Ve vodě, na troskách, mezi kulkami. Ukrajinští dobrovolníci zachraňují zvířata po zničení přehrady

Dopad ruské invaze na domácí zvířata (zdroj: ČT24)

Vleklý konflikt na Ukrajině dopadá nejen na lidi, ale i na zvířata. Obyvatelé před boji často stihli utéct jen s prázdnýma rukama a zůstaly po nich tisíce psů. Naposledy čelili živlům i ostřelování po protržení Kachovské přehrady. O taková zvířata se starají stovky dobrovolníků.

Jmenuje se Rybka. Jméno dostal jeden ze zachráněných psů kvůli masám vody, ve kterých byl uvězněný na plovoucí střeše po zničení Kachovské přehrady. Dobrovolníci se vydali do nebezpečí, aby zachránili oběť, která si jen pár set metrů od ruských i ukrajinských pozic nemohla o pomoc říct sama.

„Vojáci měli rozkaz střílet po všech neznámých objektech, co pluly po vodě. Dostat se k němu bylo obtížné,“ popsala dobrovolnice a manažerka organizace Zoopatrul Irena Skakunová.

Rybku našli ve vesnici Kizomys, ze které se museli obyvatelé narychlo evakuovat a ve spěchu nestačili vzít zvířata s sebou. Časté výstřely psa poznamenaly. „Rybka se hodně bojí hlasitých zvuků a jiných lidí. Bude potřebovat pomoc našich kolegů kynologů,“ uvedla Skakunová.

Bezpečí nalezl v Irpini, ze které tisíce lidí na počátku ruské invaze prchaly. V tamní záchranné stanici teď ale nachází útočiště zvířata z celé frontové linie. V útulku skončilo na 120 zvířat, která dobrovolníci zachránili po protržení Kachovské přehrady v Chersonské oblasti. Stále v něm zůstává pět desítek psů a koček.

Po zničení přehrady zahynuly desítky tisíc zvířat

Záchrana zvířat představovala riskantní operaci, kvůli které museli dobrovolníci spolupracovat s policí i ukrajinskou armádou. Do Chersonské oblasti se vydalo jedenáct aut. Cílem neziskové organizace Zoopatrul je vrátit všechna zvířata původním majitelům.

Po těch členové spolku pátrají na sociálních sítích. Lidé musí vždy dokumenty nebo alespoň fotografií prokázat, že jim zvíře patřilo. Ne vždy se ale původní majitele daří najít, a tak útulek hledá nové.

Štěně si třeba adoptoval pár sportovních komentátorů z Kyjeva. Sami posílali zásoby do zatopeného Chersonu. Právě tam dobrovolníci nalezli topící se štěňata. „Zachránili jsme jeho a teď on zachraňuje nás, zahrnuje nás láskou a nabíjí energií,“ svěřila se nová majitelka štěněte Darja Kuzněcová.

Všechna zvířata ale takové štěstí neměla. Po zničení Kachovské přehrady jich podle úřadů uhynulo nejméně dvacet tisíc.