V Turecku padly rozsudky za atentát v Istanbulu. Soud pachatelům udělil doživotí

Turecký soud rozhodl v případu teroristického útoku v Istanbulu z ledna 2016. Čtyři odsouzení dostali doživotní tresty a k tomu každý ještě 328 let vězení. Osmnáct obžalovaných bylo naopak osvobozeno pro nedostatek důkazů, informovala agentura DPA. Při útoku zemřelo dvanáct německých turistů a dalších šestnáct lidí utrpělo zranění.

V procesu bylo souzeno celkem 26 lidí. První rozsudky padly už v roce 2018, kdy dostali za tento sebevražedný atentát doživotí tři Syřané. Odvolací soud ale verdikt zrušil a vrátil proces k novému projednání.

V úterý dostali doživotní tresty tito tři Syřané a ještě jeden další obžalovaný, který byl od soudu z roku 2018 dopaden. Všichni se jednání účastnili prostřednictvím videokonference z vězení. Na útěku jsou stále tři obžalovaní.

Podle prokuratury byl sebevražedný atentátník napojený na teroristickou organizaci Islámský stát (IS). Ta se ale k útoku nepřihlásila. Muž se 12. ledna 2016 odpálil na istanbulském náměstí Sultanahmet, které je cílem turistů kvůli blízkému chrámu Boží moudrosti a takzvané Modré mešitě.