V dolech na Karvinsku se bude zase testovat. Darkov se připravuje na spuštění provozu

Pracovníci dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih společnosti OKD na Karvinsku se budou znovu plošně testovat na koronavirus. Nařídila to Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě, během zhruba tří týdnů v dolech postupně zaevidovala 149 nakažených. Místo rychotestů také hygienici přejdou na PCR testy.

Nakazilo se 95 zaměstnanců OKD a 54 pracovníků dodavatelských firem. Podle hygieniků není jasné, zda nákaza souvisí s ohniskem v Dole Darkov. Situace je v něm už stabilizovaná, nakazilo se tam sice 506 lidí, od minulého pátku ale přibylo jen sedm nových.

„Je tam spousta lidí, kteří byli exponováni na obou dolech. Příznaky nemoci mají minimální, nebo žádné. V posledních dnech ale ten nárůst nových případů byl už příliš velký,“ řekl Petr Kopřivík z KHS. 

Hygienici změní testovací metodu

V dolech OKD kromě Darkova se v minulých dnech dělalo plošné testování rychlostesty. „Ukazuje se, že rychlotesty nejsou v tomhle případě úplně vhodné,“ řekl Kopřivík. Další plošné testování, které začne v pátek a potrvá do úterý, se proto bude dělat PCR testy. Případná další opatření pro doly se podle Kopřivíka budou řešit podle toho, jaké budou výsledky.

Mluvčí OKD Naďa Chattová řekla, že firma už se na testování připravuje, aby opět mělo hladký průběh. Spolupracovat bude se zdravotníky i armádou. „Testovat se bude na Dole ČSM-Sever a týkat se to bude více než 3000 zaměstnanců,“ řekla Chattová.

Na dolech pokračují zpřísněná opatření. V Dole Darkov se stále netěží a dělají se tam jenom práce nezbytné pro zajištění bezpečného chodu dolu. „Datum obnovení provozu zatím není stanoveno. Už se nám ale vrací přes sto zaměstnanců po prodělané nemoci,“ řekla Chattová.