Nárůst nových případů koronaviru pokračuje. Od příštího týdne se uvolní režim na hranici s Polskem

Události: Během pátku se v Česku objevilo 168 nových případů koronaviru (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že při cestě z polského Slezského vojvodství už od příštího týdne nebude povinné předkládat negativní test nebo podstupovat karanténu. Za sobotu mezitím podle údajů k 17:30 přibylo v Česku už 126 nových případů koronaviru. To je víc, než činily v předchozích týdnech po většinu dní přírůstky za celých 24 hodin. Ty však v poslední době kolísají kvůli cílenému testování lidí v lokálních ohniscích nemoci.

Ministr Vojtěch v sobotu na Twitteru oznámil, že Česko od příštího týdne uvolní režim na hranici s regionem Slezské vojvodství v Polsku. Češi ani cizinci už nebudou při cestě z něj muset předkládat negativní test na covid-19 nebo podstupovat karanténu.

„Epidemiologická situace se v sousedním Slezském vojvodství v Polsku výrazně zlepšuje,“ zdůvodnil zmírnění opatření ministr.

Region se tak nově zařadí mezi oblasti s nízkým rizikem nákazy, do níž už patří zbytek Polska. Dosud bylo Slezské vojvodství spolu s Portugalskem a Švédskem mezi nejrizikovějšími regiony. Do kategorie středního nebezpečí řadí ministerstvo Velkou Británii a zbytek evropských zemí do nízkého rizika.

Testování v OKD

Odborníci mezitím zjišťují, jak se nemoc šíří v českých ohnicích. V pátek ráno například hygienici zahájili další plošné testování pracovníků těžební firmy OKD na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. 

„Pozitivních testů vychází devět až deset procent, což je hodně. Dnes (v sobotu 27. června) se odebralo kolem 1000 vzorků na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih. Laboratoře to postupně ukládají do různých aplikací, zpracováváme to, jak stíháme,“ uvedl Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Testování má pokračovat do úterý. Celkem má být otestováno přes tři tisíce lidí.

V ohnisku dolu ČSM-Sever bylo do pátku evidováno 167 nakažených, z toho 89 zaměstnanců. Do ohniska Dolu ČSM-Jih patřilo celkově 85 lidí, z toho 42 zaměstnanců.

Ohniska

Denní přírůstky potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku v poslední době opakovaně prudce stoupaly a klesaly. Třeba v polovině června se nárůst držel pod 50 případy za den, ale 18. a 19. června náhle vzrostl na zhruba 120 případů. Poté zase okamžitě klesl na desítky případů denně a ve středu 24. června znovu stoupl až na 127 nakažených za den.

V pátek pak hygienici zaznamenali 168 nově infikovaných, což je nejvyšší denní přírůstek od 11. dubna. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. 

V Moravskoslezském kraji se nákaza objevila na několika dolech, kromě dolů ČSM také na dole Darkov. Další lokální ohnisko se nedávno objevilo v Libereckém kraji v podniku na výrobu automobilových součástek Magna Exteriors (Bohemia).

Právě Karvinsko v Moravskoslezském kraji a Liberecko mají rovněž nejvyšší podíl nových případů covidu-19 za posledních sedm dní k počtu obyvatel. Na Karvinsku připadá za uplynulý týden asi 92 nových případů na sto tisíc obyvatel a na Liberecku přes 17 případů na sto tisíc obyvatel.

„Některá z těch ohnisek jsou poměrně velká, viz Karviná,“ řekl v Událostech ČT vládní zmocněnec Roman Prymula. Nejdůležitější je podle něj nyní zamezit šíření nákazy z nich. Na severní Moravě by tak podle něj bylo rozumné omezit kontakty i po rozvolnění opatření na začátku července. „V Praze je situace poměrně stabilní, byť pacienti přibývají,“ dodal k dalšímu místu, kde počty nakažených rostou.

Nemocných je nyní přes tři tisíce

Od přelomu května a června postupně roste aktuální počet nemocných, těch je nyní přes tři tisíce. Z nemoci se vyléčilo zhruba sedmdesát procent nakažených. U většiny z nich má nemoc lehčí průběh, v nemocnicích je podle webu ministerstva v současnosti 122 lidí s covidem-19.

Počet provedených testů v pátek stoupl oproti čtvrtku zhruba o tři stovky na 3995. Zvýšil se také podíl potvrzených případů nákazy na počtu testů, a to ze čtvrtečních 2,51 procenta na 4,21 procenta. V pátek stoupl i počet zemřelých nakažených. Přibylo jedno úmrtí a další tři v sobotu, takže zemřelých bylo celkem v Česku zaznamenáno 349.

Epidemiolog IKEMu: O druhou vlnu zřejmě zatím nejde

„Nezdá se mi, že by to bylo jiné, než ohniskový nárůst, to znamená, že plošně je ta situace stále pod kontrolou,“ komentoval nová čísla o nakažených hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal.

Pokud jde o to, jestli začíná druhá vlna, je podle něj třeba si definovat, co druhou vlnou míníme. „Pokud je druhá vlna něco podobného tomu, co jsme viděli v březnu, tak o druhou vlnu se zatím nejedná,“ podotkl Smejkal s tím, že křivka nakažených stoupá a klesá, ale nevidí zatím výrazný nárůst, který by směřoval do druhé vlny.

Také hlavní hygienička Jarmila Rážová se domnívá, že koronavirus v Česku je v současnosti pod kontrolou. Vysoký denní nárůst podle ní může souviset s intenzivním testováním v lokálních ohniscích. „Samozřejmě v ohniscích se testují kontakty, takže je jasné, že jsou to kontakty původních případů,“ uvedla pro Český rozhlas - Radiožurnál.

„A dále bych řekla, že po určitém rozvolnění, které díky dobré epidemiologické situaci nastalo, to bohužel vede i k tomu, že se nechováme, jeden každý z nás, úplně zcela zodpovědně,“ doplnila.