V Polsku byl pro podezření ze špionáže zadržen ruský prvoligový hokejista, oznámil ministr spravedlnosti

Polské úřady pro podezření ze špionáže zadržely ruského profesionálního hokejistu, hrajícího v polském prvoligovém klubu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na polskou prokuraturu. Za úkol měl podle ní mimo jiné průzkum kritické infrastruktury v zemi. Moskva Varšavu vyzvala, aby zatčení vysvětlila, napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariju Zacharovovou.

„Ruští špioni padají jeden po druhém,“ prohlásil polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro. „Chytili jsme špiona, který operoval pod maskou sportovce,“ dodal.

Prokuratura uvedla, že Rus přicestoval do země v říjnu 2021 a zatčen byl 11. června letošního roku ve Slezském vojvodství. Podle prokuratury se jedná již o čtrnáctou zadrženou osobu z jedné špionážní sítě. Hokejista čelí obvinění z členství v organizované zločinecké skupině a z jednání proti zájmům Polska ve prospěch cizí rozvědky. Za takové činy hrozí až deset let vězení, napsala agentura AP.

Polská tisková agentura PAP uvedla, že zmíněnou zločineckou skupinu využívalo Rusko ke sledování železničních tras vedoucích na Ukrajinu. Polsko je hlavním centrem, odkud putují západní zbraně na Ukrajinu na podporu jejího boje proti ruské agresi, připomíná AP.