Centrem Istanbulu otřásla exploze. Vyžádala si oběti a desítky raněných

Exploze na rušné ulici pro pěší v centru Istanbulu zabila šest lidí a 81 dalších zranila. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se jednalo o bombový útok, který „zavání terorismem“. Generální konzulát Česka v Istanbulu v tuto chvíli nemá informace, že by mezi oběťmi a zraněnými byli čeští občané, sdělilo české ministerstvo zahraničí. Turecká státní tisková agentura Anadolu informovala, že vyšetřováním výbuchu bylo pověřeno pět prokurátorů.

K výbuchu došlo v obchody a restauracemi lemované ulici Istiklal kolem 16:20 místního času (14:20 SEČ). Na místo byli vzápětí vysláni záchranáři, hasiči a policie. Turecký prezident Erdogan uvedl, že o život přišlo šest lidí. Policie a úřad guvernéra incident podle něj vyšetřují a analyzují záběry z místa.

„Pachatelé tohoto odporného útoku budou odhaleni,“ uvedl prezident dvě hodiny po výbuchu a zdůraznil, že útočníci budou potrestáni. Také poznamenal, že podle prvních informací v útoku „hrála roli žena“. „Snahy porazit Turecko a turecký lid prostřednictvím terorismu dnes selžou stejně jako včera a stejně jako selžou i zítra,“ řekl prezident na tiskové konferenci. „Bylo by nesprávné tvrdit, že se nepochybně jedná o teroristický útok, ale první vývoj a první informace od mého guvernéra jsou takové, že to zavání terorismem,“ dodal.

Viceprezident Fuat Oktay později uvedl, že podle aktuálních informací bylo zraněno 81 lidí, přičemž stav dvou z nich je vážný. Původně úřady informovaly o více než 50 zraněných.

Turecké úřady později informovaly, že mezi oběťmi je zaměstnanec ministerstva a jeho dcera. Na jednotkách intenzivní péče leží pět zraněných, dva z nich jsou v kritickém stavu.

Frekventované místo

Český generální konzul v Istanbulu Jiří Čistecký zmínil, že na záběrech z některých kamer je vidět, jak neznámá žena odkládá na zem černý batoh. „Nic není potvrzeno,“ zdůraznil. Potvrdil, že Istikal je nejrušnější třídou ve městě, kde se ve dne v noci pohybují tisíce lidí. S tím souhlasí i bývalý velvyslanec v Ankaře Tomáš Laně. „V neděli bude asi nejfrekventovanější a to byl zřejmě jeden z důvodů, proč byl útok směřován na dnešek,“ myslí si.

Videa zveřejněná na sociálních sítích zachytila hlasitý výbuch a šlehající plameny. Na řadě dalších záběrů z následků exploze jsou vidět i oběti ležící na ulici plné střepů z vysypaných výloh. Rušnou třídou v době exploze procházelo mnoho lidí, kteří se vzápětí dali na útěk. Třída byla uzavřena a obchody zavřeny. Turecký Červený půlměsíc informoval, že kvůli množství zraněných byly do okolních nemocnic převezeny další zásoby krve.

„Když jsem uslyšel výbuch, zkameněl jsem. Lidé ztuhli a dívali se na sebe, pak začali utíkat pryč. Co jiného můžete dělat,“ řekl pětačtyřicetiletý Mehmet Akus, který pracuje v jedné z místních restaurací.

Podle Čisteckého, který byl asi pět set metrů od místa výbuchu, plynul ve městě kromě bezprostředního okolí exploze život normálně dál, lidé nakupovali a seděli v kavárnách.

Turecký úřad pro dohled nad sdělovacími prostředky dočasně omezil informování o výbuchu. Turecká média tak nemohou ukazovat videa zachycující okamžik výbuchu nebo jeho následky. Turecká nejvyšší rada pro rozhlasové a televizní vysílání podobné zákazy po útocích a nehodách zavedla i v minulosti.

Kondolence ze světa

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na Twitteru napsal, že jej exploze v Istanbulu hluboce šokovala. „Mé myšlenky míří k obětem, pozůstalým rodinám a všem těm, kteří truchlí,“ uvedl, přičemž vyjádřil Turecku nejhlubší soustrast.

Řada dalších zemí, včetně Řecka, Egypta, Ukrajiny, Ázerbájdžánu a Pákistánu také vyjádřila soustrast pozůstalým a útok odsoudila. Předseda Evropské rady Charles Michel označil zprávy přicházející z Istanbulu za strašné, kondoloval obětem a uvedl, že je v myšlenkách s obyvateli Turecka.

Francouzský prezident Emmanuel Macron poznamenal, že útok v Istanbulu se stal přesně sedm let poté, co islamističtí extremisté v pařížském hudebním klubu Bataclan a na dalších místech ve francouzské metropoli zabili 130 lidí. „V den, který je pro náš národ tak symbolický, kdy vzpomínáme na oběti, které padly 13. listopadu 2015, je turecký lid zasažen útokem na své srdce, Istanbul,“ uvedl. „Turkům: sdílíme váš zármutek. V boji proti terorismu stojíme při vás,“ dodal Macron.

Turecko bylo v letech 2015 až 2017 zasaženo řadou smrtících bombových útoků, které spáchala teroristická skupina Islámský stát a zakázané kurdské skupiny.