Vláda Hongkongu odložila volby, zdůvodnila to šířením koronaviru. Podle opozice jde o záminku

Parlamentní volby v Hongkongu, které se měly konat šestého září, budou o rok odloženy. Oznámila to hongkongská vláda, která jako důvod uvedla pokračující šíření koronaviru na tomto autonomním čínském území. Podle agentury Reuters je rozhodnutí hongkongské správkyně Carrie Lamové ranou pro prodemokratickou opozici, která si po vyhraných listopadových místních volbách dělala naděje na historický úspěch v hlasování.

Lamová prohlásila, že rozhodnutí o odkladu voleb bylo pro ni nejtěžší za posledních sedm měsíců. Přistoupila k němu ale prý v zájmu zdraví obyvatel. Hlasování se tedy uskuteční až pátého září 2021, citovala agentura Reuters Lamovou.

Pouze polovina ze 70 parlamentních křesel v hongkongském parlamentu je přímo volená. O obsazení zbylých míst rozhodují místní zájmové skupiny, které jsou většinou nakloněny užší spolupráci s pevninskou Čínou. Ta převzala kontrolu nad bývalou britskou kolonií v roce 1997.

Ve čtvrtek navíc hongkongské úřady vyřadily z voleb 12 opozičních kandidátů, včetně známého představitele tamního prodemokratického hnutí Joshuy Wonga. Důvodem vyřazení uchazečů z řad opozice bylo „prosazování práva na sebeurčení Hongkongu, žádost o intervenci zahraničních vlád či protesty proti novému bezpečnostnímu zákonu“.

Události: Hongkong odložil volby (zdroj: ČT24)

Podle opozice je epidemie pro vládu pouze záminkou

Hongkongská opozice si i přesto dělala naději na úspěch v hlasování. Kandidáti prodemokratických stran jasně zvítězili v místních volbách konaných v listopadu a roste zde nespokojenost s propekingskou vládou správkyně Lamové i s omezováním svobod Hongkongu ze strany pevninské Číny.

Skupina 22 hongkongských poslanců vydala krátce před oznámením Lamové prohlášení, v němž obviňuje vládu, že zneužívá epidemie koronaviru jako záminky k odkladu voleb.

Za poslední den v Hongkongu, který má 7,5 milionu obyvatel, přibylo 121 případů nákazy koronavirem. Od začátku epidemie tak úřady evidují 3272 potvrzených infekcí, 27 lidí s nemocí covid-19 zemřelo, napsala japonská tisková agentura Kjódó.

Německo pozastavilo extradiční smlouvu

Německý ministr zahraničí Heiko Maas oznámil, že země pozastavila platnost extradiční smlouvy s Hongkongem. Berlín se tak podle něj rozhodl reagovat na odklad voleb, což považuje za další porušení občanských práv.

„Rozhodnutí hongkongské vlády vyřadit z parlamentních voleb 12 opozičních kandidátů a odložení voleb je dalším porušením práv hongkongských občanů,“ dodal Maas.

Platnost extradičních dohod s Hongkongem tento měsíc pozastavila i Velká Británie, Kanada či Austrálie, které to učinily v reakci na nový čínský bezpečnostní zákon týkající se obyvatel Hongkongu.