Ve stínu války začíná na Ukrajině školní rok

Události: Ve stínu války začíná na Ukrajině školní rok (zdroj: ČT24)

Sedm mrtvých a nejméně 77 zraněných si v pátek vyžádal ruský úder v Charkově. Řízená bomba zasáhla obytnou budovu a hřiště, mezi obětmi je i čtrnáctiletá dívka. Terčem ruského ostřelování se v Charkově stávají i školy. Tamní děti proto začátkem září neusednou do lavic, ale budou pokračovat v on-line výuce. Město jako první na světě otevřelo také školu v podzemí.

Do začátku školního roku zbývají poslední hodiny, lavice v řadě charkovských škol přesto zůstanou dál prázdné. „V naší škole to probíhá následovně: čtyři dny se učíme on-line a jeden den off-line,“ říká ředitelka školy Světlana Kyryčenková.

Kryt v podzemí školy postavili už před dvěma lety. Děti se tu ale neučí kvůli vysokým bezpečnostním nárokům. Kryt by je totiž neochránil třeba před chemickým útokem. Ve třech provizorních třídách by se přitom mohlo schovat až 150 dětí. „Nemůžeme sem děti vzít, protože nevíme, jaké zbraně náš nepřítel zítra použije,“ říká ředitelka.

U počítače se po celé zemi vzdělává téměř milion dětí. Změnit se to snaží třeba v charkovském metru. V pěti stanicích vzniklo 27 provizorních tříd a další přibývají. Prostory alespoň jednou týdně k prezenční výuce využije na 5 tisíc žáků. Velká část dalších studentů se navíc připojuje z bezpečí členských států EU.

Ruské rakety od začátku války poničily každou sedmou školu na Ukrajině, na čtyři stovky jich zničily úplně. Učitelé tak doufají, že po ostřelování už zůstanou jen stopy na stěnách.