Vedle Emirátů normalizuje vztahy s Izraelem i Bahrajn, oznámil Trump

Bahrajn se připojil ke Spojeným arabským emirátům v dohodě o normalizaci vztahů s Izraelem. Oznámil to americký prezident Donald Trump. Agentura Reuters dodává, že krok má přispět ke zmírnění napětí na Blízkém východě. Spojené arabské emiráty a Izrael ohlásily navázání diplomatických vztahů v srpnu. Slavnostní podepsání dohody by se mělo uskutečnit příští týden ve Washingtonu.

Trump o dohodě informoval v prohlášení zveřejněném na Twitteru. Agentura Reuters s odvoláním na Bílý dům napsala, že Trump o dohodě informoval po telefonátu s bahrajnským králem Hamadem bin Ísou Chalífem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

„Je to historický průlom k zajištění míru na Blízkém východě,“ uvedly Spojené státy, Bahrajn a Izrael ve společném prohlášení. „Otevření přímého dialogu a vazeb mezi těmito dvěma dynamickými společnostmi a vyspělými ekonomikami bude představovat pokračování pozitivní transformace Blízkého východu a zvýší to stabilitu, bezpečí a prosperitu v regionu,“ stojí v prohlášení.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil dohodu o normalizaci vztahů s Bahrajnem za známku „nové éry míru“. „Po mnoho dlouhých let jsme investovali do míru a nyní bude mír investovat do nás, přinese opravdu významné investice do izraelské ekonomiky a to je velmi důležité,“ uvedl Netanjahu ve videovzkazu.

Slavnostní podepsání dohody by se mělo uskutečnit 15. září v Bílém domě. Akce, kterou pořádá Trump, se mají zúčastnit izraelský premiér Netanjahu a ministr zahraničí SAE šajch Abdalláh bin Zajd Nahaján.

Oznámení za důležitý krok považuje egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Ten na Twitteru uvedl, že dohoda pomůže nastolit „stabilitu a mír na Blízkém východě způsobem, který povede k spravedlivému a trvalému urovnání palestinské otázky“. Oznámení podle Reuters rovněž uvítala diplomacie Spojených arabských emirátů.

České ministerstvo zahraničí na Twitteru uvedlo, že prohlášení Bahrajnu a Izraele vítá, a doplnilo, že „tento historický krok může spolu s izraelsko-emirátskou normalizací vztahů dále posílit naději na tolik potřebnou spolupráci a mír mezi zeměmi na Blízkém východě“.

Trump ve čtvrtek další dohodu naznačil

O tom, že se k dohodě připojí také na ropu bohatý Bahrajn, se spekulovalo. Ve čtvrtek Trump prohlásil, že by se k historické dohodě o navázání diplomatických vztahů mezi SAE a Izraelem mohla připojit ještě další země z regionu, neupřesnil však která. Prezidentovi vyjednavači se podle čtvrtečních zpráv Reuters snažili přesvědčit další země z oblasti Perského zálivu, jako například Bahrajn či Omán, aby se k dohodě s Izraelem také připojily.

Dohoda o navázání diplomatických vztahů mezi SAE a Izraelem je první, kterou Izrael uzavřel s arabským státem za více než dvacet let, a jejím hlavním spouštěčem byly podle Reuters sdílené obavy obou států z počínání Íránu.

Spojené arabské emiráty se po Egyptu a Jordánsku staly teprve třetí arabskou zemí, která s Izraelem naváže plnohodnotné diplomatické styky, a prvním státem ze zemí Perského zálivu.

Palestince postup SAE rozhněval a vyvolal obavy, že krok oslabí dlouhodobé panarabské stanovisko, které normalizaci vztahů mezi Izraelem a arabskými státy podmiňuje izraelským uznáním palestinského státu a jeho stažením z okupovaných území.