TÉMA

Slezské vojvodství

V Polsku byl pro podezření ze špionáže zadržen ruský prvoligový hokejista, oznámil ministr spravedlnosti

Polské úřady pro podezření ze špionáže zadržely ruského profesionálního hokejistu, hrajícího v polském prvoligovém klubu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na polskou prokuraturu. Za úkol měl podle ní mimo jiné průzkum kritické infrastruktury v zemi. Moskva Varšavu vyzvala, aby zatčení vysvětlila, napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariju Zacharovovou.
30. 6. 2023|

Výbuch plynu v Katovicích si vyžádal dvě oběti. Další lidé byli zraněni

Polští hasiči našli těla dvou žen, matky a dcery, v troskách domu v Katovicích, kde v pátek ráno vybuchl plyn. Hasiči půlhodinu po poledni nalezli tělo starší ženy, po třetí hodině odpolední pak informovali o nalezení druhé oběti, uvedla na svém webu zpravodajská televize TVN 24. Výbuch zranil několik dalších lidí, kteří jsou nyní v péči lékařů, dodala.
27. 1. 2023|

V Polsku přestali pátrat po pohřešovaných hornících a záchranářích

Snaha o záchranu sedmi pohřešovaných v černouhelném dole Pniówek na jihu Polska skončila. S odvoláním na společnost Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW), která důl vlastní, o tom informovala polská tisková agentura PAP. Úřady dosud po středečním výbuchu metanu v dole potvrdily pět obětí. Místo, kde se neštěstí odehrálo, má být nyní izolováno od zbytku dolu, aby neohrožovalo ostatní pracovníky podniku.
22. 4. 2022|

Potíže s koronavirem měli i v dolech v polské části Slezska. Teď obnovují výrobu

Tisíce případů nákazy koronavirem zaznamenali v uplynulých týdnech v sousedním Polsku. Ve Slezském vojvodství, které je průmyslovou oblastí, museli místní provozovatelé uzavřít doly a zastavit těžbu. Po červnové odstávce se už ale teď v červenci doly začínají probouzet k životu.
3. 7. 2020|

Nárůst nových případů koronaviru pokračuje. Od příštího týdne se uvolní režim na hranici s Polskem

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že při cestě z polského Slezského vojvodství už od příštího týdne nebude povinné předkládat negativní test nebo podstupovat karanténu. Za sobotu mezitím podle údajů k 17:30 přibylo v Česku už 126 nových případů koronaviru. To je víc, než činily v předchozích týdnech po většinu dní přírůstky za celých 24 hodin. Ty však v poslední době kolísají kvůli cílenému testování lidí v lokálních ohniscích nemoci.
27. 6. 2020Aktualizováno27. 6. 2020, 20:01|

Cestovatelský semafor je o něco zelenější. Mezi bezpečné země už patří i Belgie

Epidemiologové aktualizovali Mapu cestovatele, která znázorňuje v jednotlivých zemích míru rizika nákazy koronavirem. Ve většině evropských zemí zůstává i nadále nízké a nově se mezi ně zařadila i Belgie. Naopak vysoké riziko zůstává ve Švédsku, Portugalsku a polském regionu Slezské vojvodství, které sousedí s Moravskoslezským krajem. Ve Velké Británii je nadále střední riziko. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se zatím neuvažuje o tom, že se do rizikovější skupiny zařadí Německo.
22. 6. 2020|
Události komentáře

Semafor pro cesty do ciziny budeme aktualizovat každý týden, ujistil Vojtěch

Během pandemie koronaviru se nařízení v Česku měnila doslova ze dne na den. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale ujistil, že případné změny v „cestovním semaforu“, který stanovuje možnosti výjezdu za hranice, tak horečně probíhat nebudou. Co se týče cestování mimo Evropskou unii, rozhodnout se podle něj musí Unie jako celek. V Událostech, komentářích mluvil také o povinnosti nosit roušky a o chytré karanténě.
17. 6. 2020|

Od pondělí venku bez roušek. Na hromadné akce bude smět až 2500 lidí

Od 15. června už nemusí mít lidé venku roušky ani v případech, kdy budou blízko u sebe. Naopak nadále povinné zůstanou u hromadných akcí, které bude moci nově navštívit více než 500 lidí, pakliže budou areály rozděleny do sektorů. Nově také ministerstvo zdravotnictví povolí prodej občerstvení na trzích či švédské stoly v restauracích. Resort rovněž upravil některá pravidla pro cesty do zahraničí. Při cestě z polského Slezského vojvodství budou po 15. červnu i pro Čechy nadále povinné negativní testy na nemoc covid-19.
12. 6. 2020Aktualizováno12. 6. 2020, 20:56|

V extrémní chudobě se ocitne 60 milionů lidí, řekl šéf Světové banky. Brazílie je v počtu obětí třetí zemí na světě

V Brazílii za uplynulý den přibylo přes 27 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet zemřelých se zvýšil o 904. Na obnovených stránkách, které v pátek úřad revidoval poté, co podle vlády neodrážely aktuální situaci, je ale nově jen zlomek původních dat. Ekonomické dopady pandemie způsobené novým typem koronaviru budou možná patrné až deset let, prohlásil prezident Světové banky (SB) David Malpass. Pandemie podle něj zasadila globální ekonomice zničující ránu, po které se více než 60 milionů lidí ocitne v extrémní chudobě.
7. 6. 2020Aktualizováno7. 6. 2020, 16:59|

Evropské země začnou v květnu rozvolňovat restrikce. Otevírání hranic by měly navzájem konzultovat

Francie, Španělsko nebo Řecko začnou v květnu postupně rozvolňovat opatření přijatá v souvislosti s šířením koronaviru. Turecko se na to chystá v druhé polovině měsíce. Například ve Francii by se měly nejdříve otevřít školky a první stupeň základních škol. V Maďarsku se zmírní omezení volného pohybu osob, lidé ale budou muset mít roušky. Země Evropské unie chtějí postupné otevírání vnitřních hranic koordinovat a přistupovat k němu až v případě příznivého vývoje šíření nemoci COVID-19. Shodli se na tom ministři vnitra členských zemí. Rekordní počty nově nakažených i mrtvých naopak hlásí Rusko.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 23:33|