči z domu evakuovali třiatřicet lidí. Příčina požáru zatím není jasná. „Na základě prvních důkazů jsem zahájil vyšetřování kvůli žhářství s následkem smrti,“ oznámil nicméně prokurátor Damien Martinelli.

Dva lidé se snažili před ohněm zachránit skokem z okna – sedmnáctiletý teenager nepřežil a 47letý muž byl převezen do nemocnice, napsal server Nice Matin.

Prvotní informace o obětech se rozcházely. Stanice BFM TV s odkazem na předsedu Republikánů Érika Ciottiho napsala, že je mezi nimi jedno dítě. Server Nice Matin informoval o třech dětech ve věku pět, sedm a deset let. Tuto informaci pak na sociální síti X potvrdil ministr vnitra Gérald Darmanin. „Rychlý zásah hasičů nepochybně zabránil dalším obětem. Okolnosti této otřesné tragédie bude vyšetřovat policie,“ ujistil Darmanin.

Prefekt departementu Alpes-Maritimes Hugues Moutouh uvedl, že v době požáru bylo v bytě deset lidí. Všichni byli členy jedné rodiny nebo měli „rodinné vazby“.

Oheň se rozšířil ze společných prostor

Požár byl uhašen v sedm hodin ráno. Místostarostka města Anne Ramosová televizi BFM TV řekla, že požár se nerozšířil do dalších bytů. Potvrdila, že na místě byla zřízena krizová jednotka a někteří lidé budou muset být přesunuti do náhradního ubytování.

Podle úřadů požár vznikl ve druhém patře, ve společných prostorách, a rozšířil se do vyšších pater. Novinář agentury AFP na místě zjistil, že stopy po plamenech jsou patrné na dvou oknech v nejvyšším patře budovy.

Budova, kterou zachvátil požár, pochází z roku 1977 a počátkem tisíciletí byla předmětem renovačního programu. Čtvrť Moulins v západní části Nice je podle AFP zařazena do oblasti „městské politiky“, jejímž cílem je modernizace citlivých nebo prioritních čtvrtí. Je nechvalně proslulá obchodem s drogami.

Nejtragičtější podobnou událostí ve Francii byl v posledních letech požár, který začátkem srpna 2016 zachvátil noční bar v severofrancouzském městě Rouen. Zemřelo tehdy třináct lidí. Dokonce šestnáct obětí si vyžádal požár v osmnáctipatrovém věžáku na pařížském předměstí L'Hay-les-Roses v září 2005. K zapálení domu se v tomto případě nakonec přiznaly tři dívky.

Tragický požár v čínském nákupním středisku

Tragicky skončil i středeční požár v nákupním středisku ve městě C'-kung v provincii S'-čchuan v jihozápadní Číně. Zemřelo při něm nejméně šestnáct lidí, informovala státní média.

Státní televizní stanice CCTV uvedla, že z nákupního střediska dostali do bezpečí 75 lidí. Hasiči už požár uhasili, ale není známo, kolik lidí bylo uvnitř čtrnáctipodlažní budovy, kde jsou kromě obchodů i kanceláře, restaurace a kino. Záchranné operace nadále pokračují, doplnila CCTV.

Požár obchodního centra v Číně (zdroj: Reuters)

Požáry a další smrtelné nehody jsou v Číně běžné kvůli nedostatečným bezpečnostním normám a jejich špatnému dodržování. V lednu zemřely desítky lidí poté, co vypukl požár v obchodě v centrálním městě Sin-jü, přičemž státní tisková agentura Nová Čína uvedla, že požár způsobili pracovníci v suterénu obchodu, kteří tam „nezákonně používali otevřený oheň“. Před několika dny zahynulo třináct školáků při požáru, který vypukl v internátní škole v provincii Che-nan ve střední Číně. Žáci v tu chvíli spali.