Polské doly zastavují těžbu. Vláda očekává velký nárůst nakažených

Události: Polsko zavírá doly (zdroj: ČT24)

Dvanáct černouhelných dolů v polském Slezsku na tři týdny zastavuje těžbu. Vláda se tak rozhodla poté, co v posledních dnech testování odhalilo stovky nových případů nákazy koronavirem mezi horníky a jejich rodinami. Na region připadá víc než třetina všech infikovaných v Polsku, jinde se situace uklidňuje.

Další plošné testování a další špatné zprávy pro Slezsko. Většina Polska počítá nové případy na jednotky, hornický region na stovky. Třeba jen v dole Zofiówka jich přes víkend přibylo 563. Dohromady se nakazilo už na pět tisíc havířů.

Kvůli rychlému rozšíření nákazy mezi horníky ve Slezsku vláda v pondělí rozhodla o třítýdenním zastavení těžby uhlí ve dvanácti dolech. Portál gazeta.pl ale napsal, že horníci přesto přišli do práce.

„Zaměstnavatel nám nepřikázal zůstat doma, a tak tu jsme,“ řekl jeden z nich. Později se vedení státních těžařských společností Polska Grupa Górnicza a Jastrzebska Spólka Weglowa s odbory dohodlo, že těžba se zastaví teprve 12. června v dolech první firmy a o tři dny později v dolech druhé firmy.

„Osoby z ohnisek, horníci, naštěstí přecházejí nemoc neobyčejně lehce,“ uvedl polský ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski. „Bohužel se ukázalo, že charakter práce v dolech zapříčinil, že se všechna dřív přijatá opatření projevila jako neefektivní,“ doplnil vicepremiér Jacek Sasin.

Nárůst nakažených rozpoutal nenávistné komentáře

První ohniska se v dolech objevila na začátku května. Už tehdy se hromadně testovalo a některé doly těžbu omezily. Vláda pak tvrdila, že je situace pod kontrolou. Proč se znovu kontrole vymkla, nevysvětlila.

Počet nemocných mezi horníky vzbudil na internetu vlnu nenávistných komentářů na adresu lidí ze Slezska. Objevily se i případy, kdy jim majitelé penzionů odmítli zarezervovat ubytování. Ministr Szumowski řekl, že region naopak patří k nejbezpečnějším v zemi – díky masivnímu testování. „Případů komunitního šíření je ve Slezsku velmi, velmi málo,“ uvedl.

Polsko registruje přes 13 tisíc aktivních případů, to je o sedm tisíc víc než třeba sousední Německo. V nemocnicích se s covidem-19 léčí 2000 lidí. Podle premiéra Morawieckého země zvládá zdravotní i hospodářskou krizi nejlépe z unijních států.

Ministerstvo zdravotnictví v úterý zveřejnilo tabulku, z níž vyplývá, že v Polsku připadá 31 případů úmrtí kvůli koronaviru na milion obyvatel, což je stejně jako v Česku.