V Turecku po raketovém útoku ze Sýrie zemřeli tři lidé, Erdogan nevyloučil ofenzivu proti Kurdům

Události: Turecká ofenzíva proti kurdským povstalcům (zdroj: ČT24)

Nejméně tři mrtvé a deset zraněných si vyžádal útok na turecké pohraniční město Karkamiş, které zasáhlo pět raket vypálených ze severní Sýrie. S odvoláním na guvernéra provincie Gaziantep o tom informovala agentura Reuters. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že nevylučuje pozemní ofenzivu proti kurdským milicím v Sýrii.

Rakety byly vypáleny ze syrského města Kobani, které kontrolují kurdské milice YPG, uvedla stanice CNN Türk. Střely zasáhly školu, dva domy a nákladní automobil v blízkosti hranic. Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu řekl, že mezi oběťmi jsou učitel a dítě.

Dodal, že v noci na pondělí sedm policistů a jeden voják utrpěli zranění, když se při jiném incidentu stalo terčem ostřelování město Kilis nedaleko hranice se Sýrií. Obvinil z něho kurdské milice YPG.

Turecko v neděli provedlo letecké nálety na cíle v severním Iráku a Sýrii, při nichž zahynulo nejméně 31 lidí, většina z nich byli kurdští bojovníci a syrští vojáci. Údery byly reakcí Ankary na teroristický útok v Istanbulu z předminulého víkendu, který turecká vláda připisuje kurdským radikálům a při kterém zahynulo šest lidí a 80 utrpělo zranění. Kurdové zapojení do činu odmítají. 

Turecký prezident Erdogan podle agentury Anadolu v souvislosti s možnou pozemní ofenzivou proti kurdským pozicím řekl, že „je třeba rozhodnout, kolik by se na ní muselo podílet vojáků a jaké je nutné podniknout kroky“. Konkrétněji se k věci nevyjádřil.