Ukrajinský dron zasáhl zatím nejvzdálenější ruskou rafinerii. Ostřelování hlásí i Bělgorod

Události: Exploze v Rusku (zdroj: ČT24)

V rafinerii v ruské Syzrani, ležící téměř devět set kilometrů od Ukrajinou kontrolovaného území, vypukl požár, který podle místních úřadů způsobil útok ukrajinského dronu. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na guvernéra Samarské oblasti Dmitrije Azarova. Kyjev zatím nepotvrdil, že na zařízení cílily jeho stroje. Pokud by byly jeho, jednalo by se o útok dronem na jednu z největších vzdáleností od začátku války. Podle úřadů také zahynuli dva lidé a tři utrpěli zranění při novém ostřelování ruského města Bělgorod, které leží u ukrajinské hranice. Úřady útok připisují ukrajinským silám, informovala agentura Reuters.

Na záběrech na sociálních sítích jsou vidět mohutné plameny, které zachvátily zařízení na zpracování ropy v Samarské oblasti. Při požáru nebyl nikdo zraněn, uvedl Azarov na sociální síti Telegram.

Podle guvernéra se terčem útoku ukrajinských dronů staly dvě rafinerie firmy Rosněfť v oblasti, ta v Syzrani začala hořet, útok na rafinerii v Novokujbyševsku se podařilo odvrátit. Dělníci v obou zařízeních byli evakuováni.

Telegramový kanál Baza napsal, že požár v Syzrani zachvátil plochu 500 metrů čtverečních.

Jak podotýká ruskojazyčný server BBC, od začátku týdne už byly napadeny nejméně tři velké ruské rafinerie. Agentura Bloomberg odhadla, že tyto rafinerie představují asi dvanáct procent ruské kapacity rafinace ropy.

Podle nejmenovaného zdroje agentury Unian v noci na sobotu ukrajinská tajná služba SBU zaútočila pomocí dronů na tři rafinerie ruské státní ropné společnosti Rosněfť v Samarské oblasti. Vedle syzraňského, novokujbyševského to dle zdroje byl také kujbyševský závod na zpracování ropy.

„SBU pokračuje v realizaci své strategie s cílem podkopat ekonomický potenciál Ruské federace, který umožňuje vést válku na Ukrajině,“ sdělil zdroj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek uvedl, že Ukrajina, bojující proti ruské agresi, chce rozšířit výrobu technologicky vyspělejších dronů s dlouhým doletem.

Dva lidé zahynuli při ostřelování Bělgorodu

Podle guvernéra Bělgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova v sobotu zahynuli dva lidé a tři utrpěli zranění při novém ostřelování ruského města Bělgorod, které leží u ukrajinské hranice.

Muž podle něj přišel o život, když střela zasáhla jeho nákladní auto, a žena byla zabita na parkovišti. Její syn utrpěl těžké zranění a lékaři bojují o jeho život, dodal Gladkov. Zraněni byli ještě další dva lidé.

Ruské ministerstvo obrany rovněž oznámilo, že armáda v sobotu odrazila několik dalších pokusů o průnik členů ukrajinských „sabotážních a militantních skupin“ do Bělgorodské oblasti. Moskva z podobných akcí obvinila Ukrajinu již v minulých dnech. Ukrajinští představitelé tento týden uvedli, že Bělgorodská a Kurská oblast opět čelí útokům ruských oddílů, které bojují za Ukrajinu.

Guvernér Gladkov řekl, že vzhledem k současné situaci budou v Bělgorodu v neděli a v pondělí zavřena nákupní centra. V pondělí a v úterý zůstanou zavřené také školy ve městě Bělgorod a v dalších osmi okresech.

Ruský dobrovolnický sbor, jedna ze skupin bojujících na straně Ukrajiny proti Rusku, zveřejnil na sociálních sítích video, v němž tvrdí, že v Kurské a Bělgorodské oblasti zajal 25 ruských vojáků.

Další ze skupin, Legie Svoboda Ruska, v sobotu odpoledne varovala před „masivním úderem“ na vojenské cíle v Bělgorodu a vyzvala obyvatele, aby se ukryli. Krátce poté ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že ruská protivzdušná obrana sestřelila nad městem patnáct střel. Na ruských webech se objevila videa, na nichž je patrný kouř stoupající z budov a padající střepiny. Pravost videí nebylo možné nezávisle ověřit, připomněla agentura AP.

V Rusku v sobotu pokračují prezidentské „volby“, v nichž režim znemožnil skutečné opozici kandidovat a podle očekávání zvítězí stávající prezident Vladimir Putin. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek uvedl, že ukrajinské útoky na Bělgorodskou oblast mají hlasování narušit.