Vojín King žádá o azyl, vadil mu rasismus v americké armádě, tvrdí Severní Korea

Americké ministerstvo obrany nemůže potvrdit tvrzení KLDR ohledně amerického vojína Travise Kinga drženého v Severní Koreji. Státní média totalitní země tvrdí, že se King přiznal k nezákonnému překročení hranice a vyjádřil vůli zažádat v KLDR nebo jiné třetí zemi o azyl kvůli nelibosti, kterou údajně cítil vůči „nelidskému zacházení a rasové diskriminaci v americké armádě“ a „nerovné americké společnosti“.

„Nadále se soustředíme na jeho bezpečný návrat, je to prioritou našeho resortu a snažíme se toho dosáhnout všemi dostupnými cestami,“ zdůraznila mluvčí Pentagonu.

Třiadvacetiletý vojín King se do KLDR dostal 18. července, když se odpojil od exkurze v pohraniční vesnici Pchanmundžom v přísně střeženém demilitarizovaném pásmu. Washington následně uváděl, že se snaží různými způsoby získat o uprchlíkovi informace, mimo jiné skrze kanály OSN, a přivést jej zpět do Spojených států.

King byl v americké armádě od roku 2021 a jako specialista na průzkum byl nasazen u americké jednotky v Jižní Koreji. Tam se však dostal do problémů a čelil dvojnásobnému obvinění z napadení.

V jednom případě nakonec přiznal vinu a strávil téměř dva měsíce ve vězení. Po nedávném propuštění se měl vrátit do vlasti na základnu Fort Bliss v Texasu, kde ho podle neoficiálních informací mělo čekat disciplinární řízení a možné propuštění ze služby.